LR: Pārbaudes lietas par seksuālā izmantošanā vainoto imunologu inspekcija iznīcinājusi pēc žurnālistu intereses

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: JRC-Stop Motion/Shutterstock

Latvijas Radio noskaidrojis, ka Veselības inspekcija nepatiesi apgalvojusi par izmeklēšanas materiālu neesamību tās rīcībā. Materiāli par imunologa Jevgēnija Ņikiforenko iespējamās seksuālās vardarbības pārkāpumiem esot "nodoti arhīvā vai uz iznīcināšanu". Inspekcija atļauju iznīcināt dokumentus prasījusi tikai pēc žurnālistes intereses, piektdien, 7. janvārī, atklājis Latvijas Radio. 

Žurnāliste dokumentus lūgusi augusta nogalē, taču saņēma atbildi no inspekcijas, ka visi dokumenti par šo termiņu jau "nodoti arhīvā vai uz iznīcināšanu". Patiesībā Veselības inspekcija arhīva atļauju dokumentu iznīcināšanai prasījusi gandrīz divus mēnešus pēc žurnālistes intereses.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P!) mikroblogošanas vietnē "Twitter" piektdien, 7. janvārī, ziņoja, ka rosinās pārbaudi šajā jautājumā.

Latvijas Radio žurnāliste Justīne Savitska, veidojot raidieraksta "Dokumentārijs" stāstu "Vajadzēs noģērbties", Veselības inspekcijā vērsās jau 2019. gadā. Tā laika inspekcijas Sabiedrisko attiecību un klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Iveta Ragoviča žurnālistei skaidroja, ka dokumenti nodoti arhīvā vai iznīcināti.

"Tie ir nodoti uz iznīcināšanu pēc mūsu nomenklatūras. Visticamāk, tie ir nodoti iznīcināšanai. Mēģināju atrast tās lietas, un es atradu aktus par nodošanu arhīvā," stāstīja Ragoviča.

Pēdējā žurnālistes saruna ar Veselības inspekciju, tās pārstāvi Elīnu Ermansoni, par šo jautājumu notika aizvadītā gada 24. augustā, un arī tajā tika saņemta atbilde, ka dokumenti nodoti arhīvā.

"Inspekcija nevarēs sniegt precīzu atbildi tāpēc, ka minētā lieta nodota arhīvā," sacīja Ermansone.

Patiesībā to gadu dokumenti šajā laikā nebija nosūtīti arhīvam vai arī iznīcināti. Veselības inspekcija aktu par dokumentu, kuri satur 2007. līdz 2010. gada privātpersonu iesniegumus un to izskatīšanas dokumentus, kā arī 2008. līdz 2010. gada uzraudzībā esošo objektu kontroles lietas, iznīcināšanu sastādījusi pērnā gada 15. oktobrī.

Savukārt Latvijas Nacionālajā arhīvā šie dokumenti nav glabājušies. Arhīvs saskaņojis dokumentu iznīcināšanu nedēļu vēlāk - 21. oktobrī. Turklāt dokumentu iznīcināšanas kārtība paredz, ka procents no katra gada uzraudzībā esošo objektu kontroles lietām jāatliek arhivēšanai un tikai tad pēc noteikta laika mazā daļiņa no visiem dokumentiem nonāk arhīvā.

"Ja mēs kā arhīvs būtu zinājuši, mēs droši vien nesaskaņotu un lūgtu atlasīt," sacīja Vībure.

Veselības inspekcijas vadītāja Anita Slokenberga skaidroja, ka darbs pie iznīcināšanai atlasāmajiem dokumentiem sākas jau gada sākumā, tātad pirms žurnālistes intereses.

Dokumentu iznīcināšanu veic uzņēmums "Līgatnes papīrs", ar ko Veselības inspekcijai ir noslēgts līgums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu