Covid-19 ⟩ LPS un LIZDA neapmierina bērnudārznieku testēšanas kārtība, lai apmeklētu interešu izglītības nodarbības (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Rades/shutterstock

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) iebilst pret kārtību, kādā tiks veikti Covid-19 testi pirmsskolas audzēkņiem interešu izglītības nodarbību apmeklēšanai.

Valdība ceturtdien, 6. janvārī, lēma atļaut pirmsskolas vecuma bērniem piedalīties sporta un interešu izglītības nodarbībās, taču to nodarbības nedrīkstēs pārklāties ar pamata izglītības pakāpes skolēnu nodarbībām.

Gadījumā, ja pirmsskolas audzēkņu nodarbības pārklājas ar pamata izglītības pakāpes skolēnu nodarbībām, pirmsskolas audzēkņiem ne agrāk kā pirms 24 stundām vecāku uzraudzībā jāveic antigēna paštests, par kura rezultātu jāpaziņo atbildīgajai personai, vai pirms nodarbības norises jāveic antigēna paštests autorizētas personas un vecāku klātbūtnē.

Citos gadījumos bērnudārzniekiem Covid-19 testēšana nav jāveic.

Pret šādu kārtību valdības sēdes laikā iebilda LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure, uzsverot, ka tādā veidā tiek nodrošināta nevienlīdzīga attieksme pret skolēnu tiesībām un iespējām apmeklēt interešu izglītību. Viņasprāt, arī bērnudārzniekiem jānodrošina testēšana izglītības iestādēs.

"Ja bērns nāk no skolas ar testu, tad viņam nebūs ierobežojumi, bet, ja nāks no bērnudārza, un tas nebūs liels skaits, tad viņam jānāk ar testu, kurš kaut kur jānopērk. Mēs vēlamies atkal kārtējo reizi procesu sarežģīt,"

sacīja Dundure.

Līdzīgās domās par interešu izglītības nodarbību organizēšanu pirmsskolas vecuma bērniem ir arī LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga. Viņa lūdza atvieglot loģistiku interešu izglītībai, jo ir skaidrs, ka līdz ar valdības rīkojuma stāšanos spēkā daļai bērnudārznieku šis pakalpojums nebūs pieejams.

"Pakalpojuma sniedzēji ir pašnodarbinātie pedagogi, un daļa noteikti būs spiesta paaugstināt cenu.

Tas nenāks par labu izglītības pieejamībai. Skaidrot iemeslus nāksies pakalpojuma sniedzējam - lielākoties pedagogam, kurš realizē interešu izglītību. Mēs lūdzam ieklausīties LPS paustajā priekšlikumā," aicināja Vanaga.

Valdības sēdes laikā izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) norādīja, ka interešu izglītības nodarbības notiek atbilstoši vecuma posmiem, attiecīgi nav daudz tādu nodarbību, kur, piemēram, trīs, četrus vai piecus gadus veci bērni tiekas ar desmit gadus veciem skolēniem. Viņasprāt, tādos gadījumos pirmsskolēnu testēšana nav jāveic. Savukārt tādos interešu pulciņos, kas nav pašvaldību rīkoti un kur ir jauktās vecuma grupas, testēšanu nodrošina organizators, nevis bērna vecāki.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu