Ekskluzīvi "Apollo.lv" ⟩ "Saslimstības rādītāji strauji turpina augt!" Franču mediķe atklāti par Covid-19 izplatību Francijā un Makrona izteikumiem (21)

Ilustratīvs attēls. Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Francūziete Elizabete Bergē jau vairāk nekā 30 gadus strādā medicīnas nozarē. Viņa ikdienā strādā slimnīcā vienā no lielākajām Francijas pilsētām - Lionā. Ziņu medijs "Apollo.lv" sazinājās ar Elizabeti, kura pastāstīja par aktuālo situāciju Francijā, kā arī par prezidenta Emanuela Makrona izteikumiem saistībā ar nevakcinētajām personām.

Elizabete ir medmāsa, kura specializējas infekciju slimību apkarošanā un epidemioloģijā. Viņa stāsta, ka situācija Francijā kļūst aizvien draudīgāka.

"Saslimstības rādītāji turpina strauji augt, taču ir arī pozitīva tendence - slimnīcu intensīvās terapijas nodaļās situācija nav tik kritiska," stāsta Elizabete.

Viņa atklāj, ka tas lielā mērā ir vakcinācijas nopelns, jo Francijā šie rādītāji ir augstā līmenī - aptvere sasniegusi teju 74%.

Tiesa, situācija ar citu medicīnas pakalpojumu sniegšanu esot kritiska. "Ir radusies pārslodze, jo trūkst medicīnas personāls, kas sniegtu šos pakalpojumus. Principā liela daļa darbinieku ir pārkvalificēti darbam ar Covid-19 pacientiem."

Medicīnas iestādes darbiniece norāda, ka Covid-19 omikrona variants Francijā jau izkonkurējis delta paveidu un kļuvis par dominējošo variantu.

"Tas ir pavisam loģisks scenārijs - pandēmija attīstās, rodas jauni vīrusa varianti, kuri izkonkurē iepriekšējos. Pašlaik tas darbojas kā cikls," skaidro Elizabete.

Viņa uzsver: lai mazinātu saslimstības rādītājus, nepieciešams ievērot drošības pasākumus. "Ja vēlamies izskaust Covid-19, ir jāievēro drošības pasākumi un noteiktie ierobežojumi, ja nevēlamies, lai tas turpinās vēl vairākus gadus."

Elizabete norāda, ka katrā valstī situācijas atšķiras, taču mērķis visiem saglabājas viens - Covid-19 izskaušana.

Pavisam nesen lielu ažiotāžu ne tikai Francijā, bet arī visā pasaulē izpelnījās prezidents Emanuels Makrons. Viņš publiskajā telpā nāca klajā ar skaļiem izteikumiem par to, ka centīsies apgrūtināt nevakcinētajiem cilvēkiem dzīvi.

Elizabete sacīja, ka atbalstītu šādu prezidenta lēmumu. "Protams, katram cilvēkam ir iespēja izvēlēties - vakcinēties vai tomēr nevakcinēties. Tiesa, nevakcinētie ir ļoti ietiepīgi un nevēlas rast kompromisus, tāpēc arī rodas šādas situācijas."

Makrona izteikumi

Francijas prezidents Emanuels Makrons izpelnījās oponentu kritiku par nodomu radīt grūtības frančiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19.

Makrons otrdien, 4. janvārī, brīdināja iedzīvotājus, kuri vēl nav vakcinējušies pret Covid-19, ka viņš radīs tiem grūtības, ierobežojot pieeju svarīgiem dzīves aspektiem.

"Kas attiecas uz nevakcinētajiem, es tiešām gribu radīt viņiem grūtības. Un mēs turpināsim to darīt līdz galam. Šī ir stratēģija," Makrons sacīja intervijā laikrakstam "Le Parisien".

Prezidents piebilda, ka tas nozīmē "iespējami daudz ierobežot viņu pieeju aktivitātēm sociālajā dzīvē".

"Es negrasos likt viņus cietumā, es negrasos vakcinēt viņus ar spēku," sacīja Makrons.

"Tāpēc mums ir viņiem jāpasaka: no 15.janvāra jūs vairs nevarēsiet iet uz restorānu. Jūs vairs nevarēsiet iet uz kafejnīcu, jūs vairs nevarēsiet iet uz teātri. Jūs vairs nevarēsiet iet uz kino," teica Makrons.

"Nekāda ārkārtējā situācija veselībā neattaisno šādus vārdus," sacīja labējās partijas "Republikāņi" vadītājs Senātā Bruno Retaijo.

"Emanuels Makrons saka, ka ir iemācījies mīlēt frančus, bet šķiet, ka viņam sevišķi patīk viņus nicināt. Mēs varam veicināt vakcināciju, nevienu neaizvainojot un nespiežot uz radikalizāciju," teica Retaijo.

Makrona izteikumi un to radītā ažiotāža vēl vairāk aizkavējusi likumprojekta pieņemšanu, lai līdz janvāra vidum ieviestu atjauninātās Covid-19 vakcīnas pases, kas stipri ierobežos nevakcinēto cilvēku iespējas piedalīties sabiedriskajā dzīvē.

Makrona pretinieki uzreiz pēc tam paziņoja, ka viņš aizgājis par tālu ar šiem izteikumiem.

Saskaņā ar valdības publiskotajiem datiem Francijā pret Covid-19 pilnībā vakcinēts 91% iedzīvotāju, kas vecāki par 18 gadiem.

Jūnijā Francijā tika ieviesti noteikumi, kas liek cilvēkiem, kuri grib apmeklēt tādas vietas kā restorāni, kinoteātri un muzeji, uzrādīt Covid-19 pasi, kas pierāda vakcinēšanos, pārslimošanu vai nesen veikta testa negatīvu rezultātu.

Tagad parlamentā tiek diskutēts par Covid-19 pases atjaunināšanu, lai negatīva testa pierādījums vairs nebūtu pietiekams dažādu vietu apmeklēšanai. Tādējādi veselības jeb Covid-19 pase kļūs par imunizācijas jeb vakcīnas pasi.

Šo likumprojektu asi nosoda galēji labējie un galēji kreisie, bet to atbalsta valdība, kam ir vairākums parlamentā.

Debates par attiecīgo likumprojektu parlamentā jau tā bija spraigas, un opozīcija pirmdien panāca to pārtraukšanu. Otrdien debates tika atsāktas, bet Makrona izteikumi atkal izraisīja aizkavēšanos, apdraudot valdības grafiku likumprojekta pieņemšanai.

Covid-19 situācija Francijā

Francija šobrīd ir viena no pasaules valstīm, kurā Covid-19 vīruss izplatās visstraujāk, kas, visticamāk, skaidrojams ar straujo omikrona varianta izplatību.

Kā liecina Džona Hopkinsa universitātes dati, Francijā koronavīrusa saslimstības pieaugums pamazām sācies jau novembra sākumā, kad no vidēji 5000-7000 gadījumiem dienā saslimstība auga līdz vairāk nekā 10 000.

Līdz Ziemassvētku brīvdienām Francijā jau vidēji dienā tika atklāti vairāk nekā 60 000 inficēšanās gadījumu, taču pēc svētkiem situācija ļoti strauji pasliktinājās - gadījumu skaits pārsniedza 160 000 vidēji dienā.

Turklāt 5. janvārī tika sasniegts jauns inficēšanās gadījumu skaita rekords diennaktī - 332 252.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu