Garās Covid-19 testu rindas veido skolēni, kuri vēlas atgriezties no karantīnas (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Centrālās laboratorijas izvietotajos konteineros pie tirdzniecības nama "Dole" tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu veikšana.
Centrālās laboratorijas izvietotajos konteineros pie tirdzniecības nama "Dole" tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu veikšana. Foto: Edijs Pālens/LETA

Garās rindas uz laboratoriju veiktajiem Covid-19 testiem varētu mazināt, sakārtojot jautājumu par skolēnu un skolotāju testēšanu, lai viņi varētu atgriezties no karantīnas, atzina aptaujāto laboratoriju pārstāvji.

"Centrālās laboratorijas" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa aģentūrai LETA atzina, ka šonedēļ situācija ir eskalējusies, jo pāris dienu laikā būtiski pieauga pieprasījums pēc testēšanas uz Covid-19, izmantojot polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) metodi, tam gandrīz trīskāršojoties. Piemēram, 4.janvārī "Centrālā laboratorija" diennaktī testēja 4064 testa paraugus, bet 17.janvārī- jau 10 028, kā arī vēl 912 skolu klases pūla testā.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka "Centrālā laboratorija" nav sasniegusi maksimālo kapacitāti, vēl testēšanas apjomus var palielināt par 30-40% līdz 15 000 testu diennaktī. Tostarp no 17.janvāra papildus esošiem 40 Covid-19 paraugu savākšanas punktiem atvērti vēl pieci, un katru dienu tiek papildināta vēl paraugu noņemšanas kapacitāte.

"Atvērot vienu papildu paraugu noņemšanas vietu, pieraksts tiek aizpildīts 10 minūtēs, jo daudzi klienti pierakstās, arī izmantojot elektroniskā pieraksta iespēju. Lai šonedēļ apmierinātu pieprasījumu, mums jāatver vēl 10 pieņemšanas vietas," skaidroja Lapiņa.

Viņa norādīja, ka lielākais izaicinājums ir brīva medicīnas personāla pieejamība, lai nodrošinātu paraugu paņemšanu. "Tieši tas šobrīd ir "šaurais pudeles kakls", kur veidojas sastrēgums," teica Lapiņa.

Pēc Lapiņas teiktā, Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests izskata iespēju prioritizēt iedzīvotāju grupas, kurām tiek veikta valsts apmaksāta Covid-19 infekcijas laboratoriskā izmeklēšana.

"Šobrīd reāls risinājums situācijas uzlabošanai - ļaut skolēniem atgriezties skolā pēc klases karantīnas, veicot antigēnu paštestu, nevis PĶR testus," teica "Centrālās laboratorijas" valdes priekšsēdētāja.

Vienlaikus viņa uzvēra, ka ir jāsaprot arī visi iedzīvotāji, kuriem ir simptomi, kuri ir saslimuši ar Covid-19, kuri vēlas un kuriem ir tiesības iegūt Covid-19 pārslimošanas sertifikātu, tikai saņemot laboratorijā veiktu PĶR testu.

Vaicāta, vai laboratoriju atslodzei kā risinājums varētu būt nepieciešamība pēc ģimenes ārsta nosūtījuma testa veikšanai, Lapiņa pauda, ka tas ļoti pārslogotu ģimenes ārstu prakšu darbu, kuri pieaugošās saslimstības ar Covid-19 dēļ jau tā šobrīd strādā ļoti intensīvos darba apstākļos.

Tikmēr "Bior" sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Dimante uzsvēra, ka būtiski rindas varētu saīsināt, ja skolēni un skolotāji, kuriem, lai atgrieztos skolā klātienē, nepieciešams PĶR tests, tam nepieteiktos ierastajā kārtībā - telefoniski vai elektroniski. Laboratorija skolēniem un skolotājiem, lai viņi skolā varētu atgriezties karantīnas septītajā dienā, piedāvā iespēju nodot PĶR siekalu testu, iepriekš tam nepiesakoties.

Šādu iespēju piedāvā arī "Centrālā laboratorija" un "E.Gulbja laboratorija".

Raidījums "TV3 ziņas" šonedēļ vēstīja, ka lielās rindas uz Covid-19 laboratoriskajiem testiem daļēji veidojot arī cilvēki, kuri negrib vakcinēties, bet bieži testējas cerībā, ka būs inficējušies un varēs iegūt pārslimošanas sertifikātu.

Patlaban rindas laboratorijās uz Covid-19 testu esot tik garas, ka var nākties gaidīt pat nedēļu, līdz atrodas kāda brīva vieta. Ja piepildīsies prognozes par vēl lielākiem Covid-19 izplatības viļņiem, pēc raidījumā paustā, paredzams, ka testu nepieejamība tikai pieņemsies spēkā.

"E.Gulbja laboratorijas" pārstāve Džineta Dimante aģentūrai LETA norādīja, ka pašlaik pieprasījums pēc PĶR testiem ievērojami pārsniedz testēšanas kapacitāti. Tāpēc svarīgi rūpīgāk izvērtēt, kam patiešām nepieciešami laboratoriskie testi, un kuri pacienti varētu izmantot paštestus vai netestēties vispār, skaidroja laboratorijas pārstāve.

Dimante vērsa uzmanību, ka pašlaik ļoti daudz notiek testu pārapstiprināšana, lai iegūtu pārslimošanas sertifikātus. Situāciju varētu atvieglot gan lēmums, ka pēc karantīnas var atgriezties sabiedrībā bez testa rezultāta un ārsta izziņas, gan arī tas, ka nebūtu laboratoriski jāapstiprina pozitīvie antigēnu paštesti, norādīja "E.Gulbja laboratorijas" pārstāve.

Viņa piebilda, ka pašlaik nav informācijas, vai šādos gadījumos būs iespējams iegūt arī pārslimošanas sertifikātus. Risinājums pašreizējai pārapstiprināšanai būtu izmantot antivielu testus, ko veic asins paraugos pēc pārslimošanas, kad, neapdraudot apkārtējos, var nodot testu ilgākā laika posmā, norādīja Dimante.

Gadījumā, ja testus ļautu taisīt tikai ar ārsta nosūtījumu, tas ļoti apgrūtinātu vai pat paralizētu ģimenes ārstu darbu, pauda "E.Gulbja laboratorijas" pārstāve.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu