Pašvaldība neplāno atļaut sporta nodarbību norisi Siguldas novada kapsētās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Matīsa kapi.
Matīsa kapi. Foto: Zane Bitere/LETA

Pašvaldība neplāno atļaut sporta nodarbību norisi Siguldas novada kapsētās, ziņo pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane.

Pagājušā gada nogalē Siguldas novada pašvaldība, atsaucoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājumu neaizliegt sporta nodarbību norisi kapsētu teritorijā, lūdza sabiedrības viedokli par to, vai būtu atbalstāms sportošanas aizliegums Siguldas novada kapsētās.

Kā stāsta Brikmane, pašvaldība ir apkopojusi aptaujas rezultātus un informē, ka 50% respondentu atbalsta sportošanas aizliegumu kapsētās, savukārt 48% uzskata to kā pašsaprotamu un norāda, ka šādai normai nevajadzētu būt iekļautai Siguldas novada pašvaldības saistošajos noteikumos. Savukārt 2% respondentu nenorādīja konkrētu atbildi, paužot viedokli par minēto aizliegumu.

Siguldas novada pašvaldības atbildīgie speciālisti ir iepazinušies ar iedzīvotāju atbildēm un viedokļiem, tie rūpīgi izpētīti un sociālo tīklu vietnēs sniegti arī papildu skaidrojumi, ka aizliegums attiecināms uz kapsētu iekšējā tīkla celiņiem gar kapu kopiņām, ne uz stāvlaukumiem vai koplietošanas/publiski pieejamām tūrisma takām.

Aktualizējot Kapsētu uzturēšanas un lietošanas noteikumus Siguldas novadā 2019.gadā, pašvaldības speciālisti veica izpēti par līdzīgiem noteikumiem un pieredzi citās Latvijas pašvaldībās. Tajos līdzīgi kā, piemēram, pašlaik Carnikavā un Jūrmalā norādīts, ka kapsētas teritorijā nav atļauts staidzināt suņus un nodarboties ar sporta nodarbībām. 2019.gadā VARAM minētos noteikumus un liegumu sportot kapsētu teritorijā saskaņoja, uzsver pašvaldības pārstāve.

Pagājušā gada decembrī pašvaldība noteikumus, kas pielāgoti pēc administratīvi teritoriālās reformas un attiecināmi uz visu novadu, nemainot aizlieguma formas, likumā noteiktā kārtībā nosūtīja VARAM saskaņošanai, uz ko pretī saņemts aicinājums pārskatīt aizliegumu, lai nepazeminātu kapsētas nozīmi Latvijas kultūrtelpā. Jāatzīst, ka pašvaldības speciālistiem nav saprotams, kas pa šiem pāris gadiem mainījies VARAM uzskatos par Latvijas kultūrvidi un kapsētas lietošanas mērķos, tādējādi aicināja sabiedrību uz diskusiju.

Brikmane skaidro, ka Siguldas novada iedzīvotāju aptauja parāda to, ka kopumā iedzīvotāji neatbalsta sportošanu kapsētās, līdz ar to pašvaldība nav plānojusi veikt grozījumus saistošajos noteikumos un svītrot liegumu kapsētās nodarboties ar sporta nodarbībām.

Tāpat svarīgi skaidrot, ka pašvaldība šos noteikumus neattiecina uz publiski pieejamo gājēju-tūristu ceļiem, kas, piemēram, Siguldas pilsētas kapsētā ved gar Kropotkinu dzimtas kapiem, gar Gaujas senieleju uz Paradīzes kalnu, kas nekādā gadījumā netiek uzskatīta kā kapsētas un kapu kopiņu teritorija. Līdzīgi arī Kubeseles dabas takai vai Lēdurgas dendroparkam līdzās ir kapsētas Krimuldas pagastā. Tā ir publiskā telpa, kurā aicināts ikviens dabas baudītājs, tomēr pašvaldība uzskata, ka starp kapu kopiņām un šaurajos kapsētas celiņos nevajadzētu ne staidzināt suņus, ne arī veicināt citas sporta nodarbības. Tāpat šī noteikumu norma neattiecas uz Inčukalna pagasta kapsētai blakus esošo uzkalniņu, no kura bērni ziemā brauc ar ragaviņām. Arī tā ir publiski pieejama teritorija un nav saistīta ar iekšējo celiņu un taciņu tīklu kapsētas teritorijā.

Pamatojoties uz šiem noteikumiem, pašvaldības speciālisti sadarbībā ar sporta jomas profesionāļiem var veidot diskusijas un precizēt zonas, kuras dažādās Siguldas novadā notiekošo sacensību kartēs iekļaut kā nešķērsojamas, ja tās norit netālu no kapsētu teritorijām.

Kā vēstīts, Siguldas novada pašvaldības dome pagājušā gada 2.decembra sēdē apstiprināja saistošos noteikumus "Kapsētu uzturēšanas un lietošanas noteikumi Siguldas novadā" un nosūtīja tos VARAM atzinuma sniegšanai.

Pašvaldība skaidro, ka saistošajos noteikumos ir iekļauts aizliegums izmantot kapsētu sporta nodarbībām, ko VARAM aicināja pārskatīt, lai nepazeminātu kapsētas nozīmi Latvijas kultūrtelpā.

Lai apzinātu novada iedzīvotāju un kapsētu apmeklētāju viedokli, pašvaldība veica iedzīvotāju ekspresaptauju par sportošanas aizliegumu kapsētās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu