"Kas attiecas uz nevakcinētajiem, es tiešām gribu radīt viņiem grūtības." Makrons tā raksturo Francijas vakcinēšanas pret Covid-19 stratēģiju (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien, 4. janvārī, brīdināja iedzīvotājus, kas vēl nav potējušies pret Covid-19, ka viņš radīs viņiem grūtības, ierobežojot pieeju svarīgiem dzīves aspektiem.

"Kas attiecas uz nevakcinētajiem, es tiešām gribu radīt viņiem grūtības. Un mēs turpināsim to darīt līdz galam. Šī ir stratēģija,"

Makrons sacīja intervijā laikrakstam "Le Parisien".

Prezidents piebilda, ka tas nozīmē "iespējami daudz ierobežot viņu pieeju aktivitātēm sociālajā dzīvē".

"Es negrasos likt viņus cietumā, es negrasos vakcinēt viņus ar spēku," sacīja Makrons.

"Tāpēc mums ir viņiem jāpasaka: no 15. janvāra jūs vairs nevarēsiet iet uz restorānu. Jūs vairs nevarēsiet iet uz kafejnīcu, jūs vairs nevarēsiet iet uz teātri. Jūs vairs nevarēsiet iet uz kino," teica Makrons.

Makrona pretinieki paziņoja, ka viņš aizgājis par tālu ar šiem izteikumiem.

"Nekāda ārkārtējā situācija veselībā neattaisno šādus vārdus," sacīja labējās partijas "Republikāņi" vadītājs Senātā Bruno Retaijo.

"Emanuels Makrons saka, ka ir iemācījies mīlēt frančus, bet šķiet, ka viņam sevišķi patīk viņus nicināt. Mēs varam veicināt vakcināciju, nevienu neaizvainojot un nespiežot uz radikalizāciju," teica Retaijo.

Neskatoties uz šķēršļiem parlamentā, Francijas valdības amatpersonas otrdien solīja līdz janvāra vidum ieviest atjauninātās Covid-19 vakcīnas pases, kas stipri ierobežos nevakcinēto cilvēku iespējas piedalīties sabiedriskajā dzīvē.

Francijas valdība cenšas panākt, ka tiek pieņemts likums, kas prasītu cilvēkiem uzrādīt pierādījumu par vakcinēšanos pret Covid-19, lai iekļūtu sabiedriskās vietās un sabiedriskajā transportā.

Francijā jūnijā tika ieviesti noteikumi, kas liek cilvēkiem, kuri grib apmeklēt tādas vietas kā restorāni, kinoteātri un muzeji, uzrādīt Covid-19 pasi, kas pierāda vakcinēšanos, pārslimošanu vai nesen veikta testa negatīvu rezultātu.

Tagad parlamentā tiek diskutēts par Covid-19 pases atjaunināšanu, lai negatīva testa pierādījums vairs nebūtu pietiekams dažādu vietu apmeklēšanai. Tādējādi veselības jeb Covid-19 pase kļūs par imunizācijas jeb vakcīnas pasi.

Covid-19 vakcīnu pretinieki, galēji labējās un galēji kreisās grupas ir asi nosodījušas šo likumprojektu, bet to atbalsta valdība, kam ir vairākuma atbalsts parlamentā.

Spraigās diskusijas parlamentā par jauno likumu tika pārtrauktas pēc pusnakts otrdienas rītā, vairumam deputātu nobalsojot par sesijas apturēšanu. Deputātiem, kas atbalsta valdību, tas bija pārsteigums, un viņi nebija klāt pietiekamā skaitā, lai nepieļautu sesijas apturēšanu.

Dažādu parlamenta grupu vadītājiem tagad ir jānosaka jauns datums debašu atsākšanai, sacīja parlamenta apakšpalātas Nacionālās sapulces viceprezidente Annija Ženevāra.

Pēc balsojuma apakšpalātā, likumprojekts tiks nodots balsošanai Senātā.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu