Ziemeļkoreja veikusi jaunu raķetes izmēģinājumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Ziemeļkoreja otrdien veica jaunu raķetes izmēģinājumu, izšaujot to jūrā, apstiprināja Dienvidkoreja un Japāna.

Vēl nebija zināms, kāda tipa raķete tika izšauta un cik lielu attālumu tā veikusi.

Dienvidkorejas armijas ģenerālštābs paziņoja, ka raķete tika palaista no Ziemeļkorejas iekšzemes un lidoja Japāņu jūras virzienā. Ģenerālštābs uzskata, ka tā varēja būt ballistiskā raķete.

Japānas valdības amatpersonas, apstiprinot, ka Ziemeļkoreja veikusi jaunu ieroču izmēģinājumu, arī to nosauca par iespējamu ballistisko raķeti. Raķete iekritusi Japāņu jūrā ārpus Japānas ekskluzīvās ekonomiskās zonas.

Dienvidkorejas armija paziņoja, ka detalizētāk analizēs šo izmēģinājumu sadarbībā ar ASV iestādēm.

ANO Drošības padome pirmdien apsprieda Ziemeļkorejas pagājušajā nedēļā veiktu raķetes izmēģinājumu, kas bija pirmais šogad. Phenjana to ir raksturojusi kā veiksmīgu hiperskaņas raķetes izmēģinājumu.

Drošības padomes Rietumu dalībvalstis paziņoja, ka šī raķešu izmēģināšana apdraud reģionālo drošību Austrumāzijā.

Phenjanas provokācijas "palielina pārrēķināšanās un eskalācijas risku", teikts kopīgā paziņojumā, kuru pieņēma piecas Drošības padomes dalībvalstis Albānija, ASV, Francija, Īrija un Lielbritānija, un pašlaik Drošības padomes sastāvā neesošā Japāna.

ANO rezolūcijas aizliedz Ziemeļkorejai izmēģināt raķetes, kas var tikt aprīkotas ar kodolgalviņām. Hiperskaņas raķetes, kas piecreiz pārsniedz skaņas ātrumu un ir grūti pārtveramas ar pretraķešu aizsardzības sistēmām, varētu arī transportēt šādu kaujas galviņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu