VIDEO ⟩ Raidījums: Aizkraukles novadā negodīgi izsniegta būvatļauja ļauj kaimiņu īpašumam blakus būvēt milzu vircas lagūnu (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Oriol Pascual/Unsplash

Pirms vairākiem gadiem būvvalde lielam lauksaimniekam prettiesiski izsniegusi būvatļauju milzu vircas lagūnas būvniecībai, kā rezultātā, izbūvējot kūtsmēslu krātuvi, tai kaimiņos esošā zemesgabala īpašniekiem nākas cīnīties ar sekām, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Līgas Bergas ģimenei Aizkraukles novada Bebru pagastā pieder dzimtas īpašums. Agrāk lielākā platībā saimniekoja Līgas vecvecāki, bet pēc radinieces došanās aizsaulē tuvinieki pārdeva lielu daļu zemes, atstājot 2,5 hektārus. Pagaidām Līga un viņas tuvinieki īpašumu apciemo reti.

"Pagājušogad pavasarī atbraucot uz kapsētu pie vecvecākiem, kas ir tepat netālu, pamanījām, ka te kaut ko būvē. Vēlāk, rudenī, atbraucām vēlreiz. Sapratām, ka būvē kaut ko ļoti lielu, jo bija lielas smilšu kaudzes.

Sapratām, ka būvē ļoti tuvu mūsu īpašumam. Sazvanījām vietējos iedzīvotājus, prasot, kas te notiek, mums paziņoja, ka mūsu zemes kaimiņš, kurš pārstāv ļoti lielu zemnieku saimniecību, būvē vircas lagūnu," atceras Līga.

Līgas pieminētais lauksaimnieks, kura vajadzībām būvē milzu vircas krātuvi, ir Uldis Krievārs, kādreizējā premjera Valda Dombrovska padomnieks un uzņēmuma "Latvijas piens" bijušais vadītājs. Plānots, ka lagūnā, kas top ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu, no lielām lopu novietnēm novadīs lopu mēslus.

Šobrīd vircas lagūna jau teju izbūvēta, atrodas tieši līdzās Līgas ģimenes īpašumam. Sieviete saprot, ka šāds pamatīgi smakojošs "kaimiņš" izpostīs viņas plānus par saimniekošanu dzimtas īpašumā.

"Kad uzzināju, kas šeit paredzēts, protams, uzreiz sazvanīju viņu [lauksaimnieku Uldi Krievāru], prasīju, kāpēc būvniecība nav saskaņota ar mums, uz ko viņš atbildēja: "Jā, jūsu paraksta tur nebija."

Es biju ļoti emocionāla, jo tas mani aizskāra. Kā ko tādu vispār var izdarīt?!" norāda Līga.

Lai ko šādu izbūvētu, būvnormatīvi pieprasa tiešo kaimiņu, šajā gadījumā Līgas, piekrišanu. Tā kā piekrišana nav prasīta un nav sniegta, Līga vērsusies Aizkraukles novada pašvaldībā un būvvaldē.

"Sākotnēji mani pārliecināja, ka saimnieks nevarēs nodot ekspluatācijā šo būvi. To teica pagājušā gada nogalē. Sapratu, ka būvvalde mani tādējādi maldināja.

Šogad paziņoja, ka diemžēl tomēr varēs nodot ekspluatācijā. Manī ir izmisums! Kā kaut kas tāds var notikt tiesiskā valstī? Mēs taupām īpašumu, maksājam zemes nodokli cerībā, ka šeit mūsu bērni vai mazbērni varēs atgriezties. Sanāk, ka šis mūsu vienīgais zemes pleķītis, kā uzskatu, ir zaudēts!"

Aizkraukles novada pašvaldībā un tās būvvaldē raidījumam atzina, ka atbildīgie, izsniedzot atļauju vircas lagūnas būvniecībai, rupji pārkāpuši likumu, tomēr, kā norādīja pašvaldībā, vainīga esot Kokneses novada būvvalde, kas administratīvi teritoriālās reformas rezultātā kopā ar Kokneses novadu beigusi pastāvēt (Kokneses novadu pievienoja Aizkraukles novadam).

Lai gan Aizkraukles novada būvvaldē nestrādā atbildīgie par savulaik izsniegto būvatļauju, pašvaldībā nenoliedz, ka ir šīs nebūšanas pārmantotāji.

Video: Raidījums "Bez Tabu" sižets

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu