Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Dānijā veselības eksperti noraizējušies par jauniešu kaitīgo paradumu - bāzt nikotīna spilventiņus "dīvainās vietās" (10)

Ilustratīvs attēls. Foto: Uskarp/shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Dānijas nacionālā raidorganizācija DR ziņo, ka vietējie jaunieši sākuši iespraust nikotīna maisiņus anālajā atverē un dzimumorgānu priekšādiņā, un šī tendence ir satraukusi un izbrīnījusi veselības ekspertus, ziņo medijs "Vice".

Dānijas veselības eksperti, tostarp valsts Nacionālais veselības institūts, apstiprinājuši šo tendenci. Skandināvijas interneta forumos atrastas vairākas diskusijas, kuros lietotāji apsprieda nikotīna maisiņu novietošanu uz intīmajām ķermeņa daļām vai tajās iekšā.

Nikotīna spilventiņi ir populāri Skandināvijā, īpaši jauniešu vidū. Tā dēvētais "snus", kas ir Zviedrijā ražots slapjās tabakas maisiņš, šajā reģionā ir ar īpaši senām tradīcijām. Tas notiek, neraugoties uz to, ka visās Eiropas Savienības valstīs, izņemot pašu Zviedriju, šāds tabakas veids ir aizliegts. Dānijā vārds "snus" bieži tiek lietots kā vispārējs apzīmējums jebkuram tabakas vai nikotīna spilventiņam, ko ievieto zem augšējās lūpas. Tās lietotāji ziņo, ka lietošanas laikā rodas viegla dedzināšanas sajūta smaganās.

Aizvadītā gada jūlijā Dānijā stājās spēkā likums, kas aizliedz tabakas un citu nikotīna spilventiņu lietošanu mācību stundu laikā. Tas notika pēc tam, kad tika saņemti ziņojumi par skolēniem, kas šos spilventiņus klasēs izlīmējuši pa visādām vietām.

Viens no pusaudžiem dāņu medijam stāstīja, kā viņš savu draugu bariņā, būdams iereibis kādā ballītē, bija ielicis nikotīna spilventiņu sava dzimumorgāna priekšādiņā. Tikmēr kāda veselības eksperte dāņu raidorganizācijai pastāstīja par kādu citu zēnu, ar kuru viņa runājusi un kurš apgalvoja, ka darījis tieši to pašu.

"Viņi bija piedzērušies, un viens no viņiem aizmirsa izņemt nikotīna spilventiņu," pastāstīja eksperte. "Nākamajā rītā viņš pamodās, un viņa dzimumloceklis bija sarkans, ļoti pietūcis un sāpīgs. Tā bija pirmā un pēdējā reize, kad viņš to pamēģināja."

Veselības eksperte arī norādīja, ka nikotīna spilventiņi var izraisīt smaganu bojājumus un potenciāli varētu radīt līdzīgus bojājumus arī citās ķermeņa daļās.

Foto: AFP / Scanpix

Dānija nav vienīgā Skandināvijas valsts, kur pusaudži ievieto nikotīna spilventiņus dīvainās vietās. Kāds skolēns Norvēģijā, kurš vēlējās palikt anonīms, arī pastāstīja, kā viņš eksperimentējis ar tabakas dūmu ievietošanu savā priekšādiņā.

"Man bija garlaicīgi un es gatavojos paņemt "snusu" un masturbēt. Tajā brīdī mani pārņēma ziņkārība," stāsta jaunietis. "Tāpēc es to iebāzu iekšā. Es nejutu pārāk lielu efektu. Varbūt ar spēcīgāku, mitrāku [spilventiņu] būtu bijis savādāk."

"No mentola es sajutu aukstuma sajūtu," viņš piebilda.

Šķiet, ka citiem ziņkārīgajiem interneta foruma lietotājiem ir bijuši lielāki panākumi. Kādā norvēģu foruma tēmā cits "snusa" lietotājs ziņoja, ka iebāza šo produktu sev dibenā.

"Reiz mēģināju iebāzt "snusu" savā anālajā atverē," viņš sacīja. "Diezgan sāpīgi likās jau pēc dažām minūtēm. Tomēr nikotīna alkas pazuda, tāpēc domāju, ka tas darbojas." rakstīja lietotājs.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ziņo, ka nikotīns ir viena no spēcīgākajām atkarību izraisošām vielām pasaulē.

2007. gadā žurnāla Lancet publicētajā skalā, kurā tika salīdzināts 20 dažādu vielu atkarības risks, balstoties uz to lietošanas rezultātā radīto fizioloģisko un psiholoģisko atkarību un radīto baudas sajūtu, nikotīns tika ierindots trešajā vietā. Lielāku atkarību nekā nikotīns rada vienīgi heroīns un kokaīns.

Nikotīna radītās atkarības rezultātā šobrīd pasaulē tabakas izstrādājumus smēķē vairāk nekā viens miljards iedzīvotāju jeb katrs trešais pieaugušais iedzīvotājs. Smēķēšana 20. gadsimtā izraisīja 100 miljonu iedzīvotāju nāvi. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) prognozēm smēķēšanas rezultātā radīto ikgadējo nāves gadījumu skaits 2030. gadā var pārsniegt 8 miljardus.

Lai gan pēdējo gadu laikā samazinās smēķēšanas izplatība, strauji palielinās nikotīna lietošana, ko izraisījis dažādu alternatīvo nikotīnu saturošu ierīču un produktu patēriņš, jo īpaši jauniešu vidū. Tie ir izstrādājumi, kas var gan saturēt, gan nesaturēt tabaku, bet satur nikotīnu – elektroniskās cigaretes, tabakas karsēšanas ierīces, nikotīna spilventiņi, šņaucamā tabaka u.c.

Plašāk par nikotīnu un nikotīna saindēšanās simptomiem var atrast SPKC mājaslapā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu