"Gazprom" draudu dēļ Moldova izsludina ārkārtas stāvokli (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Moldovas parlaments valstī uz 60 dienām izsludinājis ārkārtas stāvokli saistībā ar Krievijas dabasgāzes koncerna "Gazprom" draudiem no 21. janvāra pārtraukt gāzes piegādes saistībā ar neapmaksāto rēķinu par janvāra piegādēm.

Moldovas valdība lūgusi "Gazprom" uz laiku atlikt samaksu par janvāra piegādēm, taču uzņēmums atteicies.

"Šajos apstākļos valdība uzskata, ka pastāv reāli riski valsts energodrošībai un Moldovas iedzīvotājiem, tāpēc tā ir spiesta iejaukties," norādīja valsts premjerministre Natālija Gavriļica.

Tikmēr Moldovas vicepremjers Andrejs Spinu parlamenta sanāksmē pavēstīja, ka nedēļas nogalē uzņēmums "Moldovagaz" pārskaitījis "Gazprom" septiņus miljonus dolāru, bet 20.janvārī vēl astoņus miljonus dolāru.

"Kopumā tiks samaksāti vairāk nekā 38 miljoni dolāru, bet mums jāsamaksā vēl 25 miljoni dolāru, lai segtu parādu," sacīja Spinu.

Ārkārtas stāvoklis Moldovā paredz racionalizēt enerģijas patēriņu valstī. Moldova šādu stāvokli bija spiesta izsludināt jau 2021.gada oktobrī saistībā ar gāzes deficītu laikā, kad norisinājās sarežģītas pārrunas ar "Gazprom" par jauno līgumu. Abām pusēm gan izdevās vienoties par gāzes piegādēm Moldovai tuvākajos piecos gados.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu