VIDEO ⟩ Cēsīs smagi piekauj vīrieti. Cietušais pauž neizpratni par policijas izmeklēšanu (32)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Fox_Ana/Shutterstock.com

Cēsu iedzīvotājam Aigaram pagājušā gada septembrī nodarīja nopietnus miesas bojājumus, vairākkārt iesitot ar santehnikas instrumentu, kā rezultātā salauza arī žokli. Pēc operācijas, kurā žokli saglāba ar skrūvēm, veselības problēmas vīrieti vajā aizvien, kā dēļ nevar atgriezties darbā un ir teju bez iztikas līdzekļiem. Smagi piekautais Aigars ir neizpratnē par Valsts policijas darbu, izmeklējot noziegumu, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Viņš raidījumam ziņoja, ka pagājušā gada septembrī viņa dzīvesvietā ieradās vīrietis, uzstājīgi klauvēja pie durvīm. Atverot durvis negaidītajam ciemiņam, Aigars saņēmis sitienus ar smagu santehnikas instrumentu.

"Uzreiz dabūju sitienu pa kāju. Tad viņš teica, ka vēlas ar mani izrēķināties. Tad viņš vēl divas reizes iesita pa kāju, pēc kā nokritu uz ceļiem, tad viņš iesita pa žokli ar to pašu instrumentu.

Nokritu zemē un "atslēdzos", nezinu, uz cik ilgi laiku. Pamodos, neviena vairs nebija. Asinis bija uz grīdas, koridorā uz sienas, tecēja pa muti asinis," stāstīja Aigars.

Pamostoties no bezsamaņas, Aigars iemūžināja savas traumas un ar asinīm nošķiesto dzīvokli un sazinājās ar operatīvajiem dienestiem – Valsts policiju (VP) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.

Atbraukušie mediķi nogādāja Aigaru Stradiņa slimnīcā Rīgā. Tur viņš pavadīja vairākas dienas, tika konstatēts abpusējs apakšžokļa lūzums. Žokli saglāba operācijā ar skrūvēm.

Cietušais vīrietis bijis nepatīkami pārsteigts, kāpēc likumsargi viņu neuzmeklēja slimnīcā, neiztaujāja un nesāka vainīgā operatīvu meklēšanu. Aigars VP Cēsu iecirknī vērsās pēc iznākšanas no slimnīcas. Uzbrucējā viņš atpazina vīrieti no Cēsu puses, kuram iepriekš bija aizrādījis par uzmākšanos viņa draudzenei.

Aigars raidījumam stāstīja, ka sarakstē persona draudējusi ar izrēķināšanos. Saraksti, slimnīcas dokumentāciju par gūtajām traumām un visu pārējo informāciju viņš nodeva likumsargiem. Vēlāk izmeklētāja vēlreiz izsauca Aigaru uz policiju.

"Es prasīju izmeklētājai, vai vainīgais izsaukts uz policiju, vai nopratināts, viņa teica, ka tā ir konfidenciāla informācija, ka nedrīkstot to teikt.

Mans advokāts teica, ka tas ir jāzina, jo es esmu cietušais, bet man vēlreiz atbildēja, ka šāda informācija netiks sniegta.

Prasīju, vai esmu atzīts par cietušo, atbildēja, ka vēl nav saņemts tiesu medicīnas ekspertīzes slēdziens par miesas bojājumiem. Es teicu, ka slimnīcas dokumentā viss ir rakstīts. Kopš tās reizes policija nav devusi nekādu ziņu. Esmu zvanījis izmeklētājai, bet atbild, ka nav nekādas informācijas," sacīja Aigars.

Galvas trauma atstājusi sekas, cietušais uzskata, ka policija strādā gausi

Teju pusgadu pēc notikušā Aigars ir neziņā, vai ierosināts kriminālprocess, vai atpazītajam vīrietim noteikts aizdomās turētā statuss. Aigars uzskata, ka likumsargi lietu izmeklē ļoti gausi.

Pēc gūtajām traumām atveseļošanās process pamatīgi ieildzis. Aigars sūdzas par biežām un spēcīgām galvassāpēm, regulāri konsultējas ar ārstu, lai noskaidrotu, kādas tālejošas sekas atstājis sitiens pa galvu. Drīzumā viņam gaidāma vizīte pie neirologa.

Aigars uzstāj uz raitāku izmeklēšanu, jo ir palicis teju bez iztikas līdzekļiem, bet ārstēšanās izdevumi esot lieli. Aigars uzrādīja iegādāto medikamentu prāvo čeku kaudzi. Aigars ilgstoši nevar atgriezties darbā, kurā sāka strādāt neilgi pirms uzbrukuma.

Aigars stāstīja: "Galva sāp nenormāli. Domāju, ka ilgi nevarēšu pastrādāt. Toreiz viņš [uzbrucējs], manuprāt, bija alkohola reibumā. Kā padzirdēju, viņš arī kaut kādas narkotikas lietojot.

Pēc atgriešanās no darba ārzemēs sāku strādāt Latvijā, tikko biju parakstījis līgumu. Nostrādāju divus mēnešus, bet, lai valsts man maksātu naudu par "slimības lapu", man vajadzēja nostrādāt trīs mēnešus.

Esmu bez iztikas līdzekļiem, nav nekādu ienākumu. Strādājot Somijā, iekrāju, bet iekrājumi izsīkst."

Pēc Aigaram nepieciešamajām atbildēm par izmeklēšanu raidījums vērsās VP Cēsu iecirknī. Ar raidījumu runāja nevis lietas izmeklētāja Ilze Svekre, bet gan iecirkņa priekšnieks Aldis Pāže, kurš pauda, ka nezina sīkas detaļas par izmeklēšanu.

Pāže informēja, ka nopratinātas iesaistītās personas un kāds liecinieks. Sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 126. panta "Tīšs vidēja smaguma miesas bojājums" pirmās daļas.

Ja vaina tiks pierādīta, vainīgajam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods.

VP Cēsu iecirkņa priekšnieks Pāže informēja, ka personai, par ko ziņoja Aigars, nav noteikts aizdomās turētā statuss. Tāpat vēl neesot saņemts tiesu medicīnas ekspertīzes slēdziens par miesas bojājumiem.

"Nepieciešams oficiāli noteikt miesas bojājumus. Ekspertam nosūtīts lēmums par ekspertīzes veikšanu, tāpēc gaidām ekspertīzes rezultātus.

Izmeklētāja ziņā ir noteikt iesaistītajiem statusus – cietušā statusu, liecinieka statusu, aizdomās turētā vai personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statusu.

Procesa virzītāja ziņā ir arī tas, kādu informāciju sniegt uz āru un kādu nesniegt. Līdz ar to arī es nevaru pateikt neko vairāk. Procesa virzītājs, iespējams, uzskata, ka informācijas izpaušana var traucēt izmeklēšanai," skaidroja Pāže.

Taujāts, vai izmeklētāja nekavējās ar pieprasījumu veikt tiesu medicīnas ekspertīzi, kā dēļ izmeklēšana varētu būt gausa, VP Cēsu iecirkņa priekšnieks Pāže nespēja to komentēt, jo nezina, kad kolēģe pieprasīja veikt miesas bojājumu ekspertīzi. Pāže informēja, ka persona, kuru miesas bojājumu nodarīšanā vaino Aigars, sadarbojas ar policiju. Tāpat Pāže mierināja, ka lieta nav bezcerīga.

"Izmeklētāja ir ļoti nopietna, pret darbu attiecas ļoti nopietni. Šis ir tikai viens no kriminālprocesiem. Izmeklētājiem vienlaikus jāizmeklē vairākas lietas. Cilvēki uzskata, ka katra viņu lieta ir svarīgāka par citām. Tomēr jāsaprot, ka VP darbiniekiem visas lietas ir svarīgas, tās jānoved līdz loģiskam rezultātam."

Raidījums centās sazināties ar vīrieti, ko Aigars vaino miesas bojājumu nodarīšanā, bet šī persona neatbildēja uz žurnālista ziņu sociālajā tīklā.

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu