VIDEO ⟩ Raidījums: Latvieši neapmierināti ar prasību testēties ārzemēs (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Myriam B/Shutterstock

Latvijas valdība lēma, ka visiem ceļotājiem no astoņām dažādām valstīm ir jāveic Covid-19 testi pirms iekāpšanas transportlīdzeklī. Patlaban šī norma vairs nav spēkā, taču paspējusi sagādāt ne mazums neērtību, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Prasība testēties attiecās arī uz vakcinētajiem, kā arī tiem, kuri saņēmuši balstvakcīnu. Liepājnieki Arvis un Liene ar ģimeni gada sākumu pavadījuši pie radiem Zviedrijā. Uzzinot, ka tests jāveic ārzemēs, kur tas ir krietni dārgāks nekā Latvijā, ģimene bija neizpratnē.

"Vakcīna un balstvakcīna šobrīd ir derīga, lai iekļūtu veikalā? Esam vakcinējušies, taču pretī nesaņemam gaidīto. Mums jātērē līdzekļi, lai testētos ārzemēs.

Latvijā testus var veikt par zemāku cenu. Tajā pašā laikā Zviedrijas pilsoņiem, kuri atgriežas savā valstī, nav jātestējas, viņiem pietiek, ja ir vakcinēti," norāda Liene.

Atgriežoties Latvijā no Zviedrijas, ģimenei, vēl esot ārzemēs, pieprasīts veikt kovida testu. Skandināvijas valstī siekalu tests vienai personai izmaksājot no 40 eiro, kas ģimenes budžetā ir pamatīgs un nevajadzīgs robs.

"Laikā, kad tika pieņemts lēmums, dati liecināja, ka lielākā daļa no pieņemtajiem gadījumiem bija saistīti ar ceļošanas vēsturi. Tāpēc konkrētajā periodā šis lēmums bija pamatots," skaidro Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Liāna uz Norvēģijas pilsētu Olesunnu ceļoja ar pārsēšanos Oslo. Pie dēla pavadīti visi Ziemassvētki, pēc tam agri no rīta Liāna jau sēdās lidmašīnā uz Oslo, lai nonāktu atpakaļ dzimtenē.

Mājupceļš gan negaidīti apstājās pirms iekāpšanas "airBaltic" lidmašīnā, kur darbiniece pieprasījusi uzrādīt negatīvu Covid-19 testu. Liāna bija pārliecināta, ka testu varēs veikt dzimtenē, taču darbiniece nepiekāpās. Starp atlidošanu no Olesunnas un izlidošanu no Oslo bija mazā nekā stunda, tādēļ Liānai nebija iespējams veikt kovida testu Oslo lidostā.

Liāna gan noskaitusies arī uz nacionālo lidsabiedrību, kas e-pastā regulāri sūta dažādus ceļojumu piedāvājumus, kā arī ceļojuma rītā atsūtīja īsziņu, ka lidmašīna kavēsies. Tajā pašā laikā šie kanāli netiek izmantoti, lai informētu pasažierus par nepieciešamību uzrādīt testu.

"Norvēģijā Ziemassvētkus tiešām svin. Šajā laikā viss ir slēgts. Pie dēla pavadīju tikai svētku dienas, man nemaz nebija iespējas nodot kovida testu, jo viss bija slēgts. Man nācās pirkt jaunu biļeti uz vakara reisu.

Likt man Oslo lidostā trīs stundas stāvēt rindā, lai reģistrētos testam, kā arī 30 minūtes gaidīt rindā, lai veiktu pašu testu, ir vēl nedrošāk. Šajā laikā biju spiesta ilgstoši drūzmēties ar svešiem cilvēkiem, tā vietā varēju iekāpt lidmašīnā un testu veikt Latvijā," stāsta Liāna, kas nav uzņemta lidmašīnā.

Pēc "Bez Tabu" intereses "airBaltic" pārbaudījuši, kādu informāciju snieguši saviem pasažieriem. Apstiprinājies, ka ne Liānai, ne citiem šā reisa pasažieriem nav sniegta informācija par nepieciešamību iegūt negatīvu kovida testu.

"Pārbaudot konkrēto rezervāciju, konstatējām, ka e-pasti pasažieri nebija sasnieguši. Mēs pasažierei atvainojamies, esam sākuši iekšējo izpēti, lai līdzīgi gadījumi neatkārtotos.

Vēlamies uzsvērt, ka atbilstoši pasažieru pārvadāšanas noteikumiem tā ir pasažieru atbildība - būt informētiem par aktuālajām ceļošanas prasībām, tās ievērot," skaidro "airBaltic" pārstāvis Didzis Rudmanis.

Liāna atklāj, ka citu aviokompāniju darbinieki pasažieriem nemaz nav pieprasījuši uzrādīt negatīvus kovida testus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu