"Nevar tik vienkārši 30 kilometrus aiziet kājām." Bārtas iedzīvotāji netiek uz darbu autobusa vadītāja slimības dēļ (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paul Vasarhelyi/Shutterstock

Trešdienas, 12. janvāra, rītā vairāki Bārtas pagasta iedzīvotāji laikus nevarēja nokļūt darbavietās autobusa vadītāja slimības dēļ. Agrais 30 kilometru reiss ir vienīgā iespēja darbā ierasties laicīgi, un bārtenieki apgalvo, ka šoziem tas noticis vairākkārt, vēsta portāls "liepajniekiem.lv". 

Autopārvadātāji apgalvo, ka šis ir izņēmuma gadījums un gan janvārī, gan pērnā gada decembrī visi agrie reisi no Bārtas virzienā uz Liepāju esot izpildīti.

Sociālā tīkla "Facebook" lietotājs Mārtiņš Divans trešdienas rītā aprakstīja situāciju:

"Jau kurā reize, kad jāgaida un jāsalst Bārtas pieturā! Jo autobuss izdomāja neatbraukt. Autobuss Bārta-Liepāja, kas iet pulksten 6.23 no Bārtas, regulāri neatbrauc, un cilvēki netiek uz darbu! Un nākošais autobuss ir tikai 8.

Un nav garantēts, ka tas atnāks! Ceļš ir tīrs! Pieturā šo autobusu gaida apmēram 4-6 cilvēki katru rītu. Un pa ceļam vēl salasās. Kāpēc netiek ziņots, ka autobuss nebūs?!

Kāpēc nav informācijas? Un, kad piezvana uz Liepājas autoostu, vienkārši atcērt: nebūs, un viss! Tomēr tie ir 30 kilometri, ko braukt. Nevar tik vienkārši aiziet kājām."

Autobusu kopā ar vēl sešiem bārteniekiem nav sagaidījusi arī Santa, kura strādā par audzinātāju Dubeņu zvēraudzētavas bērnudārzā. "Saprotiet - vecāki jau ap septiņiem pirmos bērnus ved uz grupiņu, un es tur vienkārši nevaru nebūt," stāstīja Santa. "Un šī nav pirmā reize šoziem, kad tā notiek.

Labi - vienreiz es varu palūgt apkopēju, lai pieskata bērnus, kamēr es atbraucu ar nākamo autobusu, vēl kādreiz sarunāt ar vīru, lai mani aizved. Bet viņam tādā gadījumā ir jāpārkāpj noteikumi un jābrauc krietni ātrāk par atļauto [braukšanas ātrumu], lai nekavētu savu darbu Rucavas pusē.

Bet tas nav normāli un tā nevar palikt kā sistēma - ja autobusam jābūt, tam jābūt,” viņa piebilda.

Arī Juris, kurš ar šī reisa autobusu rītos brauc uz darbu Grobiņā, norādīja, ka šī nav ne pirmā reize, ne vienīgais reiss, ar kura neizpildi viņam un viņa ģimenei nācies saskarties. "Man vismaz ir tāds darbs, ka es varu piezvanīt un pabrīdināt, ka būšu vēlāk, bet ne jau katru dienu," sacīja Juris. "Un vispār ar nokļūšanu gan no Bārtas, gan uz Bārtu ir tā čābīgi.

Ir bijušas reizes, kad mums ar savu auto jābrauc pakaļ dēliem, kuri mācās Liepājā, pa nedēļu paliek kopmītnēs, bet piektdienu vakaros grib tikt uz mājām. Taču netiek, jo autobusa vienkārši nav vai arī lielā autobusa vietā padod mikriņu, kurā visiem nepietiek vietas," dalās Juris.

"Ja ir zināms, ka kāds autobuss nebūs, pastāv taču iespēja par to pabrīdināt laikus, lai cilvēki zina. Vai nu mājaslapā, vai arī kaut vai piespraust zīmīti pie pieturas vai pagastmājas," atzīst Bārtas pagasta pārvaldnieks Ģirts Laugalis. 

Kopā ar Lejaskurzemes novada domes kolēģiem Laugulis gatavo vēstuli "Liepājas autobusu parkam", kurā lūgs skaidrot situāciju un sniegt informāciju par to, kā tā tiks risināta.

"Liepājas autobusu parka" izpilddirektors Māris Ārbergs noliedza, ka agro reisu neizpilde uz Bārtu un no tās varētu būt sistemātiska. "Informēju, ka tiešām šis reiss šodien netika izpildīts autobusa vadītāja slimības dēļ. Vēlos piebilst, ka janvārī šis ir vienīgais gadījums ar šī reisa neizpildi. Savukārt pagājušā gada decembrī šis reiss tika izpildīts 100% apmērā. Nepiekrītam, ka reiss netiek izpildīts sistemātiski," savā atbildē norādīja Ārbergs.

Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone atvainojas pasažieriem par sagādātajām neērtībām, jo pārvadātājs rīta agrumā nespēja atrast citu vadītāju, kas varētu to izpildīt. 

"Šobrīd autovadītāju trūkumu izjūt liela daļa pārvadātāju, jo šai nozarē nav lielas autobusu vadītāju rezerves, kā arī daļa autovadītāju dodas pensijā, bet jauno, kuri nāktu vietā, ir maz.

Šobrīd pārvadātāji spēj pilnvērtīgi nodrošināt sabiedriskā transporta pakalpojumus, bet, ja kādā uzņēmumā vairāki vadītāji saslimst, kāds reiss diemžēl var netikt nodrošināts. Par reisa neizpildi vai daļēju izpildi Autotransporta direkcija var piemērot pārvadātājam līgumsodu, izņemot gadījumos, ja ir notikusi ārkārtēja situācija. Papildus tam direkcija lūgusi "Liepājas autobusu parku" publicēt savā mājaslapā informāciju par neizpildītajiem reisiem, lai pasažieri laikus būtu informēti," norāda Plone.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu