Nazarbajevs joprojām atrodoties Kazahstānā (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA

Kazahstānas bijušā prezidenta preses sekretārs sestdien, noraidot baumas, ka Nursultans Nazarbajevs būtu pametis valsti, paziņojis, ka viņš joprojām atrodoties galvaspilsētā.

Aidoss Ukibajs tviterī pavēstījis, ka Nazarbajevs uzturot "tiešus sakarus" ar pašreizējo prezidentu Kasimu Žomartu Tokajevu, kurš līdz šim ticis uzskatīts par sava priekšteča ielikteni.

Nazarbajevs "aicina visus saliedēties ap Kazahstānas prezidentu, lai pārvarētu pašreizējos izaicinājumus un nodrošinātu valsts nedalāmību," raksta Ukibajevs.

Viņš aicinājis arī neizplatīt "apzināti nepatiesu un spekulatīvu informāciju", acīmredzami norādot uz neapstiprinātajām ziņām, ka Nazarbajevs aizbēdzis no valsts.

81 gadu vecais bijušais prezidents, kas pēc negaidītās atkāpšanās 2019.gadā tika pasludināts par "nacionālo līderi" un lielā mērā joprojām saglabāja savās rokās faktisko varu, kopš protestu sākuma, kas šonedēļ pārņēma visu Kazahstānu, līdz šim nav rādījies atklātībā un nav izteicies par notiekošo.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Drīz vien miermīlīgie protesti pārauga sadursmēs ar drošības dienestiem. Līdztekus valdības ēku ieņemšanai sākās uzbrukumi policijas iecirkņiem un veikalu izlaupīšana.

Ceturtdien Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB), atbildot uz Tokajeva lūgumu, nosūtīja uz Kazahstānu "miera uzturētājus", un tagad, šķiet, režīms ir atjaunojis kontroli pār nemieru pārņemto pilsētu ielām.

Protestu apspiešanas gaitā ir bojāgājušie gan starp drošības dienestu pārstāvjiem, gan protestētājiem.

Sestdien Iekšlietu ministrija paziņoja, ka par dalību masu nekārtībās aizturēti 4404 cilvēki.

Tajā pašā laikā Nacionālās drošības komiteja (KNB) sestdien paziņoja, ka aizdomās par "valsts nodevību" aizturēts bijušais KNB priekšsēdētājs Karims Masimovs, tuvs Nazarbajeva līdzgaitnieks, kas protestu rezultātā zaudēja savu amatu.

Sākoties protestiem, pašu Nazarbajevu Drošības padomes priekšsēdētāja amatā nomainīja Tokajevs.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu