VID lūdzis sākt kriminālvajāšanu par "aplokšņu" algu izmaksu kādā ēdināšanas uzņēmumā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde janvārī Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījuši kriminālprocesu pret trim personām par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā kādā ēdināšanas uzņēmumā, vēsta VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka uzņēmums saimnieciskās darbības laikā no 2016. gada novembra līdz 2018. gada aprīlim grāmatvedības reģistros nav uzrādījis darba algas pilnā apmērā. Neuzrādīto un neaprēķināto darba samaksu ir neoficiāli izmaksājis uzņēmumā strādājošiem darbiniekiem vairāk nekā 29 000 eiro apmērā.

Uzņēmums nodokļu administrācijai sniedzis nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba samaksu, tādējādi nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vairāk nekā 22 000 eiro apmērā.

Tāpat noskaidrots, ka uzņēmums laika posmā no 2018. gada janvāra līdz 2019. gada martam nenomaksāja likumos noteiktā termiņā nodokļu maksājumus vairāk nekā 45 000 eiro apmērā.

Kopējais valsts budžetam nodarītais kaitējums ir vairāk nekā 67 000 eiro apmērā.

Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esoša neoficiāla informācija liecina, ka "aplokšņu algas" maksātas 2020. gada martā likvidētajā uzņēmumā SIA "Get food", kuram savulaik piederēja restorāns "Kuk Buk" Rīgā, Pulkveža Brieža ielā. "Firmas.lv" informācija liecina, ka līdz 2019. gada martam uzņēmuma īpašnieks bija Andris Jugāns, bet līdz 2020. gada martam - Krievijas pilsonis Iļja Gorlovs.

Kriminālprocess 2022. gada janvārī nosūtīts kriminālvajāšanas sākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzēti Krimināllikuma pantos par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Kriminālvajāšanu lūgts sākt pret trim ar šo uzņēmumu saistītām personām - īpašnieku, menedžeri un faktisko uzņēmuma vadītāju.

Vienlaikus VID uzsver, ka atbilstoši Kriminālprocesa likumam neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu