Pavļuts: Omikrona kontekstā vislielākais drauds ir attīstības izplatības straujums un apjoms (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai gan pagaidām vēl nav aktuālo datu par situāciju šonedēļ, tik un tā pastāv visi iemesli uzskatīt, ka omikrona paveids Latvijā patlaban jau ir kļuvis par dominējošo vīrusa celmu, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Īpaši izteikta omikrona izplatība esot pašreizējā infekcijas epicentrā - Rīgā un Pierīgas novados.

Politiķis pieļāva, ka citos reģionos situācija potenciāli ir citādāka, jo tur aizvien izplatoties delta paveids, bet kopumā omikrona izplatību Latvijā ministrs raksturoja kā strauju.

"Ja iepriekš delta kontekstā tā smagākā situācija bija ar daudziem smagiem pacientiem, kas ilgstoši ārstējās, ar augstu mirstību un milzīgu skābekļa atkarību, tad omikrona kontekstā vislielākais drauds ir attīstības izplatības straujums un apjoms,"

skaidroja ministrs, piebilstot, ka lielākā noslodze gaidāma tieši primārajā veselības aprūpē, pieņemot, ka daudzi cilvēki ar vieglāku gaitu ārstēsies mājās. Taču otrs risks esot masveidīga slimošana, kas dažādās nozarēs varētu radīt darbības traucējumus.

Veselības aprūpē patlaban uzsvars tiek likts uz epidemioloģisko prasību pastiprināšanu, lai slimnīcas nekļūtu par risku cilvēkiem tur inficēties, informēja ministrs, papildinot, ka kopumā noslodze slimnīcās šobrīd ir liela, bet konkrēti citos profilos, piemēram, terapeitiskajās gultās.

Pēc ministra sēdē sniegtās informācijas, Covid-19 pacientu ārstēšanu var nodrošināt 45 slimnīcās un kopumā valstī ir iespējams atvērt 3301 Covid-19 gultu. No tām 280 ir jaunas, 2178 - pārprofilētas, 107 - jaunas intensīvās terapijas gultas un 736 - uzlabotas. Esot arī veikti nepieciešamie darbi, lai nodrošinātu skābekļa padevi slimnīcās, kuras veic ārstēšanu skābekļatkarīgiem Covid-19 pacientiem.

Tāpat esot sāktas hospitalizācijas plāna izmaiņas, paredzot, ka pacienti bez Covid-19 simptomiem ārstējas attiecīgā profila nodaļās izolācijas vai tranzīta palātās, kā arī veiktas izmaiņas operatīvajā datu panelī un testēšanas algoritmā, paredzot arī testēšanu uz gripu

Jau ziņots, ka otrdien Latvijā konstatēti 5082 jauni Covid-19 gadījumi un reģistrēti 17 ar šo slimību sasirgušo nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Šī ir otrā diena pēc kārtas, kad tiek sasniegts jaunu Covid-19 inficēto skaita rekords. Vakar tas bija 3706 inficētie diennaktī.

Epidemiologs, Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists Ņikita Trojanskis LTV "Rīta panorāmā" pauda, ka pašlaik Latvijā esam jauna Covid-19 viļņa sākumā, kas varētu ilgt vismaz līdz februāra beigām.

Epidemiologs domā, ka Latvijā Covid-19 omikrona paveida vilnis būs ilgāks un smagāks nekā citviet Eiropā, ko Trojanskis saistīja ar zemāku vakcinācijas aptveri, īpaši riska grupās.

Pat ja omikrons ir maigāks par deltu, tāpat daudz cilvēku nonāks slimnīcās un arī mirs, lēsa Trojanskis un prognozēja, ka pēc pāris nedēļām sagaidāms krietni lielāks sasirgušo skaits slimnīcās, kas pārsniegs tūkstoti, bet sliktāko scenāriju gadījumā - sasniegs pat vairākus tūkstošus.

Trojanska vērtējumā, atteikšanās no auduma masku lietošanas par labu medicīniskajām maksām un respiratoriem ir pareizs solis, taču tas nebūšot pietiekams, lai apturētu Covid-19 straujo izplatību, tāpēc epidemiologs uzskata, ka līdz februāra beigām Latvijā būtu jāaptur sociālā un kultūras dzīve, sports iekštelpās un, iespējams, arī ārtelpās.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu