Šobrīd nav zināms, kad zāles Covid-19 ārstēšanai varētu parādīties aptiekās (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Patlaban Eiropas Savienībā no medikamentiem kovida ārstēšanai neviens nav paredzēts lietošanai ārpus slimnīcas, tomēr cilvēku vidū ir milzīga interese, īpaši par divām tablešu zālēm, kas gaida apstiprināšanu Eiropas Zāļu aģentūrā (EZA). Tomēr Veselības ministrija norāda, ka tuvākajā laikā nav paredzēts, ka zāles Latvijā varētu nonākt pie pacientiem ārpus slimnīcām, vēsta LTV raidījums "Paronāma".

No EZA reģistrētajiem sešiem medikamentiem kovida ārstēšanai Latvijas mediķiem pieejami trīs, bet tie pieejami tikai ārstējoties slimnīcā.

Par vienīgā tā sauktā antivielu kokteiļa, kas darbojas pret omikrona paveidu, iegādi Nacionālais veselības dienests risina sarunas ar zāļu ražotāju. Imūnsupresantu "Kineret" Veselības ministrijas darba grupa ieteikusi iepirkt, bet antivielu kokteili "Regdanvimabu" plānots iepirkt Eiropas Savienības iepirkumā.

Reģistrēto kovida zāļu saraksts pārskatīts tikai pērnā gada decembrī. Visplašāko sabiedrības interesi izraisījuši divi no pagaidām EZA vēl nereģistrēto medikamentu saraksta.

Aģentūra gan dalībvalstīm sniegusi padomu kovida ārstēšanai vēl pirms šo zāļu reģistrācijas. Tie ir pretvīrusu līdzekļi "Molnupiravīrs" un "Ritonavīrs" jeb "Paxlovid", kas, iespējams, varētu būt pirmie no kovida ārstēšanas medikamentiem, kas lietojami ārpus slimnīcas.

Tomēr Zāļu valsts aģentūras direktora vietnieks Sergejs Akuličs pieļauj, ka zāles Latvijā varētu būt recepšu zāles, bet šobrīd esot pārari par to spriest.

Latvija pieteikusies iegādāties piecus tūkstošus medikamentu kursu no katra minētā pretvīrusu līdzekļa. "Molnupiravīrs" jau ir iepirkts – Latvijas slimnīcām piegādāti iepakojumi 2880 pacientiem. "Ritonavīrs" jeb "Paxlovid" tiks iepirkt Eiropas Savienības iepirkumā.

Veselības ministrijā norādīja – kamēr zāles nav reģistrētas, ir pārāk daudz nezināmo par to, kā tās mijiedarbosies ar citiem pacienta lietotiem medikamentiem, kādas blakusparādības tiem varētu būt un vēl daudz citu.

Kamēr zāles nav reģistrētas EZA, arī zāļu tirgotāji šo medikamentu iegādē rokas ir saistītas. Lieltirgotavā "Magnum medical" norādīja, ka šīs pretvīrusu zāles pašlaik nav pieejamas pat pasūtīšanai.

"Pacienti no ārzemēm un pacienti no Latvijas vēršas "Saules aptiekās" un interesējas par zāļu pieejamību, kas ir paredzētas kovida infekcijas ārstēšanai. Interese ir relatīvi liela," norādīja farmaceits Artūrs Pozņaks.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu