VIDEO ⟩ Tiesībsargs kritizē VP darbu bērnu dzimumnoziegumu izmeklēšanā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijā pērn pieaudzis dzimumnoziegumu skaits, tostarp arī pret bērniem. Tomēr satraucošas bija sūdzības, kuru dēļ tiesībsargs sāka pārbaudi. Atklājies, ka trešdaļā gadījumu tieši pret bērniem vērstos noziegumus pietiekami ātri neizmeklē, un nereti tas beidzas bez rezultāta, vēsta TV3 Ziņas.

Dzimumnoziegumi pret bērniem pagājušajā gadā ir pieauguši. Tiesībsarga birojs secina, ka ar likumiem viss būtu kārtībā, bet ar pierādīšanu un sodīšanu gan tik raiti neveicas.

Pagājušajā gadā reģistrēti baisi daudz - 619 dzimumnoziegumi. Policija šoreiz neizdala, cik no tiem vērsti tieši pret bērniem, bet apstiprina, ka arī viņi ir šīs "melnās" statistikas daļa. Un pāridarītājs visbiežāk ir ģimenes loceklis.

Tiesībsargs Juris Jansons par situāciju stāsta: "Vislielākais smagums šo lietu izmeklēšanā ir uz policiju. Pie nepietiekamas kapacitātes un kompetences netiek sākts kriminālprocess vai to izbeidz pierādījumu trūkuma dēļ. Rezultātā bērns nonāk atpakaļ varmācīgā vidē!"

Pārbaudē konstatēts, ka trešo daļu lietu, kurās ir aizdomas par bērnu seksuālu izmantošanu, policija izmeklē divus gadus vai vēl ilgāk.

Tiesībsarga ieskatā, tas ir nepiedodams termiņš. Turklāt nemākulības dēļ tiek ierosinātas resoriskās pārbaudes, bērnus iztaujā vairākkārt un ar lielu laika nobīdi, kas emocionāli ir smagi, turklāt izmeklēšanai - pat kaitējoši.

Policijā trūkst vairāk nekā 200 izmeklētāju. Uz notikuma vietu izbrauc vietējā iecirkņa darbinieks, nereti – bez pieredzes tik sensitīvās lietās. Bet arī ģenerālprokurors, komentējot tiesībsarga izpētīto, neko šausminošu vai jaunu neesot uzzinājis. Iespēju robežās iestādes darot maksimālo, lai virzītu šīs lietas pretī taisnīgam iznākumam.

Tam līdz galam nespēj piekrist Centra "Dardedze" speciālisti, kuri cīnās par drošu bērnību ikvienam bērnam. Kad psihologs astoņgadīgas meitenes uzvedībā jau saskatījis pamatu vērsties policijā par tēva darbībām, seko vilšanās, ka bērna intereses dzīvē tomēr ne vienmēr ir dominējošās.

Video: TV3 Ziņas sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu