Igaunijas bijušās amatpersonas ģimene tiek turēta aizdomās par kukuļa piedāvāšanu bankrota administratoram (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Chokniti Khongchum/Shutterstock

Kriminālizmeklēšana pret Igaunijas bijušo iekšlietu ministru Ainu Sepiku un viņa dēliem Sīmu un Sulevu saistīta ar iespējamu kukuļa piedāvāšanu Igaunijā labi pazīstamam bankrota administratoram, kurš atteicies to pieņemt.

Ziņu aģentūras BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka kriminālizmeklēšana ir par kompānijas "Hexanor" bankrotu. Uzņēmuma bankrota administrators bija Martins Krups.

Administrators nav viens no lietā aizdomās turētajiem, kas liek secināt, ka viņš nav piedalījies noziegumā.

Harju apriņķa tiesa 2018. gada oktobrī Sīmam un Sulevam Sepikiem piederošo kompāniju "Hexanor" pasludināja par bankrotējušu un iecēla Krupu par bankrota administratoru.

Tolaik tiesa norādīja, ka debitora maksātnespēja ir ilgtermiņa, jo tā esošie aktīvi 3 850 000 eiro vērtībā ir nepietiekami, lai apmierinātu kreditoru prasības, kas, saskaņā ar tolaik zināmo informāciju bija 13 935 886,78 eiro, tostarp parādsaistībām gandrīz 6,5 miljonu eiro apmērā jau bija iestājies atmaksas termiņš.

Jau ziņots, ka Igaunijas Centrālā Kriminālpolicija aizdomās par kukuļdošanu otrdien aizturējusi bijušo iekšlietu ministru Sepiku un viņa dēlus Sīmu un Sulevu.

Tāpat aizturēts tika Sepiku bijušais biznesa partneris Indreks Raudseps, kuru tur aizdomās par starpniecību kukuļdošanā.

Policijas un robežsardzes departamenta paziņojumā norādīts, ka aizdomās turētie apsolījuši kukuli vairāk nekā 100 000 eiro apmērā un 25 000 no šīs summas jau samaksājuši.

Prokurore Sigrida Nurma trešdienas vakarā lūdza Harju apriņķa tiesu apcietināt Sīmu Sepiku un Raudsepu, ko, atrodoties brīvībā, viņi varētu turpināt noziedzīgās darbības.

Tiesa ceturtdien noraidīja prokurores lūgumu. Visi četri aizturētie pašlaik jau ir atbrīvoti.

Kā pastāstījis Centrālās Kriminālpolicijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas biroja vadītājs Leho Laurs, kriminālizmeklēšanas gaitā iegūtie dati liecina, ka aizdomās turētie gribējuši panākt labvēlīgu iznākumu bankrota lietā, nepieļaujot prasību iesniegšanu tiesā.

Procesuālās darbības krimināllietā veic Igaunijas Centrālā kriminālpolicija ģenerālprokuratūras uzraudzībā.

Ains Sepiks bija Igaunijas iekšlietu ministrs laikā no 2002. līdz 2003. gadam. Tobrīd viņš bija Centra partijas biedrs, bet 2013.gadā pievienojās Reformu partijai.

No 1976. līdz 1992. gadam Sepiks strādājis par prokuroru un tiesnesi, vēlāk vadījis Izmeklēšanas departamentu, Policijas Centrālo izmeklēšanas biroju, bijis Tallinas policijas skolas lektors, iekšlietu ministra padomnieks, Policijas departamenta ģenerāldirektora vietnieks un pēc tam arī ģenerāldirektors, bet laikā no 2003. līdz 2011. gadam bijis Rīgikogu deputāts.

1997. gadā Sepiks apbalvots ar piektās pakāpes Baltās zvaigznes ordeni.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu