Sirds ķirurgs Pēteris Stradiņš saņēmis Paula Stradiņa balvu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Profesora Paula Stradiņa balva par ievērojamu veikumu praktiskajā medicīnā un zinātnē šogad piešķirta sirds ķirurgam Pēterim Stradiņam par ieguldījumu sirds ķirurģijas attīstībā un nozīmīgu devumu Stradiņu dzimtas garīgā mantojuma saglabāšanā, ziņo Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas departaments.

Stradiņš ir RSU Ķirurģijas katedras profesors, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Sirds ķirurģijas centra vadītājs, PSKUS Medicīnas padomes loceklis un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) korespondētājloceklis.

Profesors ir organizējis un veicis unikālas sirds operācijas, izmantojot multidisciplināru pieeju, tostarp 2009.gadā Latvijā pirmo sirds vārstuļu hibrīdoperāciju. Tāpat viņš ir ieviesis akūtās sirds ķirurģijas pakalpojumus un izveidojis ambulatoro dienestu kardioķirurģijā, kā arī aizsācis mūsdienīgu sirds vārstuļu plastikas operāciju programmu. Savukārt ikdienā Stradiņš veic plaša spektra sirds operācijas, tostarp pieaugušajiem ar iedzimtām sirdskaitēm.

Stradiņš docē studiju kursus vispārējā, sirds un torakālajā ķirurģijā, kā arī ir vadījis piecus promocijas darbus un līdzdarbojies deviņos valsts nozīmes pētniecības projektos, tostarp vadījis trīs valsts pētījumu programmu sadaļas. Tāpat profesors ir divu izgudrojumu un piecu grāmatu līdzautors, vairāk nekā 100 zinātnisku rakstu autors un līdzautors, kurš piedalījies četru profesionālo vadlīniju izstrādē.

StradiņŠ ir 12 profesionālo organizāciju biedrs, to skaitā - vadītājs, un Latvijas Zinātnes padomes eksperts bioloģijā, medicīnā un ķirurģijā.

Kā aģentūru LETA informēja RSU Komunikācijas daļā, Stradiņš ir arī devis nozīmīgu ieguldījumu Stradiņu dzimtas atstātā intelektuālā mantojuma saglabāšanā, organizējot akadēmiķa Jāņa Stradiņa lasījumus. Tāpat profesors ir aktīvs Sēlijas, no kurienes nāk Stradiņu dzimta, kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanas un attīstības atbalstītājs, Sēlijas 10. kongresa organizators, kā arī Stendera biedrības valdes loceklis.

Paula Stradiņa balvu piešķir par ievērojamu veikumu praktiskajā medicīnā un zinātnē. Tradicionāli balvas ieguvēja vārds publiski tiek paziņots Paula Stradiņa (1896-1958) dzimšanas dienā, kas bija 1896.gada 17.janvārī, savukārt akadēmiskā uzruna un pašas balvas pasniegšanas ceremonija tiek organizēta dažus mēnešus vēlāk.

Paula Stradiņa balva ir dibināta 1983.gadā un nosaukta par godu izcilajam ķirurgam, onkologam, slimnīcas, muzeja un medicīnas māsu skolas dibinātājam profesoram Paulam Stradiņam. Balvas autors ir tēlnieks Jānis Strupulis.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu