Ko darīt, ja aizdomīga persona pievērš uzmanību un pat izseko? Skaidro Valsts policija (4)

Foto: Vladimir Mulder/shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicēts kādas latvietes stāsts, kura ārzemēs saskārusies ar situāciju, kad aizdomīgs vīrietis vilcienā viņai nepatīkamā veidā pievērsis uzmanību. Medijs "Apollo.lv", uzrunājot Valsts policiju, skaidro, kā Latvijā vajadzētu rīkoties šādā situācijā. 

"Twitter" publikācijā sieviete stāsta, ka vilcienā kāds aizdomīga izskata vīrietis uz viņu nepārtraukti skatījies, kā arī vairākas reizes mēģinājis ar viņu sākt sarunu par spīti tam, ka viņa nav vēlējusies atbildēt. 

Lai gan sieviete pārkāpa citā vilciena vagonā, vīrietis viņai sekojis, tādēļ pirms izkāpšanas pieturā viņa pienākusi pie kāda vecāka gadagājuma pāra, kurš piedāvāja sievieti pavadīt. Viņa cerēja, ka vīrietis zaudēs interesi un pārstās sekot, taču viņš turpināja nākt līdzi.

Mazā grupiņa šādā sastāvā turpināja iet, līdz uz ielas sastapa bruņotus policistus un izstāstīja tiem notikušo. Ieraudzījis likumsargus, aizdomīgais vīrietis meties bēgt, un policists viņam aizskrēja pakaļ. Tikmēr cits likumsargs piedāvājis izsaukt sievietei taksometru, taču, tā kā viņa no piedāvājuma atteicās, tad policists viņu pavadīja līdz metro.

"Apollo.lv" uzrunāja Valsts policiju, lai uzzinātu, ko šādā situācijā darīt Latvijas iedzīvotājiem brīdī, ja viņi saskaras ar nepatīkamiem uzmanības apliecināšanas mēģinājumiem vai izsekošanas draudiem sabiedriskajā transportā, šajā gadījumā - vilcienā.

Ja rodas bažas par savu drošību, policija aicina lūgt vilciena biļešu kontroliera palīdzību. Vajadzības gadījumā darbinieks dos signālu mašīnistam, kurš operatīvi ziņos par notiekošo policijai.

"Jāatceras, ka, šādā situācijā zvanot policijai, svarīgi nosaukt maršrutu, kurā persona pārvietojas, pieturu, kurā plānots izkāpt no vilciena, kā arī detalizēti raksturot aizdomīgās personas izskatu un uzvedību."

Ja, pārvietojoties pa vilcienu, aizdomīgā persona turpina sekot un pietura, kurā plānots izkāpt no vilciena, ir nomaļā vietā vai slikti apgaismota, tad labāk būtu turpināt braucienu.

Noskaidrojot notikuma apstākļus, policija telefonsarunas laikā sniegs norādes, kā personai rīkoties šādā situācijā. Ja cietušais pirms zvanīšanas policijai nav vērsies pie kontroliera, lai meklētu palīdzību, tad policija aicinās to izdarīt.

Policija aicina arī līdzcilvēkus nepalikt vienaldzīgiem, un, novērojot aizdomīgu situāciju vai apdraudējumu, uzrunāt to cilvēku, kura drošība tiek apdraudēta. Ar aizdomīgo personu nevajadzētu sākt komunikāciju, lai tā nepārvērstos strīdā vai pat vardarbībā no aizdomīgās personas puses.

Cietušais cilvēks, juzdams citu cilvēku atbalstu, jutīsies drošāk. Var arī aicināt mainīt sēdvietu vai kopīgi vērsties pie vilciena kontroliera. Izvērtējot situāciju, arī kāds no klātesošajiem pasažieriem par notiekošo var ziņot policijai.

Noskaidrojot personas plānoto brauciena maršrutu, policijas darbinieki ar zvanītāju vienosies par pieturvietu, kurā cietušajam ir jāizkāpj no vilciena, lai policijas darbinieki varētu tur ierasties un uz vietas noskaidrot notikuma apstākļus.

Likumsargi pārbaudīs aizdomīgās personas identitāti un nepieciešamības gadījumā notikumu reģistrēs kā riska informāciju. Policija arī piefiksēs ziņotāja personas datus, lai pārliecinātos, ka persona droši nokļūs savā galamērķi.

Kur zvanīt steidzamos gadījumos

Vienotais izsaukumu numurs, lai saņemtu palīdzību no ugunsdzēsējiem – glābējiem, mediķiem vai policijas: tālr. 112

Valsts policija: tālr. 110

Neatliekamā medicīniskā palīdzība: tālr. 113

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu