Ģenerālleitnants atzīst, ka kara iespējamība Eiropā ir augstākā kopš 1945. gada (21)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Jauna kara iespējamība Eiropā patlaban ir augstākā kopš Otrā pasaules kara beigām 1945. gadā, ceturtdien atzinis Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis.

"Raugoties no militārā viedokļa, karavīra acīm, domājams, ka pašlaik kara draudi Eiropai ir augstākie kopš 1945.gada. Pastāv tiešas briesmas, ka var izcelties paliels vai pat liels karš," viņš sacījis intervijā Lietuvas sabiedriskajai televīzijai, komentējot rietumvalstu bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Kā izteicies ģenerālis, iepriecinoši, ka visi NATO valstu armiju komandieri, kas trešdien un ceturtdien apsprieda situāciju alianses Militārās komitejas sēdē, izprot apdraudējumus.

Pēc viņa teiktā, tiek vērtēti gan iespējamie notikumu attīstības scenāriji Ukrainā, gan Baltkrievijas loma, ņemot vērā, ka militārā ziņā Baltkrievija vairs nav uzskatāma par patstāvīgu valsti - tās armija tiek uzlūkota kā integrāla Krievijas Bruņoto spēku daļa.

Rupšis norādījis, ka Lietuvas Bruņoto spēku vienību gatavības līmenis pašlaik ir paaugstināts, cita starpā rēķinoties arī ar iespēju, ka nelegālā migrācija varētu tikt izmantota kā aizsegs, piemēram, konvencionālam uzbrukumam.

Viņš izteicis cerību, ka bruņots konflikts neizcelsies, tomēr vienlaikus atzinis, ka "jābūt gataviem arī sliktākajam".

Runājot par prasībām, ko aliansei izvirzījusi Krievija, ģenerālis uzsvēris, ka Rietumiem jābūt nelokāmiem un tie nedrīkst piekāpties "ne par soli".

"Nedrīkst pieļaut, ka mēs būtu gatavi pieņemt kaut kādus viņu piedāvājumus, noteikt sev kaut kādus ierobežojumus, atteikties no mācību rīkošanas un tā tālāk," viņš norādījis.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu