VI lūdz Ģenerālprokuratūrai aizliegt Ņikiforenko pildīt ārstniecības personas pienākumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko.
Imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko. Foto: Ekrānuzņēmums no LTV video

Veselības inspekcija (VI) pirmdien nosūtījusi Ģenerālprokuratūrai un Valsts policijai ārsta imunologa Jevgēnija Ņikiforenko lietas materiālus ar lūgumu piemērot drošības līdzekli un aizliegt imunologam pildīt ārstniecības personas pienākumus, informēja VI.

Inspekcija turpināšot informēt Ģenerālprokuratūru un Valsts policiju par visu tās rīcībā pieejamo aktuālo informāciju Ņikiforenko lietā. VI arī pauž gatavību operatīvai sadarbībai lietas izskatīšanā.

VI aicina atsaukties personas, kas ārstniecības laikā saskārušās ar Ņikiforenko darbībām, kurās apšauba medicīnisku pamatotību. Tostarp inspekcija aicina personas, kurām VI ir sniegusi atbildi līdz 2011.gadam, iesniegt visus lietas materiālus atkārtotai izskatīšanai, sūtot pa pastu uz Klijānu ielu 7, LV-1012 vai uz e-pastu "vi@vi.gov.lv".

Inspekcija norāda, ka ierosinās administratīvā pārkāpuma procesus lietās, kurās nav iestājies noilgums administratīvās atbildības piemērošanai.

Kā vēstīts, Latvijas Radio sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru "Re:Baltica" decembra sākumā ziņoja, ka žurnālistiem vairākas sievietes apgalvojušas, ka imunologs veicis savai specialitātei neatbilstošas, vairāk ginekoloģiskas manipulācijas, kā arī tādas, kuras neveic pat ginekologa kabinetā. Pacientes ārsta veiktās darbības vērtēja kā seksuālu izmantošanu.

Pēc saņemtiem vairāku sieviešu iesniegumiem Valsts policija 2009.gadā sāka kriminālprocesu, kas pēc četriem gadiem tika izbeigts un lieta līdz tiesai nenonāca. Sievietes pārsūdzēja vienreiz, bet prokuratūra to atstāja spēkā.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ir rosinājis pārbaudi par VI darbībām, maldinot žurnālisti par izmeklēšanas materiālu pieejamību, kuros vērtēts imunologa Ņikiforenko darbs, kuru vairākas viņa pacientes novērtējušas kā iespējamu seksuālu izmantošanu, un vēlāk šos materiālus iznīcinot, - šādu apņemšanos ministrs paudis sociālajos tīklos.

Latvijas Radio vēstīja, ka VI žurnālistiskās izmeklēšanas laikā maldinājusi žurnālisti par to, ka inspekcijas rīcībā vairs neesot pieejami izmeklēšanas materiāli par imunologa iespējamajiem pārkāpumiem.

Žurnāliste dokumentus pēdējo reizi lūgusi 2021.gada augusta nogalē, taču inspekcijā apgalvots, ka visi dokumenti par laiku, kad notikusi pārbaude, jau esot "nodoti arhīvā vai uz iznīcināšanu", lai arī dokumenti šajā laikā nebija nedz nosūtīti arhīvam, nedz arī iznīcināti. Vēlāk atklājies, ka VI arhīva atļauju dokumentu iznīcināšanai prasījusi gandrīz divus mēnešus pēc žurnālistes intereses. Pārbaudes lieta tikusi iznīcināta pērn rudenī, neilgi pirms publikācijas par mediķi publiskošanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu