Uzzini šā gada galvenās prognozes kritpovalūtas tirgum (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Kriptovalūtu tirgus 2021. gadā piedzīvoja dažādus notikumus, tostarp sasniedzot jaunus vērtības rekordus. Tas arī ir radījis jautājumus par to, kāda būs kriptovalūtu loma šajā gadā.

Aģentūra "Bloomberg" vēsta, ka kriptovalūtas nereti tiek uzlūkotas kā līdzeklis cīņai pret inflāciju, kas pēdējo mēnešu laikā ir kļuvusi par nozīmīgu problēmu. Vai inflācijas ēnā kriptovalūtas "Bitcoin" vērtība turpinās kāpt? Pagājušajā gadā šī digitālā valūta savu vērtību palielināja par 60%, un sagaidāms, ka vērtības kāpums turpināsies arī šogad.

Būtiski atcerēties, ka pagājušā gada beigās kompānija "Facebook" paziņoja par nosaukuma maiņu uz "Meta", kas iezīmē ieceri koncentrēties uz metaversa veidošanu. Metaversā jeb digitālajā pasaulē arī būs nepieciešami norēķinu līdzekļi, tāpēc šeit neaizstājamas var būt digitālās valūtas vienības (NFT). Arī "Apple" raugās metaversa virzienā, un patērētājiem var būt izdevīgi glabāt gan tradicionālo naudu, gan arī kriptovalūtu.

Pagājušajā gadā labs piemērs, kā izmantot kriptovalūtas kā pilnvērtīgu norēķinu līdzekli, bija "Christies" izsole, kurā tika iegādāts 69,3 miljonus dolāru vērts mākslas darbs, izsoles uzvarētājam samaksājot par to digitālajā valūtā.

Sākot šo gadu, "Bitcoin" vērtība svārstās ap 46 tūkstošiem dolāru par vienu vienību. Kāda tā būs pēc gada, prognozē kriptovalūtu tirgus apskatnieki un eksperti.

Mainīgais "Bitcoin" tirgus

""Bitcoin" tirgus jau ilgāku laiku ir bijis kā karuselis, un tā vērtība ir bijusi ļoti atkarīga no dažādām tendencēm.

Mēs pieļaujam, ka ilgtermiņā šīs kriptovalūtas vērtība turpinās būt augšupejoša, un šogad redzēsim jaunas virsotnes. Domājams, ka šogad "Bitcoin" vērtība varētu sasniegt aptuveni 90 000 dolāru.

Pagaidām vēl jādomā par dažādām korekcijām, kā dēļ īstermiņā varētu būt vērojams arī vērtības kritums," saka "Fairlead Strategies LLC" dibinātāja Keitija Stoktona.

Metaverss un politika

Kriptovalūtu pakalpojumu sniedzēja "Nexo" partneris Antonijs Trenčevs saka, ka "galvenais bitkoinu un citas kriptovalūtas ietekmējošais faktors šogad noteikti būs centrālo banku īstenotā politika".

"Nauda ir kļuvusi nosacīti lēta, un tai ir nozīmīga ietekme uz kritptovalūtu tirgu.

ASV Federālajām rezervēm nav pietiekami daudz resursu, lai bez sekām izturētu 10-20% sarukumu finanšu tirgos, ņemot vērā arī sekas obligāciju tirgos," saka Trenčevs.

Viņš norāda, ka arī šis gads kriptovalūtām būs ļoti svārstīgs, taču – "Bitcoin" vērtība noteikti sasniegs 100 000 dolāru atzīmi. Tam vajadzētu notikt jau jūnija beigās.

Tāpat dažādām jaunām kriptovalūtām, kā "Solana" un "Avalanche", kas pērn piedzīvoja eksponenciālu izaugsmi, šogad varētu klāties grūtāk, jo investori lielāku uzmanību pievērsīs "pārbaudītām un kvalitatīvām vērtībām".

"Tas, ko es ļoti vēlos redzēt, kā attīstīsies metaverss. Pagaidām visa šī ideja ir kā brīnišķīga nekārtība, un tai ir milzīgs potenciāls.

Metaversa infrastruktūras būvēšanā NFT noteikti būs nozīmīga loma vietējās ekonomikas veidošanā," prognozē Trenčevs.

Skeptiķa skatījums

"Kriptovalūtu jomā turpināsies lielas spekulācijas, tomēr būs arī citi lieli izaicinājumi," norāda "Oanda Asia Pacific" tirgus analītiķis Džefrijs Hellijs.

"Galvenais iemesls ir procentu likmju normalizēšana, ko veic Federālās rezerves. Jāņem vērā, ka šādi varētu rīkoties arī citas lielākās centrālās bankas. Tādējādi faktiski kriptovalūtām būs joprojām jācīnās par savu vietu zem saules, lai to atzītu par alternatīvu maksāšanas līdzekli."

"Runājot par kriptovalūtu telpu, šajā jomā pastāv iespēja, ka to sāks plašāk regulēt un uzraudzīt. Atklāti runājot, katru nedēļu tiek laista klajā kāda jauna digitālā valūta ar "nākamās lielās lietas" ambīcijām. Tās vērtība uzlido debesīs, pateicoties spekulācijām. Būs interesanti vērot, kā tas notiks šogad," sacīja Hellijs.

"Es joprojām uzskatu, ka kriptovalūtu tirgus ir spilgtākais piemērs tam, kad norises norisēs lielāko lomu spēlē masu muļķība. Tas noteikti turpināsies arī šogad, taču – cik ilgi tā būs?"

Savukārt "Chainalysis" vecākais ekonomists Filips Gredvels norāda, ka šogad noteikti būs "skrējiens pēc kriptovalūtu lietotnēm". "Paredzams, ka šogad daudzas kompānijas sāks cīņu un konkurenci par to, kas spēs izveidot patērētājam draudzīgu un viegli saprotamu kriptovalūtu platformu, kurā būs integrētas ne tikai kriptovalūtas, bet arī dažāda cita veida digitālie aktīvi".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu