Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

VIDEO ⟩ "Suns pārkoda rīkli. Stirna kādu pusstundu mocījās agonijā." Jēkabpils novada iedzīvotāji sašutuši par suņu saimnieku nolaidību (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dina Egorova/shutterstock

Jēkabpils novada Krustpils pagasta iedzīvotāji satraukti par nepieskatītu suņu sirošanu apkaimē un meža zvēru plosīšanu. Iedzīvotāji vaino suņu saimniekus nolaidībā un ir neizpratnē par likumdošanu, kas medniekiem neļauj operatīvi rīkoties. Likvidēt savā vaļā klīstošos, neprognozējamos dzīvniekus, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Raidījuma redakcijā vērsās Krustpils pagasta Darvasbrenču ciema iedzīvotāja Ilze. Viņa žurnālistiem rādīja video, kuros iemūžināts no ķēdes norāvies suns, kas uzvedies gluži kā vilks, nomedījis grūsnu stirnu, to plosījis, atrodoties svešā īpašumā.

"Suns bija norāvies no ķēdes. Domāju, ka ne pirmoreiz. Nelaimīgā kārtā stirna bija devusies pāri laukam, kas ir mana zeme, kur gāja arī suns.

Tur stirnu atrada mans vīrs. Stirna bija pusaizkosta. Suns pārkoda rīkli. Kādu pusstundu stirna mocījās agonijā," stāsta Ilze.

Ilze stāstīja, ka iepriekš apkaimes laukos un mežos redzēti pat suņu bari, kas uzbrūk meža zvēriem.

"Apkaimes lauki ir ļoti sakopti, tāpēc ļoti labi var redzēt, kā tie suņi siro. Citreiz viņi iet pāri laukam, citreiz iet pa ceļu un tad ieiet laukā, un aiziet meža virzienā.

Vasarā bija divi gadījumi, par kuriem dzirdēju, kaimiņam piederošajā mežiņā, kas ir tepat blakus, bija noplēsta stirna, tāpat mednieks devās pārbaudīt bebru dambjus un atrada suņu nokostu sivēnu, daļēji apēstu. Pats suns arī bija klāt," tā Ilze.

Arī citi "Bez Tabu" uzrunātie iedzīvotāji apstiprināja, ka apkaimē klīst suņi. Uzklausītie bīstas no izmukušajiem, baros vai pa vienam klīstošajiem dzīvniekiem. Uzskata, ka šie dzīvnieki jau iemācījušies plēsēju manieres, tāpēc baidās no posta darbiem arī nākotnē. Melno suni, ko nesen iemūžināja plosām stirnu, iedzīvotāji bieži redzējuši vienā no apkaimes saimniecībām, kurā, kā stāstīja iedzīvotāji, ir daudzi suņi, kurus tur dzīvojošie nepieskata.

Saimniecībā, kurā, kā stāstīja iedzīvotāji, redzēts viens no plēsīgajiem suņiem, ir vairākas suņu būdas, bet tikai vienā no tām "Bez Tabu" komanda redzēja suni. Nolaidībā vainotā īpašuma saimniece Kristīne raidījumam stāstīja, ka nesen posta darbu autors, melnais ķepainis, patiesi mēdz uzturēties pie viņas, bet suns nepiederot viņai. Sieviete sevi sauc par labdari, kura savās mājās īslaicīgi uzņem klīstošos dzīvniekus, viņus pabaro, pēc kā suņi dodas savās gaitās.

Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) ar "Bez Tabu" starpniecību Kristīnei atgādināja, ka, ja pie viņas nonāk sveši suņi, par to jāpaziņo pašvaldībai, pēc kā būtu jāierodas ķērājiem, kuriem jānogādā suņi patversmē. Tur pārliecināsies, vai dzīvnieki ir čipēti, un meklēs saimniekus.

PVD arī saņēmis sūdzības un video no iedzīvotājiem par neseno stirnas plosīšanas epizodi, pēc kā uzsākta administratīvā lietvedība, kuras ietvaros PVD meklē suņa saimnieku, lai, iespējams, sauktu pie atbildības par pārkāpumiem. Tāpat PVD apņemas veikt pārbaudi Kristīnes "suņu fermā", kā to nosaukuši apkaimes iedzīvotāji.

"Īpašnieka pienākums ir nodrošināt, lai viņa mājas dzīvnieks neapdraud citus dzīvniekus un cilvēkus. Ja dzīvnieks nodarījis fizisku kaitējumu citam dzīvniekam, pienākas sods no 70 līdz 1875 eiro,"

tā PVD Austrumzemgales pārvaldes vadītāja vietnieks Gunārs Rubins.

Viena no satrauktajām Darvasbrenču iedzīvotājām Ilze uzsver, ka pašlaik ir stirnu medīšanas aizliegums. Ja stirnu neatļauti nonāvētu malumedībās, pret mednieku ierosinātu krimināllietu un sodītu ar ļoti bargu sodu. Tāpēc, pēc Ilzes domām, pēc vislielākās bardzības būtu jāsoda arī neatbildīgie plēsīgo suņu saimnieki.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu