Raidījums: Valsts meža dienestā briest pamatīgas pārmaiņas, daudz neapmierināto (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aina Stašāne
Aina Stašāne Foto: Publicitātes foto

Valsts meža dienestā (VMD) plānotas pamatīgas reformas, par kurām satraukušies teju vai 400 iestādes darbinieku. Dienesta vadītāja uzsver, ka reformu mērķis ir mazināt korupciju un uzlabot dienesta darbu. Izrādās, ka reformas kaldināt palīdzējusi par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā notiesātā ierēdne Inga Koļegova, liekot uzdot jautājumus par iestādes vadības reputāciju, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Gandrīz 400 VMD darbinieku parakstījuši vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, aicinot pārtraukt, viņuprāt, sasteigtas reformas dienestā. Vēstulē uzsvērts, ka dienesta ģenerāldirektore īsteno nepārdomātas reformas, kas sagraušot meža uzraudzības sistēmu.

Pērn par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā notiesātā bijusī Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova tika pie vecākās ekspertes amata Valsts meža dienestā. Dienesta vadītāja atzīst, ka Koļegova vadījusi pārmaiņu vadību darba grupu, un iepriekšējā sodāmība nekādā veidā nemetot reputācijas riska ēnu. Koļegova moderēja darba grupas norisi un palīdzēja sarunāties savā starpā, lai rezultāts tiktu sasniegts.

"Es saprotu, ka stājies spēkā notiesājošs tiesas spriedums, kas, manā ieskatā, nav taisnīgs, bet tiesa ir lēmusi. Ingu vēlreiz un vēlreiz sodīt nav nekāda pamata. Vadītājam kā atbalsts viņa ir vienkārši ekselenta," norādīja VMD direktore Aina Stašāne.

Kritiķi apgalvo, ka jaunajā struktūrā augs administratīvais aparāts, samazinot mežā strādājošo amatpersonu skaitu. Dienesta vadība uzsver, ka reformas ir nepieciešamas iestādes attīstībai, un skaita samazinājums nenozīmēs darba pasliktināšanos. Kā piemērs minēts medību inspektora skaita samazinājums.

"Desmit inspektori pa visu Latviju, specializēti. Protams, kādam var šķist ļoti maz, bet redzam, ka ejot uz profesionalizāciju, sadarbību ar Valsts policiju, šie desmit inspektori varēs pilnvērtīgi darboties medību uzraudzībā, noņemt slogu, kas attiecas uz dokumentu sagatavošanu," norādīja VMD pārstāvis Valters Lūsis.

Reformu pretinieki sašutuši par iespējamo bezapgaitu sistēmu. Bezapgaitu modelis kā pilotprojekts uz dažiem mēnešiem bija ieviests virsmežniecībā, taču dienesta iekšienē rezultāti esot vērtēti kritiski. Dienesta vadība uzsver – satraukums nevietā.

"Bažas par to, ka cits mežzinis citā apgaitā neko nesaprot ir mīts, gribētu norādīt, ka katrā nodaļā ir vakances, jau šobrīd nav mežziņa, kādam jābrauc viņa vietā. Prakse jau šo pilotprojektu ir pārbaudījusi, ar mūsdienu komunikācijas rīkiem visu var atrast," pauda VMD pārstāvis Normunds Knēts.

Jāpiemin, ka VMD vadītāju Stašāni pirms pusotra gada amatam bez konkursa izraudzījās zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA), turklāt no amata prasībām izņēma augstāko mežsaimniecības izglītību.

Līdz tam Stašāne bija VMD ģenerāldirektora vietniece, šajā iestādē viņas priekšniece dažādos skandālos iesaistītā Koļegova.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu