Pētījumā atklāj, ka daļa no Covid-19 vakcīnu blakusparādībām varētu būt izdomātas (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls.
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunā pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 45 000 pacientu, lielākā daļa blakusparādību, ar ko cilvēki saskārās pēc Covid-19 vakcinācijas, varēja būt saistītas ar tā dēvēto nocebo efektu, ziņo "Science Alert".

Šis efekts ir līdzīgs placebo efektam - tas ir kā negatīva placebo versija. Tas rodas brīdī, kad pacientam atklājas negatīvi blakusefekti, pretēji gaidītajam rezultātam.

ASV zinātnieki pārbaudīja datus no 12 klīniskajiem pētījumiem par Covid-19 vakcīnām un konstatēja, ka līdz pat 64% var būt saistītas ar uztraukumu.

"Apkopot iegūtos datus šīm nocebo efekta reakcijām ir ļoti būtisks solis visas pasaules vakcinācijas procesā, jo vakcīnas tiek uzskatītas par galveno blakusparādību iemeslu," norādīja pētniece Džūlija Hāsa.

Kopā pētījumā piedalījās 45 380 cilvēku, no kuriem 22 802 tika ievadītas īstas vakcīnas. Atlikušie 22 578 cilvēki saņēma placebo. Neviens no pacientiem nezināja, kas viņiem ievadīts.

Pēc pirmās potes devas 46,3% vakcīnas pacientu ziņoja par blakusparādībām, kas ietekmēja visu ķermeni, visbiežāk galvassāpes un nogurumu.

Lielākā daļa, 66,7%, ziņoja par lokālu blakusparādību, piemēram, sāpēm vai pietūkumu injekcijas vietā.

No cilvēkiem, kuri saņēma placebo, par blakusparādību sistemātisku ietekmi ziņoja 35,2% pacientu un 16,2% ziņoja par lokālu ietekmi.

Saskaņā ar veikto analīzi, nocebo efekts novērots līdz 76% sistemātisku blakusparādību un 24% lokālu blakusparādību pēc pirmās vakcīnas devas. Pēc otrās potes saņemšanas šis skaitlis samazinājās.

Placebo pacientiem šis skaitlis samazinājās, bet vakcinācijas pacientiem pieauga blakusparādību procentuālais skaits. Kopumā nocebo efekts pēc otrās vakcīnas blakusparādības radās aptuveni 52% cilvēku.

Kopumā tas nozīmē, ka 64% no visām nevēlamajām blaknēm potenciāli ir nocebo efekts. Tas liek domāt, ka mēs varētu ar to kaut ko darīt, norāda zinātnieki.

"Pierādījumi liecina, ka informācija cilvēkiem var izraisīt ikdienas fona sajūtu, kas rodas pēc vakcīnas saņemšanas. Tas var izraisīt trauksmi un nevēlamas blakusparādības," norāda zinātnieks Teds Kapčuks.

Faktiski placebo efekts darbojas, pat ja pacients zina, ka lieto to, bet pēdējā gadījumā var rasties mazāk blakusparādību. Covid-19 vakcinācijas gadījumā pacientu informēšana par nocebo efektu var palīdzēt samazināt blakusparādību skaitu.

"Medicīna balstās uz uzticēšanos. Mūsu pētījuma atklājumi liek domāt, ka sabiedrības informēšana par iespējamiem nocebo efektiem varētu palīdzēt mazināt bažas par Covid-19 vakcināciju, kas varētu samazināt vilcināšanos vakcinēties," apgalvoja Kapčuks.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu