VIDEO ⟩ Problēmas sistēmā. 90 gadīgs sirmgalvis apmaldās mājupceļā no slimnīcas un nonāk citā medicīnas iestādē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas pie Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers".
Neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas pie Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers". Foto: Edijs Pālens/LETA

Kāda seniora meklēšana 2022. gada pirmajās dienās kārtējo reizi iezīmējusi problēmu ar cilvēku nokļūšanu mājās pēc tam, kad tie nogādāti slimnīcā. Raidījums "Degpunktā" skaidroja, kādās situācijās slimnīcā strādājošie iesaistās arī pacientu dzīvēs ārpus iestādes telpām un kādās tomēr ne.

Svētdienas vakarpusē Rīgas Zemgales iecirknis izsludināja meklēšanā teju 90 gadus veco Pāvelu Grečinu, kurš 1. janvārī bija aizvests uz Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas centru, bet pēc dažām stundām izrakstīts, taču mājās Medemciemā neieradās.

Ciema iedzīvotāji, kas kungu labi pazīst, sāka satraukties un meklēja paziņas no Rīgas, kas varētu apbraukāt rajonu ap slimnīcu un pazudušo mēģinātu atrast. Vēlāk gan vīrietis atradies Gaiļezera slimnīcas onkoloģijas nodaļā. Vietējie iedzīvotāji pieļauj, ka viņam uz ielas kļuvis slikti, tāpēc sirmgalvis nogādāts šajā medicīnas iestādē.

Kādēļ vīrietis nonāca citā slimnīcā, oficiālas informācijas nav arī raidījumam "Degpunktā", bet galvenais, ka viņš ir atradies dzīvs. Diemžēl šis nav vienīgais gadījums, kad, pametot medicīnas iestādes telpas, cilvēki nomaldās un pēcāk tiek meklēti. Arī sirmgalves paziņa Antoņina ir dzirdējusi līdzīgus stāstus un ir sašutusi par slimnīcas izrakstīšanās politiku.

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā stāsta, ka iestādē ir desmit kritēriji, pēc kuriem vadās un izvērtē, vai konkrētajā situācijā ir nepieciešams iesaistīt sociālo darbinieku, kas plāno cilvēka nogādāšanu mājās, tālāko aprūpi vai citus nozīmīgus jautājumus. PSKUS Neatliekamās medicīnas centra vadītājs Valērijs Ratobiļskis uzsver, ka Pāvela kunga gadījumā nebija pamata piesaistīt sociālo darbinieku un neuzskata, ka slimnīca kļūdījusies. Viņš neesot vēlējies gaidīt piederīgos, un arī piederīgie neesot bijuši spējīgi atbraukt pakaļ.

Slimnīcā skaidro, ka diemžēl tuvinieku nevērība un vieglprātība bieži vien atstāj slimnīcas pacientus neapskaužamā situācijā. Valērijs Ratobiļskis uzsver, ka medicīnas iestādes nav tā vieta, kurai ir jānodrošina sociālā palīdzība bez konkrētām indikācijām. Slimnīcas galvenais uzdevums ir cilvēkus ārstēt.

Vietējā iedzīvotāja stāsta, ka Pāvels mājās bija aizmirsis mobilo telefonu. Iespējams, ja tālrunis būtu līdzi, viņš sazvanītu kādu no ciema un nokļūtu mājās bez starpgadījumiem. Jau izziņotajā informācijā bija nojaušams, ka sirmgalvim pārvietošanās vienatnē varētu radīt zināmas grūtības. Teikts, ka vīrietis ar vienu aci neredz un staigāšanai izmanto spieķi. Tomēr šobrīd vecums, pat 90 gadi, nav pamats tam, lai slimnīca lūgtu palīdzību sociālajam darbiniekam.

Garīgās aprūpes un sociālā darba dienesta vadītāja Dana Kalniņa-Zaķe piekrīt, ka cilvēka vecumam būtu jābūt no svara, un iezīmē, ka diemžēl ir daudz risināmu jautājumu valstiskā un pašvaldību līmenī saistībā ar sociālo darbu. Piemēram, sociālā darbinieka pieejamība brīvdienās, svētku dienās vai vakaros Neatliekamās medicīnas centrā.

Video: Raidījuma "Degpunktā" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu