Baltkrievija īstenojusi kodoliekārtu stāvokļa maiņu, neinformējot Latviju (27)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Atomelektrostacija
Atomelektrostacija Foto: Unsplash

Baltkrievija nav laikus informējusi Latviju par kodoliekārtu stāvokļa maiņu, šodien valdībā ziņoja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Kā informēja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļā, plašsaziņas līdzekļos pieejamā informācija liecinot, ka Baltkrievija īstenojusi atomelektrostacijas (AES) otra reaktora fiziskās darbības sākšanu, neinformējot Latviju.

Informācijas sniegšanu paredzot 2018.gadā noslēgtais starpvaldību līgums "Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības līgums par kodolnegadījumu operatīvu izziņošanu, informācijas apmaiņu un sadarbību kodoldrošības un aizsardzības pret radiāciju jomā".

No plašsaziņas līdzekļos pieejamās informācijas secināms, ka Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Kodoldrošības un radiācijas drošības departaments 2021. gada 21. decembrī izsniedzis licenci Baltkrievijas AES otrā reaktora darbības sākšanai.

Informācijā norādīts, ka pēc kodoldegvielas ievietošanas tiks veikta reaktora montāža, noblīvēšana un hidrauliskās pārbaudes.

Nākamais posms ir enerģijas ražošanas sākšana, reaktora pieslēgšana valsts energosistēmai un turpmākā ekspluatācija.

Par minētajām darbībām Baltkrievijai ir savlaicīgi jāinformē Latvijas institūcijas, taču līdz šim brīdim tas netika veikts starpvaldību līguma paredzētajā kārtībā, norāda VARAM.

Savlaicīga informācija par Baltkrievijas AES kodoliekārtu stāvokļa maiņu nav saņemta. Līdz ar to ir uzskatāms, ka Baltkrievija nav ievērojusi starpvaldību līgumu, norāda VARAM.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu