Lietuvā diskutēs par vispārējās karaklausības ieviešanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuviešu karavīrs. Ilustratīvs foto
Lietuviešu karavīrs. Ilustratīvs foto Foto: AFP PHOTO / PETRAS MALUKAS

Lietuvā drīzumā paredzēts sākt diskusiju par vispārējās karaklausības ieviešanu, paziņojis aizsardzības ministra Arvīda Anušauska vietnieks Žilvins Tomkus.

"Ir izstrādāts pētījums, un tuvākajā laikā mēs plānojam uzsākt debates starp iestādēm un ar sabiedrību par vispārēju karaklausību," viņš trešdien sacījis žurnālistiem, norādot, ka diskusijas ar sabiedriskajām organizācijām paredzēts sākt jau šomēnes.

Tomkus uzsvēris, ka lēmumu vajadzētu pieņemt pēc iespējas drīzāk, jo "īstenot vispārējās karaklausības principu nebūs viegli", bet tas nozīmētu "lielāku sabiedrības iesaisti".

Daļējs obligātais karadienests Lietuvas Bruņotajos spēkos pēc septiņu gadu pārtraukuma tika atjaunots 2015.gadā, pieaugot bažām par Krievijas aktivitātēm Ukrainā un Baltijas jūras reģionā. Bruņotajos spēkos uz deviņiem mēnešiem tiek iesaukti jaunieši vecumā no 18 līdz 23 gadiem, bet gadījumā, ja iesaukšana tiek atlikta saistībā ar studijām augstskolā, - līdz 26 gadiem, savukārt sarakstos neiekļautie vecumā no 18 līdz 38 gadiem var stāties dienestā brīvprātīgā kārtā.

Aizsardzības ministrija solījusi šonedēļ publiskot iesaucamo sarakstus, kuros ietverti kopskaitā aptuveni 54 000 jauniešu. Šogad, tāpat kā pērn, dienestā paredzēts iesaukt 3828 no viņiem. Saraksti tiek veidoti ar datorprogrammas palīdzību pēc nejaušas atlases principa, to veidošanu uzrauga gan Bruņoto spēku, gan sabiedrības pārstāvji.

Pēc Tomkus sacītā, saskaņā ar pašreizējo kārtību mērķis ir nodrošināt, lai gada laikā dienestā stātos vismaz 3800 jauniešu, bet pērn Covid-19 pandēmijas dēļ to nav izdevies sasniegt.

Vienlaikus viceministrs norādījis, ka pašlaik vairāk nekā 90% jauniešu stājas dienestā brīvprātīgi vai arī, būdami iekļauti sarakstos, piesakās dienēt prioritārā kārtā, tādējādi iegūstot lielāku atalgojumu, līdz ar to obligātā kārtā tiek iesaukti nepilni 10% paredzētā jauniešu skaita. Viņš izteicis cerību, ka šādas tendences saglabāsies arī turpmāk.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu