Plašu ažiotāžu izraisa Džokoviča pielaišana dalībai "Australian Open" (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Plašu kritiku izraisījusi medicīniska izņēmuma piešķiršana pasaules pirmajai raketei vīriešu tenisā Novakam Džokovičam, lai viņš varētu spēlēt Austrālijas atklātajā čempionātā, turklāt viņam radušās problēmas ar Austrālijas vīzu.

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons brīdinājis Džokoviču, ka viņam būs "jādodas mājās ar nākamo lidmašīnu", ja nevarēs pienācīgi pamatot, kādēļ saņēmis medicīnisku izņēmumu, lai varētu spēlēt Austrālijas atklātajā čempionātā. Izņēmums attiecas uz prasību būt pilnībā vakcinētam pret Covid-19.

Plašu rezonansi izraisījis Austrālijas atklātā tenisa čempionāta organizatoru lēmums piešķirt medicīnisku izņēmumu Džokovičam, kurš līdz šim vairījies publiski runāt par savu vakcinācijas statusu, aizbildinoties, ka tā ir privāta lieta, taču vietnē "Instagram" tenisists šonedēļ paziņoja, ka ir saņēmis medicīnisko izņēmumu, kas sniedz iespēju piedalīties turnīrā, un jau ir ceļā uz Austrāliju.

Tomēr viņam varētu rasties problēmas uz robežas, jo Austrālijas valdība ir paziņojusi, ka viņam jāuzrāda "pieņemami pierādījumi", ka viņš nevar vakcinēties medicīnisku apsvērumu dēļ.

Morisons uzsvēra, ka, neskatoties uz superzvaigznes statusu, Džokovičs nesaņems nekādas privilēģijas.

Arī Austrālijas, kur pret Covid-19 vakcinēti vairāk nekā 90% 16 gadu vecumu sasniegušo iedzīvotāju, iekšlietu ministre Kārena Endrjūsa uzsvēra, ka "Austrālijas robežsardze turpinās garantēt, ka visi, kas šķērso mūsu robežu, atbilst stingrajām prasībām".

"Neviens "Australian Open" sacensību dalībnieks nesaņems īpašu attieksmi," viņa uzsvēra.

Džokoviča ceļā uz Austrāliju trešdien jau radušies sarežģījumi, jo Viktorijas štata amatpersonas atteikušās apstiprināt viņa vīzas pieteikumu.

Štata sporta ministra pienākumu izpildītāja Džaala Palforda trešdien tviterī rakstīja, ka štats ir noraidījis federālās valdības lūgumu palīdzēt saistībā ar sportista vīzu, jo vīzu apstiprināšana esot federālās valdības ziņā.

"Mēs nesniegsim Džokovičam individuālu vīzas pieteikuma apstiprinājumu, lai viņš varētu piedalīties 2022.gada Austrālijas atklātajā turnīrā," paziņoja politiķe.

Pagaidām gan nav skaidrs, kādēļ radusies problēma ar Džokoviča vīzu, bet Austrālijas medijos izskanējis, ka sportists pieteicies nepareizam vīzas veidam.

Tiek vēstīts, ka Džokovičs trešdien ieradies Melburnas lidostā.

Šogad "Australian Open" var piedalīties tikai pret Covid-19 vakcinētie tenisisti vai arī tādi, kas saņēmuši medicīnisko izņēmumu, ko piešķir vairāku neatkarīgu ekspertu grupa.

Pagaidām nav skaidrs, kādu iemeslu dēļ 34 gadus vecais sportists, kurš pērn aprīlī asi iebilda pret iespējamu prasību vakcinēties, lai varētu piedalīties turnīros, ieguvis medicīniska izņēmuma statusu.

Austrālijas atklātā čempionāta direktors Kreigs Tailijs pauda cerību, ka Džokovičs izskaidros savu stāvokli un iemeslus, kādēļ saņēmis atļauju piedalīties turnīrā.

Turnīra direktors atzina, ka saprot, ka cilvēkus varētu satraukt izņēmuma piešķiršana Džokovičam, jo īpaši tādēļ, ka iepriekš viņš paudis pretestību vakcinācijai, tomēr viņš uzsvēra, ka nav tiesīgs atklāt ar cita cilvēka veselību saistītos datus.

Iepriekš Tailijs informēja, ka 26 nevakcinēti turnīra dalībnieki lūguši piešķirt medicīniska izņēmuma statusu, un atbilstoši vairāku federālo institūciju vadlīnijām tikai "saujiņa" cilvēku saņēmuši tādu atļauju.

Tailijs uzsvēra, ka serbu tenisa zvaigzne nav bijis priviliģētā stāvoklī, jo divas atsevišķas komisijas ir izvērtējušas izņēmumu piešķiršanu, nezinot, kura spēlētāja pieteikumu izskata, tomēr, pieaugot sabiedrības kritikai, viņš aicināja sportistu būt atklātam par lēmuma apstākļiem.

Austrālijas Tehniskās konsultantu grupas vadlīnijas paredz, ka medicīnisku izņēmumu var piešķirt vairāku apsvērumu dēļ, piemēram, akūtu nopietnu medicīnisku problēmu vai smagas negatīvas reakcijas pēc iepriekšējas Covid-19 vakcīnas devas saņemšanas dēļ.

Kā viens no iespējamiem skaidrojumiem medicīniskā izņēmuma piešķiršanai Džokovičam varētu būt tas, ka viņš pēdējo sešu mēnešu laikā otrreiz ir izslimojis koronavīrusu. Publiski zināms, ka pēc 2020.gada "Adria Tour" sacensībām Belgradā serbu tenisists bija inficējies ar Covid-19.

Lēmumu piešķirt medicīnisku izņēmumu Džokovičam kritizēja, piemēram, bijušais Austrālijas tenisists Sems Grots, sakot, ka tas ir "spļāviens sejā visiem Viktorijas štata un Austrālijas iedzīvotājiem", kuri apzinīgi ir vakcinējušies un pēdējo divu gadu laikā ievērojuši stingrus ierobežojumus, lai mazinātu vīrusa izplatību.

Pārsteigumu par izņēmuma piešķiršanu Džokovičam pauda arī britu tenisists Džeimijs Marejs, sakot, ka "nedomāju, ka man tiktu piemērots izņēmums, ja es nebūtu vakcinēts".

Džokovičs Austrālijas atklātajā čempionātā uzvarējis deviņas reizes un ar šveicieti Rodžeru Federeru un spāni Rafaelu Nadalu dala "Grand Slam" titulētāko tenisistu godu - viņiem katram ir pa 20 trofejām.

Melburnā jau ir ieradies Nadals, lai pēc inficēšanās ar Covid-19 varētu pienācīgi sagatavoties gaidāmajai sezonai un turnīram.

Sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs - Austrālijas atklātais čempionāts - norisināsies no 17. līdz 30. janvārim.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu