Omikrona paveida izplatīšanās laikā BKUS biežāk nonāk zīdaiņi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatīšanās laikā viena no Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) visvairāk stacionētām pacientu grupām ir zīdaiņi, atzina BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece Jana Pavāre, vēsta LTV Ziņu dienests.

BKUS Covid-19 nodaļā šobrīd ārstējās 14 ar koronavīrusu inficēti bērni. Slimnīcas ārsti novērojuši, ka pēdējās nedēļās ir vērojams pacientu pieplūdums un arvien biežāk ārstējas arī paši mazākie.

Piemēram, šodien no stacionāra izrakstīts kāds deviņus mēnešus vecs zīdainis. Vēl kāds desmit mēnešus vecs mazulis, kuram ir kovids, stacionārā atrodas kopš sestdienas.

"Omikrona laikā viena no visvairāk stacionētām pacientu grupām ir tieši bērni līdz gada vecumam. Viņus mēs medicīnā saucam par zīdaiņiem.

Savukārt tos bērniņus, kas ir vecumā līdz 28 dienām, mēs saucam par jaundzimušajiem. Šādi bērniņi mums arī ir bijuši Bērnu slimnīcā, bet ne daudz. Decembrī tādi ir bijuši divi," stāstīja Pavāre.

Pašlaik pacientu pieplūduma dēļ un arī tādēļ, ka ar vīrusa omikrona paveidu inficējas personāls, Bērnu slimnīcā esot samazināta plānveida aprūpe. Speciālisti aicina izvērtēt, kad ārstēties tomēr mājās, bet kad vajadzīga slimnīca. Apskate klātienē ir obligāta jaundzimušajiem, zīdaiņiem der arī attālināta konsultācija.

"Mēs esam arī lūguši Neatliekamās palīdzības dienestam izvērtēt kārtīgāk šos gadījumus, kad var vienkārši tikt galā ar padomu, ar sazvanīšanos. Ja bērnam ir apgrūtināta elpošana, viņš sten, apziņa ir traucēta, viņš vairāk guļ, viņš vispār neuzņem šķidrumu, tad noteikti ir jāvēršas pēc palīdzības," sacīja BKUS bērnu infektoloģe Dace Zavadska.

Dati par pēdējo pusotru mēnesi liecina, ka inficēšanās pieaug pilnīgi visās vecuma grupās. Bet visvairāk – gados jaunu cilvēku vidū.

Ja paraugās tieši uz bērniem vecumā līdz deviņiem gadiem, tad, piemēram, pirms mēneša inficēšanās ar koronavīrusu tika atklāta 1390 šāda vecuma bērniem divu nedēļu laika posmā, mazliet mazāk skolēnu brīvlaika laikā, un šī mēneša sākumā jau 3201 bērnam. Vēl lielāks pieaugums 10-19 gadu vecuma grupā, kas vēl ir skolas vecums. Tur pirms mēneša mazāk nekā 2000 atklātu saslimšanu, bet janvāra divās nedēļās gandrīz 5200, kas uzskatāmi parāda, cik liels ir pieaugums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu