Atceļ noteiktos ceļošanas ierobežojumus no atsevišķām Āfrikas valstīm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lidosta "Rīga". Ilustratīvs attēls.
Lidosta "Rīga". Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere / LETA

Apstiprinot grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, valdība otrdien atcēla saistībā ar Covid-19 omikrona paveida izplatību iepriekš noteiktos ceļošanas ierobežojumus no atsevišķām Āfrikas valstīm.

Veselības ministrija (VM) norāda, ka šāda prasībai vairs nav nepieciešama, ņemot vērā, ka pašlaik omikrona paveids plaši izplatās vietējā sabiedrībā un ievestie gadījumi nav tik nozīmīgi.

Tāpat neesot lietderīgi prasīt obligāti veikt testēšanu pirms ieceļošanas vai uz robežas, kas saistīts ar papildu izmaksām. Tiem ceļotajiem, kas vēlas atklāt, vai nav inficējušies ar Covid-19, šāda iespēja tiek dota, skaidro VM.

Iepriekš Latvijā bija aizliegts ieceļot personām, kuras pēdējo desmit dienu laikā uzturējušās Dienvidāfrikā, Lesoto, Botsvānā, Zimbabvē, Mozambikā, Namībijā, Svatini vai Malāvijā, izņemot Latvijas valstspiederīgos vai Eiropas Savienības pastāvīgos iedzīvotājus ar uzturēšanās atļauju Latvijā. Tagad šāds aizliegums tiek atcelts.

Vienlaikus ar grozījumiem precizēti nosacījumi pasākumu organizēšanai, tos paredzot arī konferenču un semināru rīkošanai. Iepriekš rīkojumā bija noteikts, ka pasākuma skatītāji atrodas fiksētās personalizētās sēdvietās, bet konferenču vai semināru rīkotāji nevar nodrošināt dalībnieku atrašanos personalizētās vietās, tādēļ to nevar attiecināt uz konferenču un semināru rīkošanu.

Grozījumi paredz precizēt rīkojumu, nosakot, ka šī punkta prasības attiecas arī uz konferencēm un semināriem, un paredz svītrot nosacījumu, ka apmeklētāji atrodas personalizētās sēdvietās, paredzot brīvu izvēli pasākuma vai konferences organizatoram vai nu reģistrēt pasākuma apmeklētājus vai konferences dalībniekus, vai personalizēt.

Tāpat ar grozījumiem precizēta prasība par atsevišķas apmeklētāju plūsmas nodalīšanu - tā netiks attiecināta uz gadījumiem, kad tirdzniecības vietās epidemioloģiski drošā vidē distancē pasūtītās preces tiek izsniegtas apmeklētājiem ar sadarbspējīgu sertifikātu.

Reizē izmaiņas arī paredz, ka gadījumā, ja objektīvu iemeslu dēļ, it īpaši Covid-19 pozitīva testa rezultāta dēļ, Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas loceklis nevarēs uzraudzīt eksāmena norisi, to varēs veikt ar tieslietu ministra rīkojumu noteiktas personas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu