Varmācīgs tēvs un divus gadus bez vēsts pazudis bērns: Kas notika ar Harmoniju Montgomeriju?

Foto: National Center for Missing Children/Manchester Police Department
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

​Harmonija Montgomerija pēdējo reizi tika redzēta 2019. gada oktobrī, taču varas iestādes meiteni sāka meklēt tikai 2021. gada decembrī. Rodas jautājums – kā septiņgadīgs bērns varēja pēkšņi izgaist?

Kopš vārds Harmonija Montgomerija parādījies ASV ziņu virsrakstos, ir pagājušas divas nedēļas. Kopš tā brīža viņas tēvs un pamāte ir arestēti. Ģimenes mājā Mančestrā, Ņūhempšīrā, tiek veikta piespiedu pārmeklēšana.

Par informācijas sniegšanu, kas varētu palīdzēt uzzināt Montgomerijas atrašanās vietu, izsludināta atlīdzība 100 000 dolāru apmērā. Taču, par spīti valsts centieniem atrast pazudušo bērnu, izmeklētāju darbs, šķiet, nav bijis īpaši sekmīgs.

No 14. janvāra nav tikusi izvirzīta tieša apsūdzība par Harmonijas Montgomerijas pazušanu. Mājas piespiedu pārmeklēšana ir pabeigta, un meitenes atrašanās vieta palikusi nezināma.

Kādā preses konferencē Mančestras policijas priekšnieks Allens Aldenbergs atzina, ka viņš šajā situācijā nav īpaši cerīgs.

Mančestras policija teic, ka Montgomerija nav redzēta kopš 2019. gada oktobra vai novembra, kad meitene bija piecus gadus veca. Taču pazudušo personu izmeklēšana sākta tikai 2021. gada decembrī.

Kad pēdējo reizi tika redzēta Harmonija Montgomerija?

Pēdējā apstiprinātā liecība par meitenes atrašanās vietu bija 2019. gada 11. septembrī, kad Mančestras policisti tika izsaukti uz mājām, kur viņa dzīvoja.

Harmonija dzīvoja kopā ar tēvu – Ādamu Montgomeriju, kuram 2019. gada februārī tika piešķirta aizbildniecība, tomēr meitene lielāko savas dzīves daļu bija pavadījusi audžuģimeņu aprūpē. Meitenes māte Krista Soreja aizbildniecību zaudēja 2018. gadā, tas bija saistīts ar ķermeņa ļaunprātīgu izmantošanu.

Kādu dienu Soreja paziņoja policijai, ka nav izdevies sazināties ar meitu, kopš viņas 2019. gada aprīlī pēdējo reizi redzējās videozvanā. Viņa sacīja, ka Montgomerijs pārtraucis visus kontaktus starp viņu un meitu.

Vīrietis apgalvoja izmeklētājiem, ka pēdējo reizi redzējis savu meitu ap Pateicības dienu 2019. gadā, apgalvojot, ka Soreja viņu aizvedusi dzīvot pie sevis.

Apsūdzībā minēts, ka Montgomerijs apgalvojis, ka viņa meita dzīvo kopā ar bijušo sievu, un "neizrādīja daudz emociju", kad virsnieki teica, ka esot nobažījušies par to, vai Harmonija ir dzīva, kad decembrī sazinājās ar viņu.

Viņa stāstījums bija pretrunā ar sievas teikto, kura apgalvoja, ka Harmoniju redzējusi nākamajā dienā pēc Pateicības dienas, kad viņas vīrs sacīja, ka vedīs meitu pie Sorejas kundzes.

Montgomerija tēvocis Kevins Montgomerijs atklāja izmeklētājiem, ka nav redzējis Harmoniju kopš 2019. gada beigām, kad viņai bija pieci gadi.

Kurš ir apsūdzēts?

Harmonijas tēvs un viņa sieva tika gan apsūdzēti, gan arestēti. Montgomerijs tika arestēts 4. janvārī, un viņam tika uzrādīta apsūdzība par otrās pakāpes noziegumu, par bērna labklājības apdraudēšanu un aizgādnības tiesību pārkāpšanu.

Policijas intervijās ar citiem ģimenes locekļiem noskaidrojās, ka Montgomerijs esot aizvainojoši izturējies pret savu meitu un lietojis fizisku spēku. Piemēram, Montgomerija brālis Maikls Montgomerijs izmeklētājiem teica, ka viņam esot "bažas, ka Ādams ir fiziski aizskarošs" pret bērnu.

Viņš teica, ka 2019. gada jūlijā ievērojis, ka Harmonijai ir zila acs, un viņa brālis atzinies, ka to nodarījis, sitot viņai pa seju, liecina kriminālapsūdzība.

Montgomerijam ir iepriekšēja sodāmība, tostarp notiesājošs spriedums par cilvēka nošaušanu narkotiku darījuma laikā, tikai sešus mēnešus pirms Harmonijas dzimšanas.

2010. gadā viņš tika notiesāts arī par uzbrukumu divām sievietēm.

Amatpersonas sacīja, ka Montgomerijs ar izmeklēšanu nesadarbojas un atsakās teikt, kur ir viņa meita.

Dienu pēc vīra aresta Montgomerija kundze tika arestēta par krāpšanu labklājības jomā. Sieviete, kurai kopā ar vīru ir trīs bērni, tika apsūdzēta 1500 dolāru krāpnieciskā iegūšanā. Tagad prokurori ir atteikušies no šīs apsūdzības un pievienojuši vēl trīs jaunas – vienu reizi par zādzību un divas nepatiesas apsūdzības par krāpšanos labklājības jomā.

Montgomerija apsūdzēta par tīšu nepatiesu ziņu sniegšanu saistībā ar pameitas atrašanās vietu 2021. gada februārī un martā, lai pieprasītu pabalstus.

Kāpēc divus gadus netika ziņots par pazušanu?

Aktuāls ir jautājums – kā mazu meiteni var neredzēt vairāk nekā divus gadus?

Vairāki ģimenes locekļi pauduši bažas par Harmonijas drošību pēdējo divu gadu laikā.

Jaunizdotie ieraksti liecina, ka policisti uz Montgomeriju māju tika izsaukti vismaz 10 reizes laikā no 2019. gada februāra. Ziņojumi bija dažādi, sākot no apgalvojumiem par nekārtībām mājās un beidzot ar dzīvnieku labturību un bažām par dzīves apstākļiem mājās.

Kāda kaimiņiene pastāstīja, ka tur esot "slikta situācija", aprakstot cilvēkus, kuri dažādos periodos atradās Montgomeriju īpašumā.

“Mēs ar viņiem nekontaktējāmies, jo tā bija slikta situācija,” viņa sacīja.

"Tur dzīvoja ļoti daudz dažādu cilvēku, uz piebraucamā ceļa bija sakrautas krāmu kaudzes."

Kur ir Harmonija?

Izmeklētāji ir atklājuši maz informācijas par to, kas, viņuprāt, varētu būt noticis ar Harmoniju.

Montgomeriju īpašums jau vairākas dienas ticis pārmeklēts. Tomēr Mančestras policija paziņoja, ka kratīšana ir beigusies. Nav skaidrs, vai atklāts kāds interesējošs objekts, vai meklēšana turpināsies citur.

Līdz šim no publikas saņemti aptuveni 300 ziņojumi par Harmonijas atrašanās vietu un atlīdzība ir sasniegusi 100 000 dolāru. Policijas priekšnieks Aldenbergs 12. janvārī aicināja sabiedrību nākt klajā ar informāciju. Piebilstot: “Kāds kaut ko zina.”

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu