Elektroenerģijas cenu kāpums varētu ilgt vēl trīs gadus un virzīt sociālo un politisko spriedzi, ziņo Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Natalja Petuhova/Shutterstock

Elektroenerģijas cenu kāpums varētu saglabāties vēl trīs gadus, un pastāv risks, ka tas var kļūt par sociālās un politiskās spriedzes virzītāju, ziņojumā prognozē Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (IEA) izpilddirektors Fatihs Birols, vēsta portāls LSM.lv

IEA brīdina, ka elektroenerģijas ražošana izraisīs rekordlielu piesārņojumu, ja vien valstis neveiks būtiskas izmaiņas elektroenerģijas ražošanā.

IEA pagājušajā gadā reģistrēja straujāko elektroenerģijas pieprasījuma pieaugumu kopš 2010. gada, kas izraisīja strauju cenas paaugstināšanos. IEA ziņojumā teikts, ka tas varētu turpināties vēl trīs gadus, radot nopietnas sekas patērētājiem un valstu ekonomikai, ja netiks veiktas strukturālas izmaiņas elektroenerģijas ražošanā.

IEA konstatēja, ka pieprasījums pēc elektroenerģijas pagājušajā gadā palielinājās par 6%, ņemot vērā pasaules ekonomikas atgūšanos pēc Covid-19 pandēmijas izraisītās lejupslīdes 2020. gadā. Pieprasījums pēc elektroenerģijas audzis par vairāk nekā 1500 teravatstundām, kas ir jauns rekords, vēsta portāls "The Guardian".

Arī daudzviet Eiropā elektroenerģijas cenas pēdējos mēnešos ir sasniegušas rekordaugstu līmeni, lielā mērā tādēļ, ka liela loma elektroenerģijas ražošanā ir termoelektrostacijām, kas tiek darbinātas ar gāzi.

"Elektroenerģijas cenu krasas svārstības pēdējā laikā ir izraisījušas grūtības daudzām mājsaimniecībām un uzņēmumiem visā pasaulē, un pastāv risks, ka tā var kļūt par sociālās un politiskās spriedzes virzītāju," brīdina IEA izpilddirektors Fatihs Birols.

"Politiķiem būtu nekavējoties jārīkojas, lai mīkstinātu ietekmi uz neaizsargātākajiem iedzīvotājiem un novērstu cēloņus.

Lielāki ieguldījumi zema oglekļa satura energotehnoloģijās, tostarp atjaunojamajos energoresursos, energoefektivitātē un kodolenerģētikā, kā arī spēcīgu un gudru elektrotīklu paplašināšana var palīdzēt mums pārvarēt pašreizējās grūtības."

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu