"Džokovičam bija gads, lai vakcinētos..." Austrālijas tiesa nākusi klajā ar paplašinātu skaidrojumu tenisista deportācijai (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Novaks Džokovičs
Novaks Džokovičs Foto: AFP/SCANPIX

Austrālijas tiesa nākusi klajā ar plašāku skaidrojumu par pieņemto lēmumu atcelt Novaka Džokoviča vīzu, vēsta BBC.

Serbu tenisists Austrālijā ieradās janvāra pirmajā pusē, lai piedalītos "Australian Open" turnīrā. Tomēr viņa vīza neilgi pēc ierašanās valstī tika anulēta. 

Šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz faktu, ka Džokovičs nespēja uzrādīt dokumentu, kas apliecinātu dubultu vakcināciju pret Covid-19. Pēcāk lēmums par vīzas anulēšanu tika atcelts, tomēr dažas dienas pirms turnīra sākuma tas atkal stājās spēkā un Džokovičam nācās Austrāliju pamest.

Austrālijas tiesa šādu lēmumu skaidroja arī ar vīriešu tenisa pirmās raketes spēju ietekmēt cilvēku viedokļus.

"Tenisa pasaules ikona spēj ietekmēt dažādu vecuma grupu cilvēkus. It sevišķi gados jaunākas un vieglāk ietekmējamas personas, kas var mēģināt viņu atdarināt."

Tāpat oficiālajā paziņojumā šāda trīs tiesnešu paneļa nostāja pamatota ar atsauci uz cilvēka uzvedības pamatprincipiem: "Tam nav nepieciešami pierādījumi. Tā ir cilvēka uzvedības būtība."

Tāpat tika norādīts, ka Džokovičs potenciāli spētu nostiprināt vakcināciju noliedzēju un arī personu, kuras par vakcinēšanos vēl lēmumu nav pieņēmušas, viedokli.

Tiek ziņots, ka tenisista pārstāvji kā pretargumentu piedāvājuši faktu, ka Džokovičs nekad citus nav aicinājis nevakcinēties. Tiesa šādu tenisista juristu argumentāciju noraidījusi.

Austrālijas tiesa serba pārstāvju argumentus noraidījusi, apgalvojot, ka viņam bijis pietiekami ilgs laiks, lai izietu nepieciešamo vakcinācijas kursu: "Džokovičam bija gads, lai vakcinētos."

Tāpat tiek ziņots, ka Austrālijas premjerministrs bijis noraizējies par faktu, ka vakcīnu noliedzēji Džokoviču attēlojuši kā "varoni un izvēles brīvības ikonu".

Austrālijas tiesa lēmuma pieņemšanai arī izmantojusi senāku BBC rakstu, kurā serbs norādīja, ka ir pret vakcinēšanos. Pēcāk gan viņš konkrētajā rakstā minēto informāciju precizēja, norādot, ka nav eksperts un vakcīnas jautājumu uztvers ar atvērtu prātu.

Neskatoties uz serba juristu iebildumiem par faktu, ka vērā netiek ņemti Džokoviča šā brīža uzskati vakcīnas jautājumā, tiesa palika nelokāma, norādot, ka tenisista darbības publiskajā telpā neliecina par attieksmes maiņu.

Džokovičs Austrālijas atklātajā čempionātā uzvarējis deviņas reizes un ar šveicieti Rodžeru Federeru un spāni Rafaelu Nadalu dala "Grand Slam" titulētāko tenisistu godu - viņiem katram ir pa 20 trofejām.

Sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs - Austrālijas atklātais čempionāts - norisināsies no pirmdienas līdz 30.janvārim.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu