NBA sezona ekvatorā - Porziņģa stagnācija Dalasā un Dāvis Bertāns turpina "slīdēt" Vašingtonā

Matīss Kleinbergs
, Sporta ziņu redaktors
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis
Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis Foto: AFP, EPA / SCANPIX/ Apollo.lv kolāža

Latviešu basketbolistu pārstāvētās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības aizvadījušas jau pusi no regulārās sezonas, tāpēc laiks atskatīties uz mūsu basketbolistu iespēto līdz sezonas ekvatora atzīmei.

Dalasas "Mavericks", tiesa, bez Kristapa Porziņģa dalības, sezonas ekvatora atzīmi sasniedza ar 13. janvāra maču pret Ņujorkas "Knicks", kamēr Dāvja Bertāna "Wizards" ar spēli pret Orlando "Magic" viduslīniju jau ir pārsnieguši.

Diemžēl neviens no latviešu basketbolistiem neaizvada sezonu, par kuru varētu runāt ar platu smaidu uz lūpām. Ja Porziņģis demonstrē aptuveni tādu sniegumu, kādu no viņa varēja gaidīt pirms šīs sezonas, tad Dāvim Bertānam dažādu apstākļu dēļ šosezon nav izdevies atrast ritmu.

Dāvis Bertāns

Pirms šīs NBA sezonas podkāsta "Kas laukumā, tas uz mēles" ietvaros par latviešu sniegumu gaidāmajā sezonā aprunājāmies ar pašmāju NBA apskatnieku Rihardu Medni. Toreiz Mednis prognozēja, ka Bertāns aizvadīs "trekni vidēju" sezonu, kamēr šā raksta autors nespēja atrast pat tik nelielu devu optimisma.

Šobrīd, vērtējot Bertāna sniegumu sezonas pirmajā pusē, jāsecina, ka nedaudz vairāk taisnība bija pesimistiskākajam no mums.

Diemžēl šosezon Bertāna statistika ne tuvu nav bijusi daudzsološa. Vidēji spēlē 6,6 punkti un divas atlēkušās bumbas, un 34,6%. Aizvadītajā sezonā Dāvis atzīmējās ar 11,5 gūtajiem punktiem un 2,9 atlēkušajām bumbām, kā arī 39,5% precizitāti trejačos.

Lūk, pagājušās sezonas sniegumu var raksturot kā trekni viduvēju, savukārt šīs sezonas sniegums, vismaz pagaidām, raksturojams ar vārdu "lejupslīde".

Bertāns, protams, nav aizmirsis, kā izpildīt tālmetienus. Šāda līmeņa vīri to neaizmirst, tomēr ir vairāki apstākļi, kas satrauc. Pirmkārt, Bertāna vārds nu jau ar zināmu regularitāti pa dubļiem tiek vazāts ārzemju medijos un "Twitter" lietotāju vidū, piesaucot viņa proporcionāli sniegumam milzīgo līgumu.

Nav šaubu, ka Bertāns psiholoģiski ir ļoti noturīgs, tomēr nevar domāt, ka vismaz daļa šo negāciju līdz viņam nenonāk.

Tāpat situāciju neuzlabo arī "Wizards" plašā rotācija tieši Bertāna pozīcijā. Lielisku nogriezni kopš 26. decembra aizvada Kails Kūzma, kurš šajā laika periodā nav guvis mazāk par 20 punktiem. Lielāka loma rotācijā šosezon bijusi arī izraēlietim Deni Avdijam. Pirms sezonas apskatnieki norādīja, ka "Wizards" šā gada pirmās kārtas drafta izvēle Korijs Kisperts vēl nav gatavs NBA. Nesenajā mačā pret Oklahomasitijas "Thunder" viņš laukumā pavadīja 29 minūtes minūtes - par 17 vairāk nekā Bertāns...

Ja Dāvi izkonkurējis basketbolists, kuram daudzi pirms sezonas neatvēlēja vietu "Wizards" rotācijā, tad rodas pamats bažām par latvieša nākotni Vašingtonā.

Treškārt, Bertānam šogad nav veicies arī ar savainojumiem. Šķiet, ka līdz ko latviešu basketbolistam kaut nedaudz izdodas "noķert" ritmu, iekarojot mazliet lielāku trenera uzticību, tā seko savainojums. Jau sezonas 8. spēlē Bertāns iedzīvojās savainojumā, kas viņu no ierindas "izsita" uz deviņiem mačiem. Jāatzīmē, ka latvieša sniegums sezonas sākumā bija tālu no apmierinoša.

Dāvim šo sezonu bija ļoti svarīgi iesākt labi, lai plašajā konkurencē izkarotu jaunā trenera uzticību. Jau 8. spēlē gūtais savainojums to pavisam noteikti nepalīdzēja izdarīt. Tad viņam nedaudz ritmu izdevās iegūt gada izskaņā, atzīmējoties ar 18 un 14 punktu spēlēm, bet tad atkal sekoja savainojums.

Dāvis Bertāns
Dāvis Bertāns Foto: AFP/SCANPIX

Šobrīd Bertāns tuvojas ļoti neapskaužamai situācijai - viņa "NBA sliktāko līgumu" "Wizards" aizmainīt būtībā nespēj, bet konkurenti arvien vairāk iecērt nagus viņa spēles laikā. Papildus šiem aspektiem līdzi velkas konstantās negācijas ārzemju medijos un tas viss pārvēršas par vienu lielu sniega bumbu, kas mazāka nekļūst.

Bertānam šajā situācijā būtu nepieciešams jauns sākums. Viņa paša labad atliek novēlēt, lai šā gada maiņas darījumu noslēdzošajā dienā vai nākamajā vasarā viņam to izdotos rast. 

Kristaps Porziņģis

Dalasas "Mavericks" zvaigzne Kristaps Porziņģis līdz šim aizvadījis, varētu teikt "ok sezonu". Pirms sezonas bija pamats cerēt uz latvieša atgriešanos Visu zvaigžņu spēles cienīga spēlētāja līmenī. Vai viņš šīs cerības ir attaisnojis? Droši vien jau, ka ne. Tomēr kritiku Porziņģis par šosezon iespēto arī pavisam noteikti nav pelnījis.

Kāpēc stagnācija? Šeit runa par vairākiem aspektiem, tai skaitā arī pašas "Mavericks" iespēto šosezon.

Pirmkārt, jāteic, ka 20+9 laikam ir tie skaitļi, ap kuriem Porziņģa rādītāji grozīsies viscaur viņa karjerai. Kas tik un tā ir augsta līmeņa statistika. Basketbolisti ar sliktākiem rādītājiem ir piedalījušies Visu zvaigžņu spēlē.

Palasot komentārus un viedokļus sociālajos medijos, var secināt, ka fanu vidū pastāv uzskats: "Bez Lukas Kristaps nupat rādīs neiedomājamu sniegumu, jo slovēnis viņu ierobežo!"

Patiesība ir tāda, ka sevišķas starpības sniegumā nav. Porziņģis šosezon caurmērā mačā atzīmējies ar 20,6 punktiem, astoņām atlēkušajām bumbām un 2,3 rezultatīvām piespēlēm. 11 mačos, kurus Porziņigs šosezon aizvadījis bez Lukas, latvieša vidējie rādītāji ir: 22,8 punkti, 8,9 atlēkušās bumbas un 3,2 rezultatīvas piespēles.

Neliels kāpums ir, tomēr Dončiča prombūtnē Porziņģis pēkšņi nepārvēršas par "ziedu dienu" Dirku Novicki. Jāatzīst, ka spēlēs, kad Dončičs nav laukumā, galvenās zvaigznes lomu par visām varītēm cenšas uzņemties Džeilens Bransons un Tims Hārdevejs jaunākais. Citreiz sanāk, citreiz ne.

Porziņģim bieži tiek pārmests, ka viņš nav cienīgs un spējīgs būt kluba otrā zvaigzne. Tad šiem cilvēkiem gribētos uzdot jautājumu - vai "Clippers" komandā Kavai Lenarda prombūtnē Redžijs Džeksons izdarīs vairāk metienu nekā Pols Džordžs? Vai Kevina Durenta prombūtnē Petijs Milzs izdarīs vairāk metienu nekā Džeimss Hārdens? 

Protams, var būt izņēmumi, bet tomēr hierarhijai vajadzētu būt skaidrai. "Mavericks" tā nav. Kad Dončičs nespēlē, acis uzreiz iemirdzas diviem iepriekšminētajiem vīriem. Porziņģis ir garais spēlētājs, līdz ar to viņš zināmā mērā ir atkarīgs no perimetra kolēģu dāsnuma. Ja tāda nav, tad par kādu otro opciju mēs varam runāt...

Šeit jāatzīmē, ka Bransons šajā vasarā būs brīvais aģents. No vienas puses būtu muļķīgi palaist labu lomas spēlētāju, bet no otras - viņa vērtība brīvajā tirgū droši vien grozīsies ap 15-20 miljoniem. Vai "Mavericks" vajag vēl vienu šādu līgumu, kā rezultātā pilnībā tiktu iznīcināta viņu fleksibilitāte tuvāko trīs gadu laikā? Visticamāk, nē.

Ja reiz runājam par "Mavericks" kopumā, tad esam nonākuši līdz patiesajiem šā stāsta stagnantiem. Porziņģis nav veicis nekādu izrāvienu, bet progresējusi nav arī viņa komanda.

Visticamāk, 4.-6. vieta tabulā ir šā "Mavericks" modeļa reālā vieta Rietumu konferences hierarhijā. Tā ir teritorija, kur atrasties negrib neviens. Par sliktu, lai reāli par kaut ko cīnītos "plejofos", bet par labu, lai cerētu uz drafta loterijas bumbiņām.

Šim bija sezona, kad, iespējams, varētu rasties lielāka skaidrība par Porziņģa nākotni Dalasā. Vai latviešu vienradzim būs lemts spēlēt kopā ar slovēņu brīnumbērnu? Vai viņiem beidzot būs izdevies atrast kopsaucējus gan laukumā, gan ārpus tā?

Atbildes uz šiem jautājumiem nav, jo abi "Mavericks" stūrakmeņi šosezon kopā ir aizvadījuši vien 15 spēles no iespējamā 41 mača. Šādā situācijā par abu basketbolistu "ķīmiju" laukumā ir teju neiespējami spriest. Vēl jo vairāk pieņemt lēmumu par maiņas darījumu.

It kā ir izskanējušas runas par iespējamu maiņas darījumu, kura rezultātā "Mavericks" iegūtu Indianas "Pacers" aizsardzības "dūzi" Mailsu Tērneru. Tas pavisam noteikti būtu vērtīgs papildinājums, bet domājams, ka Porziņģis pretējā virzienā nedosies. Vismaz tā nevajadzētu notikt.

Tas nozīmē, ka arī šajā vasarā atgriezīsimies pie ierastajiem jautājumiem - ko darīt ar Porziņģi? Vai Luka ir apmierināts? Vai viņi abi varēs saspēlēties?

Šobrīd redzams, ka "Mavericks" vienība ne soli nav pavirzījusies nedz uz priekšu, nedz atpakaļ. Ja stagnē komanda, tad no stagnācijas neizbēgt arī tās spēlētājiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu