VIDEO ⟩ Kambodžā mirusi milzu žurka, kas gadiem ilgi glābusi neskaitāmu cilvēku dzīvības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Kambodžā mirusi slavenā žurka Magava, kas piecu gadu karjeras laikā atrada vairāk nekā 100 kājnieku mīnas un sprāgstvielas. Viņš nomira astoņu gadu vecumā, atstājot paliekošu mantojumu - izglābtas dzīvības Dienvidaustrumāzijas valstī, vēstī ziņu aģentūra "Reuters".

Magava nomira aizvadītās nedēļas nogalē. Viņš bija visveiksmīgākais "HeroRAT", ko izmanto labdarības organizācija APOPO, kas "dod darbu" Āfrikas milzu žurkām, lai tās ar savu spēcīgo degunu atklātu sauszemes mīnas un pat tuberkulozi.

"Magava bija labā veselības stāvoklī un lielāko daļu pagājušās nedēļas pavadīja, spēlējoties savā ierastajā entuziasmā, taču nedēļas nogalē kļuva lēnāks, vairāk snauduļoja un pēdējās dienās izrādīja arvien mazāku interesi par ēšanu," teikts bezpeļņas organizācijas paziņojumā.

Kambodža ir valsts ar vienu no vislielākajiem sauszemes mīnu piesārņojumiem pasaulē - vairāk nekā 1000 kvadrātkilometru teritorijas joprojām klāj mīnas.

Kambodža šā iemesla dēļ ir arī starp "līderēm" pasaulē ar vislielāko amputēto ekstremitāšu skaitu uz vienu iedzīvotāju. Vairāk nekā 40 000 cilvēku ir zaudējuši ekstremitātes sprāgstvielu dēļ.

Pēdējais gadījums noticis pirmdien vietējā Kambodžas provincē, kas robežojas ar Taizemi. Tur bojā gāja trīs kambodžieši, kas strādāja mīnu lauku attīrīšanā.

APOPO organizācijas paziņojumā teikts, ka Magava ieguldījums ļāva Kambodžas kopienām drošāk dzīvot, strādāt un izklaidēties.

"Katrs viņa atklājums samazināja Kambodžas iedzīvotāju ievainojumu vai nāves risku," sacīja APOPO.

Āfrikas milzu žurka 2020. gadā pat saņēma zelta medaļu no Lielbritānijas organizācijas par "drosmi glābjot dzīvības un uzticību pienākumam".

Magava "pensijā" aizgāja 2021. gada jūnijā. Viņš piedzima Tanzānijā un 2016. gadā pārcēlās uz Kambodžu.

"Varonis atdusas mūžībā," paziņoja APOPO.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu