"Atbalstām visus centienus ātrāk izbeigt haosu." Ķīna komentē Krievijas militāro intervenci Kazahstānā (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīnas valdība paudusi atbalstu Krievijas vadītajai militārai intervencei Kazahstānā, lai mazinātu vairākas dienas ilgušos nemierus, kas vērsti pret Kazahstānas valdību un pieaugošajām enerģijas cenām.

"Ķīna atbalsta visus centienus, kas var palīdzēt Kazahstānas varasiestādēm pēc iespējas ātrāk izbeigt haosu,"

piektdien, 7. janvārī, žurnālistiem izteicies Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Vans Veņbiņs.

Viņš piebildis, ka Ķīna stingri iebilst pret "ārējo spēku" apzinātu iesaistīšanos sociālo nemieru izraisīšanā un "kūdīšanā uz vardarbību".

Ceturtdien Ķīna notikumus kaimiņvalstī raksturoja kā tās "iekšējo lietu", tomēr tagad tā paudusi stingru atbalstu Kazahstānas un Krievijas valdībām.

Jau ziņots, ka Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs piektdien paziņojis, ka varasiestādes neiesaistīsies sarunās ar protestētājiem un drošības spēkiem dota atļauja bez brīdinājuma likvidēt "bruņotos bandītus", kuri uzbrukuši valstij.

Tāpat Tokajevs piektdien paziņoja, ka pēc šonedēļ notikušajiem nemieriem valstī lielā mērā atjaunota "konstitucionālā kārtība".

Uzrunā viņš "īpašu pateicību" izteicis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurš "biedriski silti" atsaucies Kazahstānas aicinājumam un nosūtījis karavīrus, lai palīdzētu apslāpēt nemierus.

Kazahstānā protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos, bet drīz vien pārauga plašos nemieros, kas vērtsi pret valdību.

Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB), atbildot uz Kazahstānas lūgumu, ceturtdien nosūtījusi uz Kazahstānu "miera uzturētājus".

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu