FOTO un VIDEO ⟩ Ārkārtas stāvoklis, gāzta valdība un vairāki desmiti upuru. Kas šobrīd notiek Kazahstānā? (47)

Ziņa papildināta plkst. 22:23
Foto: Reuters/ScanPix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Svētdien, 2. janvārī, Kazahstānas rietumos sākās protesti pret gāzes cenu kāpumu. Protestu dalībnieki arī pieprasīja, lai no politikas aiziet bijušais Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs. Kad protesti sāka pārņemt arī citus reģionus, policija pilsētās pastiprināja drošības pasākumus. Ziņu medijs "Apollo.lv" apkopoja pieejamo informāciju par to, kas šobrīd notiek Kazahstānā.

Kāpēc Kazahstānas iedzīvotāji protestē?

Protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu celšanos sākās 2. janvārī Žanaozenā, Manghistau apgabalā, un izpletās uz reģionālo centru Aktau. Protestā vēlāk iesaistījās arī citu lielo pilsētu iedzīvotāji. Tika izvirzītas arī politiskas prasības, tai skaitā par tautas labklājības līmeņa celšanu un valdības atkāpšanos.

Protestētāji pieprasīja aizvākt no varas ilggadējo Kazahstānas līderi Nursultanu Nazarbajevu, kuram joprojām ir liela ietekme.

Lielāko daļu pagājušā gada litrs sašķidrinātās gāzes Kazahstānā maksāja ap 50 tenges (0,10 eiro), bet gada nogalē cena kāpusi līdz 80 tenges (0,16 eiro) un 1. janvārī sasniedza jau 120 tenges (0,24 eiro). Šāds cenu kāpums bijis smags trieciens iedzīvotājiem, jo atsevišķos Kazahstānas reģionos līdz pat 90% automašīnu tiek darbinātas ar gāzes iekārtām. Pēc protestiem valdība nolēmusi, ka cena nedrīkst pārsniegt 50 tenges.

Pēc protestiem daudzās Kazahstānas pilsētās pret dabasgāzes cenu celšanos un protestētāju prasībām par tautas labklājības celšanu Kazahstānas prezidents Kasims Tokajevs ir pieņēmis valdības atkāpšanos.

Kazahstānas Iekšlietu ministrija ziņo par kontroles atjaunošanu Almati

Kazahstānas varas struktūrām cenšoties apslāpēt valsti pārņēmušos protestus, Iekšlietu ministrija ceturtdienas vakarā paziņoja, ka valsts lielākajā pilsētā Almati visas valsts struktūru ēkas atrodas varas pārstāvju kontrolē.

"Atbilstoši situācijai šajā stundā pilsētas administrācija, prezidenta rezidence, Republikas laukums ir atbrīvoti. Visu valsts struktūru ēkas tiek kontrolētas," vēsta telekanāls "Habar 24", atsaucoties uz Iekšlietu ministriju.

Pilsētas komandanta oficiālais pārstāvis iepriekš ziņoja par dramatiskiem notikumiem pie pilsētas Almali rajona policijas pārvaldes, kur, kā sacīja amatpersona, "iznīcināti teroristi".

No visiem valsts reģioniem un pilsētām situācija, kā norādīja Iekšlietu ministrija, "vissarežģītākā" joprojām ir Almati.

Kazahstānas medijs "Informburo" citē Iekšlietu ministrijas paziņojumu, ka Almati Republikas republikas laukums, kas bija kļuvis par protestu epicentru, "atbrīvots no noziedzīgiem grupējumiem".

Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati aizturēti 2300 protestētāju

Kazahstānas Iekšlietu ministrija ceturtdien pavēstīja, ka visā valstī saistībā ar masu protestiem aizturēti 2298 cilvēki, no tiem aptuveni 2000 valsts lielākajā pilsētā Almati.

Kazahstānas drošības struktūrām cenšoties apslāpēt valsti pārņēmušos bezprecedenta protestus, Almati ceturtdien atkal dzirdami šāvieni, vēsta Rietumu ziņu aģentūru korespondenti un Kazahstānas "Telegram" kanāli.

Šāvienu troksnis bija dzirdams no pilsētas administrācijas puses ap plkst.17.30 un vēl pēc stundas, vēsta ziņu aģentūras AFP korespondents.

Šāvieni raidīti Almati Republikas laukumā, vēsta Kazahstānas "Telegram" kanāli, atsaucoties uz aculieciniekiem. Iepriekš tika ziņots, ka laukumā palikuši līdz 300 cilvēku.

Republikas laukumā ieradušās piecas armijas automašīnas KAMAZ.

No laukuma puses dzirdams skaļš automātisko ieroču šāvienu troksnis, teikuši liecinieki.

Vēl pirms ziņu parādīšanās par pēdējiem šāvieniem varasiestādes un aktīvisti ceturtdien ziņoja, ka Almati nogalināti desmitiem protestētāju, drošības struktūrām apspiežot protestus.

Nogalināti vismaz 30 cilvēku, vēstīja izdevums "Orda.kz", atsaucoties uz aktīvistu pārstāvi Žasaralu Kuanišalinu. Oficiāli dati par nogalināto protestētāju skaitu netiek sniegti.

Visā valstī protestētāju un drošības struktūru sadursmēs ievainoti 748 policisti un Nacionālās gvardes karavīri, pavēstīja Iekšlietu ministrija. 18 drošības struktūru pārstāvji gājuši bojā.

Ceturtdien mierīgi mītiņi notikuši vairākās pilsētās, tostarp Žanaezenā un Aktau.

Kazahstānu pārņēmusi plaša protestu kustība, notikušas sadursmes protestētāju un drošības struktūru starpā, tūkstošiem cilvēku aizturēti.

Protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Protesti nākamās dienās pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Otrdien Almati sākās sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem.

Visā Kazahstānā izsludināts ārkārtējais stāvoklis un noteikta komandantstunda.

Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB) nosūtījusi uz Kazahstānu "miera uzturētājus", kas jau sākuši ierasties Kazahstānā.

Nemieros Kazahstānā gājuši bojā 12 drošības spēku darbinieki un 353 ievainoti

Nemieros Kazahstānā gājuši bojā 12 drošības spēku darbinieki un vēl 353 ievainoti, ceturtdien, 6. janvārī, vēsta Kazahstānas un Krievijas mediji.

Viens no drošības spēku darbiniekiem atrasts miris ar nogrieztu galvu, atsaucoties uz Kazahstānas telekanālu "Khabar 24", vēsta Krievijas ziņu aģentūras "Interfax" un "RIA Novosti".

Savukārt Veselības ministrija ziņo, ka kopumā visā valstī sadursmēs ievainoti vairāk nekā 1000 cilvēku, no kuriem gandrīz 400 hospitalizēti, bet 62 atrodas reanimācijā.

Kazahstānā nogalināti "desmitiem" protestētāju, 317 guvuši ievainojumus

Kazahstānas policija naktī uz ceturtdienu, 6. janvārī, Almati nogalinājusi "desmitiem" protestētāju, kas mēģināja ieņemt administratīvās ēkas, vietējiem medijiem pavēstījis policijas pārstāvis.

"Pagājušajā naktī ekstrēmistu spēki mēģināja uzbrukt administratīvajām ēkām, Almati policijas departamentam, kā arī vietējiem policijas komisariātiem. Desmitiem uzbrucēju ir likvidēti," policijas pārstāvju teikto citē Krievijas ziņu aģentūras.

Iepriekš Kazahstānas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka sadursmēs ar protestētājiem nogalināti astoņi policisti un Nacionālās gvardes karavīri, bet 317 guvuši ievainojumus.

Kazahstānā ieradušās pirmās ODKB "miera uzturētāju" vienības

Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB) nosūtījusi uz Kazahstānu "miera uzturētājus", atsaucoties uz ODKB sekretariātu, ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Līdz ar Krievijas izpletņlēcēju vienībām uz Kazahstānu nosūtītā kontingenta sastāvā ir arī Baltkrievijas, Armēnijas, Tadžikistānas un Kirgizstānas karavīri.

ODKB sekretariāts vēsta, ka "miera uzturētāju" galvenais uzdevums Kazahstānā būšot valsts un armijas objektu apsargāšana, kā arī "Kazahstānas tiesībsargāšanas spēku atbalstīšana" protestu apspiešanā.

ODKB sekretariāts paziņojis, ka pirmās "miera uzturētāju" vienības jau sākušas pildīt savus uzdevumus Kazahstānā.

Kazahstānas prezidents lūdz ODKB palīdzību, Krievija sūtīs spēkus stabilizēt protestus

Pēc Kazahstānas prezidenta lūguma stabilizēt protestus, Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB) trešdien, 5. janvārī, nosūtīs miera uzturēšanas spēkus.

Masveidīgajos protestos, kas izraisījuši haosu Kazahstānā, ODKB vainoja "ārēju iejaukšanos".

Kazahstāna, kas ilgu laiku tika uzskatīta par visstabilāko no bijušajām padomju republikām Vidusāzijā, piedzīvo lielāko krīzi gadu desmitu laikā pēc tam, kad protestētāji iebruka valdības ēkās.

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs trešdien uzrunā valstij paziņoja, ka ir vērsies ODKB ar lūgumu sniegt palīdzību "teroristu" organizēto protestu apspiešanā.

"Šodien lūdzu ODKB valstu vadītājiem palīdzēt Kazahstānai pārvarēt šos terorisma draudus,"

uzstājoties valsts kontrolētajā televīzijas kanālā "Habar 24", pavēstīja Tokajevs, piebilstot, ka "teroristu bandas", kas vada protestus, "tikušas nopietni sagatavotas ārzemēs". Prezidents uzsvēra, ka tādējādi masu protesti, kas pārņēmuši visu valsti, esot uzskatāmi par "agresijas aktu".

ODKB priekšsēdētājs, Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans pēc tam sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka alianse nosūtīs "kolektīvos miera uzturēšanas spēkus (..) uz ierobežotu laika periodu, lai stabilizētu un normalizētu situāciju šajā valstī", kuru izraisījusi "ārēja iejaukšanās".

Tokajevs sacīja, ka "teroristi" sagrābj ēkas, infrastruktūru un "telpas, kur atrodas vieglie ieroči". Prezidents piebilda, ka viņi arī sagrābuši piecas lidmašīnas Almati lidostā un ka Kazahstānas gaisa spēki ir iesaistīti "spītīgā kaujā" pie šīs pilsētas.

ASV un ANO aicina Kazahstānas varas iestādes uz "savaldību"

ASV un ANO trešdien, 5. janvārī, aicināja Kazahstānas varas iestādes izrādīt "savaldību", tām vēršoties pret vardarbīgiem civiliem nemieriem, kuros pārauguši gāzes cenu pieauguma izraisītie protesti.

Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki sacīja, ka protestētājiem vajadzētu varēt "mierīgi izpausties", un aicināja varas iestādes "izrādīt savaldību".

ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss nosodīja protestētāju īstenoto īpašumu iznīcināšanu, bet arī kritizēja valdību par interneta sakaru bloķēšanu.

"Mēs lūdzam visus Kazahstānas pilsoņus respektēt un aizsargāt konstitucionālās institūcijas, cilvēktiesības un mediju brīvību, tai skaitā ar interneta pakalpojumu atjaunošanu," sacīja Praiss.

"Mēs aicinām visas puses rast ārkārtējā stāvokļa mierīgu atrisinājumu."

ANO aicināja visas puses "izrādīt savaldību, atturēties no vardarbības un veicināt dalogu".

ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša preses sekretārs Stefans Dižarriks sacīja, ka ANO "ar bažām" seko notikumiem Kazahstānā.

Psaki sacīja, ka "trakie Krievijas apgalvojumi" par to, ka šīs masu demonstrācijas esot ASV organizētas, ir "pilnīgi nepatiesi un nepārprotami ir daļa no standarta Krievijas dezinformācijas spēļu grāmatas".

Kazahstānas varasiestādes piekrīt samazināt gāzes cenas

4. janvārī Kazahstānas varasiestādes paziņoja, ka apmierinās valsts rietumdaļas protestētāju prasības par gāzes cenu samazināšanu.

Valdības komisijas locekļi Aktau izgāja pie mītiņa dalībniekiem un paziņoja par lēmumiem, kas pieņemti sarunās ar iniciatīvas grupu.

"Valdības komisija tikās ar aktīvistiem, kas Aktau pilsētā bija sapulcējušies Intimakas laukumā. Tikšanās gaitā tika publiskoti lēmumi, kas bija pieņemti sarunās ar Aktau iniciatīvas grupas pārstāvjiem, un konkrēti par cenas samazināšanu gāzei un par cenas noteikšanu Manghistau apgabalā - 50 tenges (0,10 eiro) par litru," teikts paziņojumā.

Dotas garantijas, ka cilvēki, kas atrodas laukumā, netiks saukti pie atbildības.

Puses vienojušās visus radušos jautājumus risināt konstruktīva dialoga ceļā pastāvošās likumdošanas ietvaros, teikts paziņojumā.

Galvaspilsētā izsludina ārkārtējo stāvokli

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs 5. janvārī parakstīja rīkojumu par ārkārtējā stāvokļa izsludināšanu galvaspilsētā Nursultanā.

Ārkārtējais stāvoklis Nursultanā noteikts no 5. janvāra plkst. 16 līdz 19. janvāra plkst. 0.00, teikts rīkojumā.

Iepriekš ārkārtējais stāvoklis tika izsludināts Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati un Manghistau apgabalā valsts rietumos.

Kazahstānā protestētāji trešdien ielauzušies Almati pilsētas administrācijas ēkā, kura pēc tam aizdegusies.

No ēkas otrā stāva logiem šaujas liesmas, redzami biezu melnu dūmu mākoņi, vēsta mediji.

Trešdien Almati turpinās sadursmes starp tūkstošiem protestētāju un policistiem, kuri pret demonstrantiem pielieto trokšņa granātas un asaru gāzi.

Protestētāji arī ielauzušies valsts rietumu apgabala centra pilsētas Aktobes administrācijā, ziņo aculiecinieki.

Valsts iedzīvotāji ziņo par sakaru problēmām

Kazahi, kas atrodas ārvalstīs, ziņo, ka var ar grūtībām sazināties pa telefonu vai ziņojumapmaiņas platformām ar saviem radiniekiem galvaspilsētā Nursultanā un valsts lielākajā pilsētā Almati.

Trešdienas pēcpusdienā Nursultanā un Almati atslēgts internets un telefonsakari. Komunikāciju atslēgšana notikusi teju vienlaicīgi plkst. 17 pēc vietējā laika (plkst. 14 pēc Latvijas laika).

Savukārt grupa "NetBlocks", kas novēro interneta sakaru pārtraukumus pasaulē, ziņo, ka internets atslēgts visā Kazahstānā.

Jau pēc pusnakts prezidenta interneta vietnē tika publicēti viņa dekrēti par ārkārtējā stāvokļa ieviešanu Almati pilsētā un Manghistau apgabalā, kas būs spēkā no 5. līdz 19.janvārim.

Varas iestādes arī sāka bloķēt interneta sakarus un visā valstī pārtrauca darboties lietotnes "Telegram", "WhatsApp" un "Signal". Mobilo sakaru operators "Bilain" paziņoja, ka tā nodrošinātais mobilais internets strādā ar traucējumiem "no kompānijas neatkarīgu iemeslu dēļ". Mobilo sakaru operators "Kcell" izskaidroja sakaru problēmas ar varas iestāžu darbībām drošības garantēšanai. Divi tiešsaistes izdevumi "KazTAG" un Orda.kz ziņoja, ka ir bloķēti to veiktās protestu atspoguļošanas dēļ.

Kazahstānas prezidents pieņem valdības atkāpšanos un paziņo par Drošības padomes vadītāja amata ieņemšanu

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs 5. janvārī ir pieņēma valdības atkāpšanos valstī notiekošo protestu laikā.

Tokajevs trešdien parakstīja attiecīgu dekrētu, kas publicēts prezidenta interneta vietnē un stājas spēkā parakstīšanas dienā.

Dekrētā teikts, ka prezidents saskaņā ar Konstitūcijas 70. pantu nolēmis pieņemt valdības atkāpšanos un uz laiku uzticēt premjerministra pienākumus Alihanam Smailovam, kurš bija pirmais vicepremjers demisionējušajā valdībā.

Saskaņā ar dekrētu valdības locekļi turpinās pildīt savus pienākumus līdz jauna ministru kabineta apstiprināšanai.

5. janvāra pēcpusdienā tika ziņots, ka Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs ieņems Kazahstānas Drošības padomes vadītāja amatu, nomainot bijušo Kazahstānas prezidentu Nursultanu Nazarbjajevu, ziņo izdevums "Orda.kz".

Par izmaiņām Drošības padomē Tokajevs paziņoja trešdien, uzrunājot Kazahstānas iedzīvotājus.

Kazahstānā gāzts Nazarbajeva piemineklis

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs trešdien ar televīzijas starpniecību uzrunāja iedzīvotājus. Viņš paziņoja, ka aiz valstī notiekošajiem nemieriem stāv "finansiāli motivēti sazvērnieki", kuriem ir "rūpīgi pārdomāts plāns". Tokajevs brīdināja, ka drošības iestādes rīkošoties ļoti bargi.

"Lai kas arī nenotiktu, es palikšu galvaspilsētā. Mans konstitucionālais pienākums ir būt kopā ar tautu. Kopā mēs pāršķirsim šo tumšo lappusi Kazahstānas vēsturē. Mēs no šīs krīzes iziesim spēcīgi. Drīzumā es nākšu klajā ar jauniem priekšlikumiem Kazahstānas politiskajai transformācijai. Mana nostāja par turpmākajām reformām paliek nemainīga," sacīja prezidents.

Foto: The Insider/Twitter.com

Tokajevs arī paziņoja, ka Kazahstānas Drošības padomes amatā viņš nomainīs bijušo valsts prezidentu Nursultanu Nazarbajevu.

Drošības padomes vadītāja amats ir viens no valsts augstākajiem posteņiem, kurus 30 gadus valdījušais Nazarbajevs ieņem pēc aiziešanas no prezidenta amata 2019. gadā. Nazarbajevs arī vada valdošo partiju "Nur Otan".

Kazahstāna austrumu pilsētā Taldikorganā protestētāji trešdien nogāza Nazarbajeva pieminekli. Viņa pilnībā aiziešana no politikas ir viena no protestētāju prasībām.

Kazahstāna pieprasa ODKB palīdzību "agresijas" novēršanai

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs trešdien paziņojis, ka vērsies Krievijas kontrolētajā bijušo PSRS valstu militārajā aliansē jeb Kolektīvās drošības līguma organizācijā (ODKB) ar lūgumu sniegt palīdzību "teroristu" organizēto protestu apspiešanā.

"Šodien lūdzu ODKB valstu vadītājiem palīdzēt Kazahstānai pārvarēt šos terorisma draudus," uzstājoties valsts kontrolētajā televīzijas kanālā "Habar 24", pavēstīja Tokajevs, piebilstot, ka "teroristu bandas", kas vada protestus, "tikušas nopietni sagatavotas ārzemēs".

Prezidents uzsvēra, ka tādējādi masu protesti, kas pārņēmuši visu valsti, esot uzskatāmi par "agresijas aktu".

Kremlis sola neiejaukties

Notikumiem Kazahstānā uzmanīgi seko arī kaimiņvalstīs.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka Maskava ir pret jebkādiem ārējiem mēģinājumiem iejaukties Kazahstānas iekšējās lietās. Kremlis esot pārliecināts, ka Kazahstānas valdība pati tikšot galā ar iekšējām problēmām.

Savukārt Kirgizstānas prezidents Sadirs Žaparovs esot pārliecināts, ka "izdosies atrast pareizu un visām pusēm pieņemamu risinājumu, kas būs vērsts uz Kazahstānas tautas kopējo labumu un valsts nākotni".

Rinkēvičs aicina nedoties uz Kazahstānu. Vēstniecība apzina Latvijas valstpiederīgos

Latvijas vēstniecības pārstāvji Kazahstānas galvaspilsētā Nursultanā ir drošībā, mikroblogošanas platformā "Twitter" apliecināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš atzīmēja, ka patlaban nopietni apgrūtināti telefona un interneta sakari ar Kazahstānu un pašā Kazahstānā. "Esam centušies apzināt mūsu valstspiederīgos, vēlreiz nopietni aicinu tuvākajā laikā nedoties uz Kazahstānu," akcentē ārlietu ministrs.

"Esam centušies apzināt mūsu valstspiederīgos, vēlreiz nopietni aicinu tuvākajā laikā nedoties uz Kazahstānu," akcentē ārlietu ministrs.

ES aicina Krieviju cienīt Kazahstānas suverenitāti

Eiropas Savienība (ES) "ar piesardzību" raugās uz ārvalstu karaspēka ievešanu Kazahstānā, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels, savukārt Eiropas Komisija (EK) aicinājusi cienīt Kazahstānas suverenitāti.

Izsakoties par Krievijas un citu Maskavas kontrolētās Kolektīvās drošības līguma organizācijas (ODKB) valstu kontingenta nosūtīšanu uz Kazahstānu, EK preses sekretārs aicināja Krieviju cienīt Kazahstānas suverenitāti un atkārtoti apliecināja, ka ES ir gatava sekmēt dialogu.

"Vardarbība ir jāizbeidz. Mēs arī aicinām visas puses uz savaldību un centieniem rast mierīgu izeju no šīs situācijas. Protams, ES ir gatava un vēlas atbalstīt valstī dialogu," sacīja preses sekretārs.

Kazahstānu pārņēmusi plaša protestu kustība, notikušas sadursmes protestētāju un drošības struktūru starpā, tūkstošiem cilvēku aizturēti.

Sadursmēs dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku - gan protestētāju, gan drošības struktūru rindās.

Visā Kazahstānā izsludināts ārkārtējais stāvoklis un noteikta komandantstunda.

Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse nosūtījusi uz Kazahstānu "miera uzturētājus".

Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu