ASV sinagogā sagrābtie ķīlnieki ir atbrīvoti (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Pēc vairāk nekā desmit stundām atbrīvoti visi četri ķīlnieki, kurus ASV Teksasas štatā netālu no Fortvortas sestdien sagrāba kāds vīrietis sinagogā dievkalpojuma laikā.

Neviens no četriem ķīlniekiem nav cietis, bet viņu iespējamais uzbrucējs ir gājis bojā, paziņoja varasiestādes.

Kolivilas policijas priekšnieks Maikls Millers preses konferencē teica, ka sestdienas vakarā "glābēju komanda iekļuva sinagogā" un izglāba trīs palikušos ķīlniekus. Pirmais ķīlnieks tika atbrīvots dažas stundas agrāk.

Millers paziņoja, ka uzbrucējs ir gājis bojā.

Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) īpašais aģents Dalasā Mets Deserno sacīja, ka nevienam no ķīlniekiem, kuru vidū bija rabīns Čārlijs Kītrons-Volkers, nebija nepieciešama medicīniskā palīdzība.

Žurnālisti vēstīja, ka neilgi pirms preses konferences sinagogas apkaimē bija dzirdams skaļš sprādziens un šāvieni.

Ķīlnieku atbrīvošanas operācija draudzē "Beth Israel" bija vairāk nekā desmit stundu ilga.

Televīzijas kanāls "ABC News" vēstīja, ka uzbrucējs teicis, ka ir bruņots un ka vairākās vietās ir izvietoti spridzekļi. Policija šo informāciju nav apstiprinājusi, lai gan Millers atzina, ka "bumbu speciālisti strādā notikuma vietā".

Viņš arī apgalvojis, ka ir ASV par terorismu notiesātās Aafijas Sidiki brālis, kā arī pieprasījis viņu atbrīvot no cietuma, vēstīja ABC, atsaucoties uz ASV amatpersonām, kas ir informētas par situāciju. Vēlāk ABC precizēja, ka Sidiki brālis atrodas Hjūstonā un uzbrucējs, visticamāk, arābu valodas vārdu ar nozīme "māsa" lietojis plašākā izpratnē - kā islāma ticības māsa.

Sidiki ir bijusī pakistāniešu zinātniece, kurai par mēģinājumu Afganistānā nogalināt ASV amatpersonas Ņujorkas tiesa 2010.gadā piesprieda 86 gadus cietumā. Pašlaik viņa atrodas federālajā cietumā Teksasas štata Fortvortā.

Sidiki, kuras lieta Pakistānā izsauca sašutumu, advokāts raidsabiedrībai CNN pauda, ka viņa klientei "nav pilnīgi nekādas saistības" ar ķīlnieku sagrābšanas un uzbrucējs nav viņas brālis. Advokāts piebilda, ka Sidiku nosoda tāda veida uzbrukumu.

FIB aģents Deserno žurnālistiem teica, ka uzbrucēja identitāte ir noskaidrota, tomēr to neatklāja. Viņš piebilda, ka uzbrucēja prasības "koncentrējās uz vienu jautājumu, kas nav konkrēti vērsts pret ebreju kopienu".

Sinagogas rīta dievkalpojums tika translēts sociālajā tīklā "Facebook", un kādu laiku bija dzirdams, kā kāds vīrietis skaļi runā.

"Dabūjiet manu māsu pie telefona," sacījis vīrietis. "Es miršu."

Viņš arī teicis, ka "ar Ameriku kaut kas nav kārtībā".

Laikraksts "Fort Worth Star-Telegram" vēsta, ka bijušas dzirdamas sarunas starp domājamo uzbrucēju un policiju.

Tiešraides laikā bijis dzirdams kāds vīrietis, dusmīgi runājam un izsakoties par reliģiju. Tiesa gan, nav bijis redzams, kas sinagogā notiek.

Drīz pēc plkst.14 vīrietis teicis: "Jums kaut kas ir jādara. Es negribu šo puisi redzēt mirušu." Pēc brīža pārraide pārtrūkusi. Kompānija "Meta" vēlāk apstiprināja, ka "Facebook" dzēsusi video.

Vīrietis vairākkārt pieminējis savu māsu un islāmu, lietojis rupjības, vairākkārt teicis - viņam šķiet, ka viņš mirs, vēsta laikraksts.

Uzbrukumu nosodīja ebreju kopiena, kā arī Izraēlas vēstnieks ASV Mihaels Hercogs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu