Turkmenistāna plāno nodzēst slavenos "vārtus uz elli" (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Elles vārti" Turkmenistānā.
"Elles vārti" Turkmenistānā. Foto: AP/Scanpix

Turkmenistānas prezidents devis rīkojumu nodzēst "vārtus uz elli" - ugunsgrēku, kas jau gadu desmitiem deg milzīgā gāzes krāterī tuksneša vidū, ziņo raidorganizācija BBC.

Gurbanguli Berdimuhamedovs vēlas, lai veselības un vides apsvērumu dēļ tas tiktu dzēsts. Tāpat topošie dzēšanas darbi saistīti ar centieniem palielināt gāzes eksportu.

Darvaza krātera rašanos Karakuma tuksnesī joprojām apvij noslēpums. Daudzi uzskata, ka tas izveidojies, kad 1971. gadā PSRS urbšanas darbos notika kļūda. Tomēr 2013. gadā kanādiešu pētnieks Džordžs Koronis izpētīja krātera dziļumus un secināja, ka patiesībā neviens nezina, kā tas īstenībā ir radies.

Vietējie ģeologi uzskata, ka milzīgais krāteris izveidojies 20. gadsimta sešdesmitajos gados, bet aizdedzies tikai astoņdesmitajos gados.

Šis krāteris ir viens no Turkmenistānas populārākajiem tūrisma objektiem.

"Mēs zaudējam vērtīgus dabas resursus, no kuriem varētu gūt ievērojamu peļņu un tos izmantot mūsu tautas labklājības uzlabošanai," vietējās televīzijas tiešraidē paziņoja prezidents.

Foto: Antonin Vinter/shutterstock.com

Viņš uzdeva amatpersonām "rast risinājumu, lai nodzēstu ugunsgrēku".

Jau iepriekš ir bijuši vairāki mēģinājumi nodzēst ugunsgrēku, tostarp 2010. gadā, kad Berdimuhamedovs arī lika ekspertiem atrast veidu, kā nodzēst liesmas.

2018. gadā prezidents šo objektu oficiāli pārdēvēja par Karakuma mirdzumu.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu