"Rīgas namu pārvaldnieks" apkrāpšanā apsūdzēts uzņēmējs atkal iegūst miljonus vērtu pasūtījumu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Namu apsaimniekotāja "Rīgas namu pārvaldnieks" izkārtne.
Namu apsaimniekotāja "Rīgas namu pārvaldnieks" izkārtne. Foto: Artūrs Ķipsts / LETA

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" no 2020. gada ir jauna valde un padome, kuras uzdevums ir sakārtot uzņēmumu. Viens no pirmajiem darbiem, pārņemot uzņēmuma vadību, bija konkursā atrast liftu servisa uzņēmumu, jo līdzšinējais sadarbības partneris uzņēmumu bija mēģinājis apkrāpt, turklāt līguma termiņš jau bija beidzies, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Konkurss ir noslēdzies, taču uzvarētājos atkal ir tas pats uzņēmējs. Oktobrī viņam prokuratūrā celta apsūdzība par "Rīgas namu pārvaldnieks" apkrāpšanu.

Jaunieceltā "Rīgas namu pārvaldnieks" vadība pirms pusotra gada solīja uzlabot uzņēmuma reputāciju, nepieļaut negodīgus iepirkumus un stiprināt kontroli. Trauksmes cēlāji ziņo, ka ir noticis tieši pretējais.

"Rīgas namu pārvaldnieks" ir viens no pilsētas atslēgas uzņēmumiem. Tā pārvaldītājos namos dzīvo simtiem tūkstošu rīdzinieku. Pilsētas politiķiem ir svarīgi, lai iedzīvotāji būtu apmierināti ar pakalpojumu.

"Rīgas namu pārvaldnieks" pārziņā ir lifti daudzstāvu namos mikrorajonos. Ar to apkopi uzņēmumam jau gadiem nesokas. Lifti ir veci un bieži lūzt. Līdz rudenim liftus apkalpoja SIA Liftu alianse.

8 miljonu līgumu kompānija ieguva jau 2018. gada beigās, apejot atklātu konkursu. Līgumam bija jābeidzas 2020. gadā beigās.

"Rīgas namu pārvaldnieks" divreiz atcēla izsludinātos konkursus un divreiz pagarināja līgumu ar Liftu aliansi.

Pagājušā gada martā izsludināts trešais konkurss. No aprīļa līdz septembrim iepirkumu komisija izvēlējās uzvarētāju. Uzņēmuma vadība ir lepna par paveikto. Konkurss noritējis lieliski. Palielinot konkurenci, izdevies ietaupīt 20 procentus.

Iepirkumā uzvarēja SIA "Recept holding" un ar to saistītā kompānija Elemengt Hiss AB. Trīs lotes ieguva firma "AVVA". Ar šo uzņēmumu un tā saistītajām firmām "Rīgas namu pārvaldnieks" ir ilga un interesanta sadarbība. SIA "AVVA" īpašnieks līdz vasarai bija Igors Babkins. Tagad viņš firmā ir valdes loceklis.

Babkinam pieder arī kompānija "Liftu alianse", kas 2018.gadā bez konkursa ieguva 8 miljonu līgumu lifta remontiem.

Par šo darījumu kriminālprocesu uzsāka Ekonomikas policija. Visticamāk, izmeklēšanas pamatā ir kompāniju "Hausmaster" un "Latvijas lifts- Šindlers" iesniegums. Kompānijas apšaubīja līguma likumību, jo Liftu aliansei tobrīd nebija ne pieredze, ne resursu pakalpojuma sniegšanai. Kvalificētos pretendentus uz sarunām "Rīgas namu pārvaldnieks" neuzaicināja.

Lietā par pašvaldības uzņēmuma apkrāpšanu un naudas atmazgāšanu aizturēja gan liftu remontētāju Babkinu, gan "Rīgas namu pārvaldnieks" amatpersonas. Tagad lieta ir prokuratūrā. Rudenī apsūdzības celtas septiņiem, arī Igoram Babkinam.

Konkursā ar 20 – 30 % zemāku cenu nekā konkurentiem startēja arī lietuviešiem piederoša kompānija "Civinity". Taču to izslēdza no iepirkuma, jo piedāvājums esot bijis pārāk lēts.

Rudenī Rīgas dome, KNAB un Iepirkumu uzraudzības birojs saņēma trauksmes cēlēja ziņojumu par "Rīgas namu pārvaldnieks" vadības vilcināšanos izsludināt liftu servisa iepirkumu un vecā līguma nelikumīgu pagarināšanu. Ziņojumus rakstīja Iekšējās kontroles nodaļas darbinieki, jo uzņēmuma vadība brīdinājumus ignorēja.

Pārvaldnieka Iekšējās kontroles nodaļai būtu bijis jāvērtē arī jaunais liftu iepirkums, taču uzņēmuma vadība to pārbaudīt neļāva.

Iekšējās kontroles nodaļu izveidoja 2015.gadā. Tās pamata uzdevums bija darbinieku pārkāpumu izmeklēšana, taču 2020. gada vasarā nodaļai uzlika papildu pienākumu – pārbaudīt visus iepirkumus virs 300 tūkstošiem eiro pirms līgumu noslēgšanas. Būtiskus pārkāpumus nodaļa atklāja astoņus konkursos par remontiem, materiālu un auto iepirkumiem. Vadība šos atklājumus neesot ņēmusi vērā.

Nodaļa no 1. novembra ir likvidēta un darbinieki atlaisti. Uzņēmuma vadība to skaidro ar struktūras izmaiņām un vecās, koruptīvās sistēmas nomaiņu. Nodaļas darbam neesot taustāmu rezultātu. Tikai traucējot strādāt un terorizējot darbiniekus.

Iepirkumu uzraudzības birojam līdz februāra vidum jāpabeidz administratīvo pārkāpumu izmeklēšana par septiņiem trauksmes cēlāju atklātajiem pārkāpumiem Namu pārvaldnieka automašīnu iegādes, santehnikas remonta un darbinieku apdrošināšanas iepirkumos.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu