Covid-19 ⟩ ASV Augstākā tiesa apstādina Baidena rīkojumu par lielo uzņēmumu darbinieku obligātu vakcināciju vai testēšanu (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Reuters/ScanPix

Augstākā tiesa ceturtdien, 13. janvārī, bloķēja prezidenta Džo Baidena rīkojumu par darbinieku obligātu vakcināciju pret Covid-19 vai viņu obligātu testēšanu lielajos uzņēmumos, kuros ir vismaz 100 darbinieku.

Augstākā tiesa tomēr atļāva veselības aprūpes darbinieku obligātu vakcināciju iestādēs, kas saņem federālo finansējumu.

Baidens pauda vilšanos par Augstākās tiesas lēmumu.

"Esmu vīlies par to, ka Augstākā tiesa ir izvēlējusies bloķēt saprātīgas, dzīvību glābjošas prasības darbiniekiem lielajos uzņēmumos, kuras tika precīzi pamatotas gan ar zinātni, gan ar likumu,"

sacīja Baidens savā paziņojumā.

Prezidents atzinīgi novērtēja prasību, ka veselības aprūpes darbiniekiem jābūt vakcinētiem, sakot, ka tā ietekmēs apmēram 10 miljonus cilvēku, kas strādā federālos līdzekļus saņemošās iestādēs, un "glābs dzīvības".

Baidens septembrī paziņoja, ka padara vakcināciju pret Covid-19 par obligātu lielajos privātuzņēmumos. Nevakcinētajiem darbiniekiem būtu katru nedēļu jāuzrāda negatīvi Covid-19 testi un darbā jāvalkā sejas maskas.

Darba drošības un veselības pārvalde (OSHA), kas ir federāla iestāde, deva uzņēmumiem laiku līdz 9. februārim šo noteikumu izpildei, pretējā gadījumā rēķinoties ar iespējamiem naudassodiem.

Augstākajā tiesā, kuras sastāvā ir pavisam deviņi tiesneši, seši konservatīvie tiesneši nosprieda, ka obligātās vakcinācijas prasība nozīmētu "liela darbinieku skaita dzīves un veselības ievērojamu aizskaršanu".

"Lai gan [ASV] Kongress ir neapstrīdami piešķīris OSHA varu regulēt arodriskus, tas nav piešķīris šai aģentūrai varu plašāk regulēt sabiedrības veselību," atzina konservatīvie tiesneši.

"Šai kategorijai noteikti atbilst prasība vakcinēties 84 miljoniem amerikāņu, kas izraudzīti vienkārši tāpēc, ka viņi strādā pie darba devēja ar vairāk nekā 100 darbiniekiem," piebilda tiesneši.

Trīs liberālie tiesneši nepiekrita šim spriedumam, sakot, ka tas "kavē federālās valdības spēju pretoties nesalīdzināmajiem draudiem, kurus Covid-19 rada mūsu valsts strādājošajiem".

Augstākā tiesa ar piecām balsīm par un četrām pret apstiprināja veselības aprūpes darbinieku obligātu vakcināciju iestādēs, kas saņem federālo finansējumu. Šajā balsojumā liberālos tiesnešus atbalstīja divi konservatīvie - galvenais tiesnesis Džons Robertss un tiesnesis Brets Keveno.

"[Lēmums] nodrošināt to, ka veselības aprūpes sniedzēji sper soļus, lai novērstu bīstama vīrusa nodošanu saviem pacientiem, atbilst mediķu profesijas pamatprincipam: pirmkārt, nenodarīt ļaunumu," nosprieda tiesneši.

Vakcinācija pret Covid-19 ir kļuvusi par politisku polarizējošu jautājumu ASV, kur pilnīgi vakcinēti ir apmēram 63% iedzīvotāju.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu