Otrdien visā valstī spīdēs saule

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Marcus Löfvenberg/Unspalsh

Otrdien, 18. janvārī, Latvijā būs maz mākoņu un visā valstī spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Šī būs nedēļas sausākā un saulainākā diena.

Vējš lēni līdz mēreni pūtīs no ziemeļrietumiem, vakarā - no rietumiem.

Gaiss iesils līdz 0..+3 grādiem, bet valsts austrumos saglabāsies sals līdz četriem grādiem.

Arī Rīgā gaidāma saulaina diena, mērens ziemeļrietumu vējš kļūs lēns un vakarā pāries rietumu, dienvidrietumu vējā. Gaisa temperatūra +1 grāds.

Laikapstākļus nosaka anticiklona ziemeļaustrumu mala. Atmosfēras spiediens jūras līmenī paaugstinājies līdz 1013 hektopaskāliem valsts austrumos un 1022 hektopaskāliem rietumos; tas turpina kāpt.

Otrdienas rītā braukšana apgrūtināta pa gandrīz visiem valsts galvenajiem autoceļiem

Otrdienas rītā braukšana apgrūtināta pa gandrīz visiem valsts galvenajiem autoceļiem, liecina VSIA "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) apkopotā informācija.

Visos Latvijas reģionos sniegs un apledojums apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem. Sniegotos un slidenos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem.

Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 165 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir Tallinas šosejas (A1) posmā Berģi - Ainaži, Vidzemes šosejas (A2) posmā no Rīgas līdz Raunas pagriezienam un no Virešiem līdz Veclaicenei, Valmieras šosejas (A3) posmā no Murjāņiem līdz Strenčiem. Ar papildu laiku ceļā jārēķinās arī uz Rīgas apvedceļiem (A4) un (A5), Daugavpils šosejas (A6), Bauskas šosejas (A7) posmā no Rīgas līdz Grenctālei, kā arī Jelgavas šosejas (A8).

Grūtāk izbraucama ir arī Liepājas šoseja (A9) posmā no Rīgas līdz Blīdenei un no Grobiņas līdz Liepājai, Ventspils šoseja (A10) posmā Rīga - Ventspils, ceļš Liepāja - Rucava (A11), Jēkabpils -Terehova (A12) un Grebņeva - Medumi šoseja (A13). Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir arī uz Rēzeknes apvedceļa (A15) un ceļa Tīnūži - Koknese (P80).

Uz reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir visā valsts teritorijā, izņemot ceļus Balvu, Preiļu un Ventspils apkārtnē.

Šādos laika apstākļos LVC aicina autobraucējus būt īpaši piesardzīgiem, ieturēt lielāku distanci līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim, neveikt straujus manevrus, kā arī izvēlieties braukšanas apstākļiem un autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu ātrumu.

Par slideniem valsts autoceļu posmiem iespējams informēt LVC, zvanot uz diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 80005555. Šī informācija tiek nodota ceļu uzturētājiem rīcībai.

Līdz otrdienas rītam elektroapgāde atjaunota 91 000 "Sadales tīkla" klientu

Līdz otrdienas rītam elektroapgāde atjaunota 91 000 AS "Sadales tīkls" klientu, kuriem tā tika traucēta spēcīgā vēja dēļ, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Atsaucoties uz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru, uzņēmumā skaidro, ka vēja ātrums pirmdien sasniedza pat 30 metrus sekundē, izraisot bojājumus elektrotīklā visā Latvijā. Līdz otrdienas rīta plkst.6 "Sadales tīkls" novērsis 124 bojājumus vidējā sprieguma elektrotīklā un 234 bojājumus zemsprieguma elektrotīklā.

Joprojām elektroapgāde stiprā vēja izraisīto bojājumu dēļ vēl traucēta 570 klientiem. "Sadales tīkla" operatīvā darba brigādes turpina darbu pie bojājumu novēršanas, lai iespējami drīz klientiem atjaunotu elektroapgādi.

Stiprā vēja laikā vienlaicīgi atslēgto klientu skaits pirmdien valstī īslaicīgi sasniedza pat 26 000, bet kopumā līdz otrdienas plkst.6 elektroapgāde atjaunota 91 000 "Sadales tīkla" klientu.

"Strādājot ikdienas režīmā, elektromontieri vienu bojājumu novērš laikā līdz trīs stundām, taču šādās dabas stihiju izraisītās situācijās to novēršana var aizņemt ilgāku laiku, tāpēc aicinām iedzīvotājus būt saprotošiem. Sarežģītākos gadījumos tas var prasīt arī laiku līdz 24 stundām," skaidro uzņēmuma pārstāve Gunta Līne.

Vētras ietekmē bojājumi galvenokārt rodas gaisvadu elektrolīnijās, kurām kaitējumu nodara nolauzti koki un zari. Lai savlaicīgi mazinātu šādu bojājumu rašanos, "Sadales tīkls" ik gadu no potenciāli bīstamiem kokiem un krūmiem attīra elektrolīniju trases vairāku tūkstošu kilometru garumā. Darbi tiek veikti atbilstoši Aizsargjoslu likumam, tomēr dabā koku garums nereti pārsniedz likumā noteikto trašu platumu, atzīst Līne. Tādēļ nav iespējams izzāģēt pilnīgi visus kokus, kas ekstrēmos laikapstākļos var nodarīt kaitējumu elektrotīklam, radot elektrības padeves traucējumus.

Tāpat uzņēmums nepārtraukti sekojot līdzi meteorologu prognozēm, vēja pārvietošanās ceļam un monitorējot situāciju vidējā sprieguma elektrotīklā. Konstatējot bojājumus, elektroapgāde iespēju robežās tiekot atjaunota pa citām elektrolīnijām jau pirms bojājumu novēršanas.

Stiprais vējš var radīt bīstamas situācijas, kas var apdraudēt cilvēku dzīvību, tādēļ uzņēmums aicina būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Redzot bīstamu situāciju, piemēram, trūkušus elektrības vadus vai vados iekritušu koku, notikuma vietai tuvoties nedrīkst, bet nekavējoties jāinformē "Sadales tīkls", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, zvanot 112.

Situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi uzņemumā mājaslapā izvietotajā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem. Ja bojājums konkrētā adresē jau ir reģistrēts, tas nozīmē, ka speciālisti pie tā novēršanas jau strādā un tas atkārtoti nav jāpiesaka. Līne skaidro, ka tā tiks atslogots bojājumu pieteikšanas tālrunis, dodot iespēju to operatīvi sazvanīt bīstamās situācijās.

"Sadales tīkls" atgādina, ka gadījumā, ja bojājums ir vidējā sprieguma elektrotīklā un klients ir norādījis savu mobilo tālruni vai e-pastu operatīvās informācijas saņemšanai, par reģistrēto elektrotīkla bojājumu klients tiks informēts ar īsziņas vai e-pasta palīdzību aptuveni 20 minūšu laikā. Lai pārliecinātos, ka elektroapgādes pārtraukuma brīdī informācija tiks saņemta, ieteicams klientu portālā "www.e-st.lv" atjaunot personīgo mobilā tālruņa numuru vai e-pasta adresi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu