Iļģuciemā nama iedzīvotājus pārsteidz "kosmiskais" rēķins par ūdens patēriņu. Šādā situācijā var nonākt vēl simtiem rīdzinieku (3)

Apollo.lv
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jacek Dylag/unsplash

Rīdzinieci no Iļģuciema un viņas kaimiņus pārsteidzis nepatīkams rēķins par patērēto ūdeni, vēsta LTV raidījums "4. studija".

"Jūtos kā saņēmusi spļāvienu sejā!" sacīja Dace, kurai negaidīti atsūtīts rēķins par 16 kubikmetriem vairāk ūdens nekā parasti.

Līdz šim divatā, dzīvojot 32 kvadrātmetrus lielā vienistabas dzīvoklī, tika iztērēti 4 kubikmetri ūdens, ko uzrādīja aukstā ūdens skaitītājs, bet tagad viņai nākas maksāt par 30 kubikmetriem.

"Iznāk, ka astoņos mēnešos es varu notecināt to ūdeni. Sēžu mājās un visu laiku tecinu," sprieda sieviete.

Viņas dzīvoklī ir deklarēti pieci cilvēki, bet dzīvo tikai divi. Neapmierināti ar saņemto rēķinu ir arī pārējie Buļļu ielas 40b iedzīvotāji. Kādai ģimenei ierasto 3-5 kubikmetru vietā šoreiz rēķinā bijuši 18 kubikmetri. Mājas iedzīvotāji neizpratnē par notiekošo.

70 dzīvokļu mājai nav kopējā ūdensskaitītāja. 2016. gada Ministru kabineta (MK) noteikumi paredz, ka namiem, kuros līdz 2021. gada novembrim nebūs komercuzskaites mēraparāta mezgla, patērēto ūdeni aprēķinās pēc pieņemtās normas uz vienu deklarēto iedzīvotāju, tas ir – sešus kubikmetrus uz cilvēku. Par nepieciešamību izbūvēt ūdens mērītāja uzstādīšanas vietu "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) esot informējis iedzīvotājus un aicinājis dzīvokļu īpašniekus balsot par 9500 eiro vērto projektu.

Lielākā daļa iedzīvotāji šo informāciju ir palaiduši garām, visticamāk, ar pārējām reklāmām izmetuši.

Iedzīvotāji uzskata, ka tik tehniskas dabas jautājums bijis jāskaidro cilvēciski saprotamā valodā, bez specifiskiem terminiem. Sarmītes kundze bija viena no retajām mājas iedzīvotājām, kura zināja un saprata, kas draud, ja kopējais skaitītājs netiks izbūvēts.

"Tieši uz šā ziņojuma pamata es arī rakstīju e-pastu, kur man atbildēja, ka neatbildēs, jo vēstule nav parakstīta ar e-parakstu. Vai šinī summā – deviņi tūkstoši – ir iekļauta arī tranzītvada izbūve?" atceras mājas iedzīvotāja. Viņa atturējusies balsot.

Tomēr projekts nav īstenots, jo pietrūcis kvoruma. RNP pārstāve gan apgalvoja, ka izskaidrošana bijusi dažāda veida un ilgu laiku.

SIA "Rīgas ūdens" Sabiedrisko attiecību un komunikācijas sektora vadītājs Arturs Mucenieks skaidroja, ka skaitītājs mājai ir vajadzīgs tāpēc, ka praksē nereti esot pierādījies, ka dzīvokļos uzstādīto skaitītāju rādījumiem nevar ticēt.

"Viens var uztaisīt trīsistabu dzīvoklī veļas mazgātavu, uzlikt magnētus un uz pārējo rēķina visu darīt. Tie skaitītāji, es pats esmu bijis "Latgalītes" tirgū, kur šādu skaitītāju piedāvāja, – "jūs gribat ar magnētiem vai bez magnētiem?"

norādīja Mucenieks.

Pārvaldnieks sola, ka komercuzskaites mezgla izbūve ilgs aptuveni četrus mēnešus.

RNP pārziņā ir apmēram 250 mājas, kur joprojām nav uzstādīts kopējais ūdens skaitītājs.

Plašāk "4.studijas" sižetā:

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu