Kā rīkoties iedzīvotājiem, kuriem "bail" no nākamās potes? Atbild ZVA un NVD (79)

Ilustratīvs attēls. Foto: shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ziņu medija "Apollo.lv" lasītāja Laura vērsās ar jautājumu - ko darīt cilvēkam, ja pēc divām iepriekšējām potēm pret Covid-19 ir bijušas vairākas blaknes, kas ilgušas pat vairākas nedēļas? Šā iemesla dēļ viņai ir raizes par balstvakcinācijas saņemšanu, taču valdībā nesen lemtais par vakcinācijas derīguma termiņa noteikšanu iedzīvotājai raisījis pārdomas. Ko darīt cilvēkam šajā situācijā? Atbildi sniedza Zāļu valsts aģentūras (ZVA) un Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvji.

"Sasāpējies jautājums - vai cilvēki, kam ir alerģiska vai cita spēcīga imunitātes pretreakcija pirmajai vai otrajai vakcīnai (gripai līdzīgu simptomu veidā), nav pelnījuši kādus ar revakcināciju un sertifikātiem saistītus atvieglojumus, pamatojoties uz ārsta slēdzienu, ka pacients vakcīnu "nepanes" vai tā viņam ir potenciāli bīstama? Es ļoti vēlētos saņemt atbildi," raksta "Apollo.lv" lasītāja Laura.

Viņa stāsta, ka viņas mamma ir godīgi gājusi vakcinēties pirmās divas reizes ar "Pfizer" vakcīnu. Viņa nezina, vai tas ir sakritības vai vakcīnas dēļ, bet viņai tajā brīdī radušies ar aknām saistīti veselības sarežģījumi. Īpaši smaga bijusi otrā vakcīna pret Covid-19.

"Divas, trīs nedēļas pamatīgs nogurums. Pirmās piecas dienas gripai līdzīgi simptomi, nevarēja aiziet uz veikalu pēc pārtikas, roka piepampusi, drudzis," raksta Laura.

"Ja cilvēkam pēc otrās vakcīnas ir bijis tiešām slikti (nevis ar galvu slikti, bet fiziski slikti), gripai līdzīgi simptomi, neliela vai pastiprināta alerģiska reakcija, drudzis, temperatūra, trīs nedēļas ilgs nogurums, sāpes rokā, kas bijušas tik stipras, ka laupījušas darba spējas uz vairākām dienām un tamlīdzīgi. Vai tas ir normāli, cilvēcīgi, vai tas ir nepieciešams un vai tas vispār ir likumīgi likt šiem cilvēkiem potēties trešo reizi?" nobažījusies ir "Apollo.lv" lasītāja.

Laura norāda, ka viņas māte, nesaņemot balstvakcināciju, vēlāk varētu nesaņemt virkni pakalpojumu, ņemot vērā aizvadītās nedēļas Ministru kabineta lemto par vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņa noteikšanu. 

"Neviena sevi mīloša sieviete nevar ilgstoši dzīvot bez friziera pakalpojumiem, tas ir neētiski, tas ir pat savā veidā vardarbīgi likt cilvēkam to darīt. Un kā ar tiem vecajiem cilvēkiem, kas dzīvo blakus kādam tirdzniecības centram, kur tuvumā nav mazo veikaliņu? Viņiem nav sertifikāta, jo viņi nav potējušies," raksta Laura.

"Ir daudzas neērtības, ko sagādā nevakcinēšanās. Un "neērtības" priekš manis, cilvēka, kas vakcinējās un mudināja tuvos vakcinēties uzreiz, kad izlasīju ziņās, ka tas ir iespējams, un cenšas visus noteikumus ievērot. Jā, salīdzinājumā ar nāvēm un veselības komplikācijām pasaulē (un arī draugu un paziņu lokā) Covid-19 dēļ "neērtības" liekas vārds nevietā," raksta lasītāja.

Zāļu valsts aģentūra komentē situāciju

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) informē, ka vakcīnu pret Covid-19 zāļu aprakstos un lietošanas instrukcijās norādītie gripai līdzīgie simptomi, kurus piedzīvojusi arī konkrētā paciente, nav uzskatāmi par alerģisku reakciju.

Gripai līdzīgi simptomi, piemēram, paaugstināta temperatūra, drudzis, drebuļi, nogurums un sāpes vai uzpampums injekcijas vietā parasti rodas tādēļ, ka vakcīnas stimulē organisma imūnsistēmu.

Lai arī norādītie gripai līdzīgie simptomi ir nepatīkami un uz laiku var apgrūtināt ikdienas gaitas, tie nav iemesls atlikt vakcināciju. Šādas reakcijas var rasties pēc jebkuru vakcīnu, ne tikai Covid-19 vakcīnu, bet arī gripas vakcīnu saņemšanas.

Ja pēc vakcinācijas veikšanas radušās bažas, pacientam jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš var lemt par darbnespējas lapas izrakstīšanu, kā arī sniegt medicīniskas rekomendācijas.

ZVA nav tiesīga sniegt medicīniska rakstura konsultācijas un lemt par vakcinācijas nepieciešamību individuālos gadījumos. Ņemot vērā šī brīža epidemioloģisko situāciju, Zāļu valsts aģentūra pievienojas Eiropas Zāļu aģentūras viedoklim, ka vakcinācija joprojām ir pašreizējās pandēmijas apkarošanas būtiska sastāvdaļa.

"Atgādinām, ka Covid-19 vakcīnu biežākās blakusparādības ir paaugstināta ķermeņa temperatūra (dažkārt virs 38°C), drudzis, galvassāpes, reibonis, nogurums, miegainība, muskuļu un locītavu sāpes, kā arī slikta dūša, caureja, vemšana, kā arī sāpes un apsārtums injekcijas vietā. Minētie simptomi parasti rodas 8 līdz 10 stundu laikā pēc vakcinācijas un izzūd paši 2 līdz 3 dienu laikā." teikts ZVA paziņojumā.

Pilnīga informācija par visām iespējamām blakusparādībām ikvienam ir pieejama vakcīnu lietošanas instrukcijās, kuras ir publicētas ZVA tīmekļvietnē www.zva.gov.lv esošajā Zāļu reģistrā, ievadot vakcīnas nosaukumu.

Sniedzot informāciju par zāļu blakusparādībām, Latvija vienmēr ievērojusi atklātības un neatkarīgas informācijas sniegšanas principu, tāpēc aktuālā informācija par saņemtajiem blakusparādību ziņojumiem regulāri tiek publicēta ZVA tīmekļvietnē, sadaļā “Pacientiem un sabiedrībai > Zāles > Vakcīnas pret Covid-19 > Ziņojumi par blakusparādībām”.

Kādas izmaiņas skar iedzīvotājus, kuriem nevar veikt vakcināciju pret Covid-19?

Nacionālā Veselības dienesta (NVD) pārstāvji medijam "Apollo.lv" skaidro, ka izmaiņas, kas attiecas uz sertifikātu derīguma termiņa ieviešanu no 15. februāra, attiecas tikai uz vakcinācijas sertifikātiem.

Šajā gadījumā cilvēks saņem laboratoriskā testa rezultāta sertifikātu, uz kuru neattiecas iepriekš minētais. 

No MK noteikumiem:

219. Ja personai ir objektīvs ar veselību saistīts iemesls atlikt vakcināciju pret Covid-19 uz noteiktu laiku, klīniskās universitātes slimnīcas speciālists var sniegt atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19, norādot termiņu, līdz kuram vakcinācija jāatliek. Ja nepieciešams, var sasaukt klīniskās universitātes slimnīcas speciālistu konsīliju, lai sniegtu atzinumu par vakcinācijas atlikšanu un termiņu, līdz kuram vakcinācija jāatliek.

Konsilija lēmums tiks izsniegts, ja pacientam ir anafilakse uz kādu no vakcīnas sastāvā esošām vielām vai anafilakse pēc 1. vakcīnas devas saņemšanas, informē NVD.

Saņemot konsilija lēmumu, iedzīvotājs varēs to uzrādīt laboratorijā, lai veiktu valsts apmaksātu laboratorisko testēšanu Covid-19 noteikšanai. Pēc testa veikšanas tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv būs pieejams digitālais sertifikāts par laboratoriskā testa rezultātu. Vienlaikus NVD atgādina, ka citos gadījumos iedzīvotājiem, kuriem nav Covid-19 simptomu vai aizdomu par saslimšanu, laboratoriskā testēšana ir maksas pakalpojums.

Konsiliji jeb attiecīgās jomas ārstu grupas izvērtējumi tiks organizēti trijās universitāšu slimnīcās – Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (bērniem). Iedzīvotāja pieteikšanu uz Covid-19 vakcinācijas konsiliju nodrošina ģimenes ārsts, sazinoties ar izvēlēto ārstniecības iestādi.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā ģimenes ārstu prakses ir aicinātas sazināties ar atbilstošo NVD teritoriālo nodaļu.

Turpinās diskusijas par balstvakcinācijas sertifikāta nepieciešamību tirdzniecībā un pakalpojumu nozarē

Pašreiz vēl tikai notiek diskusijas, kā novērst izveidojušos pretrunu starp laikus saņemtas Covid-19 balstvakcīnas nepieciešamību dažādu pakalpojumu saņemšanai un tirdzniecības vietu apmeklēšanai, tai pašā laikā to kā obligātu neprasot šādās vietās strādājošajiem darba pienākumu veikšanai, otrdien žurnālistiem atzina Valsts kancelejas direktors, Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs Jānis Citskovskis.

Valdība pagājušajā nedēļā apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, nosakot Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu pieaugušajiem iedzīvotājiem. Covid-19 vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņš Latvijā stāsies spēkā 15. februārī un attieksies tikai uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē, kur nepieciešams uzrādīt vakcinācijas sertifikātu.

Jau ziņots, ka vakcinētajiem cilvēkiem sertifikāts būs spēkā deviņus mēnešus pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar "Pfizer", "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnām un piecus mēnešus pēc "Johnson&Johnson" vakcīnas saņemšanas.

Vakcinācijas derīguma termiņš netiek attiecināts uz personām līdz 18 gadiem, jo šai iedzīvotāju grupai balstvakcinācija pašlaik nav nepieciešama. Darba pienākumu veikšanai joprojām saglabājas prasība pēc pabeigtas primārās vakcinācijas, bet balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta.

Komentāri (79)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu