"Jaunā vārtsarga līgumā jābūt punktam - tu nekad nespēlēsi Rīgas "Dinamo"." Atklāta saruna ar Ervīnu Muštukovu (4)

Matīss Kleinbergs
, Sporta ziņu redaktors
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ervīns Muštukovs
Ervīns Muštukovs Foto: Edijs Pālens/LETA

Ziņu medija "Apollo.lv" podkāsta "Kas laukumā, tas uz mēles" jaunākajā epizodē uz sarunu aicinājām Latvijas hokeja vārtu vīru Ervīnu Muštukovu, lai pārrunātu gaidāmās olimpiskās spēles, kā arī  apspriestu jauno vārtsargu karjeras perspektīvu, ja viņi izvēlas būt daļa no Rīgas "Dinamo" sistēmas.

Podkāsta ievadā aprunājāmies par paša Muštukova gaitām Čehijas hokeja līgā, kā arī par viņa gaitām citās valstīs, tai skaitā Anglijā.

Pastāv uzskats, ka Anglijā galvenais sporta veids ir futbols. Liela popularitāte ir arī regbijam un kriketam. Savukārt hokejs tomēr vairāk atrodas otrajā plānā. Pieredzes bagātais vārtsargs gan norāda, ka tas ir vairāk stereotips nekā patiesība.

"Hokejs ir ļoti populārs tieši tajās pilsētās, kur ir komandas. Protams, tas nav populārs, piemēram, Londonā, bet Šefīlda, Notinghema, Belfāsta... Tur hokejs ir ļoti populārs. Tur dažreiz pat desmit tūkstoši skatītāju sanāk uz spēlēm. Šefīldā septiņi vai astoņi tūkstoši ir uz katru spēli," norādīja Muštukovs, piebilstot, ka Anglijā hokejistus fani arī atpazīst uz ielas.

Runājām arī par Muštukova allaž spilgtajiem kājsargiem. Vārtsargs atzina, ka vienmēr centies atšķirties no citiem vārtu vīriem, tāpēc savas karjeras gaitā bieži vien spēlējis ar visai košiem kājsargiem. Piemēram, Rīgas "Dinamo" laikos viņš laukumā devās ar koši sarkaniem kājsargiem, jo, internetā izvēlētā krāsa, kas bijusi tuvāka bordo, nav sakritusi to, ko viņš ieraudzīja pēc pasūtījuma saņemšanas.

Turpinājumā pievērsāmies olimpiskajām spēlēm un to hokeja turnīram, kur piedalīsies arī Latvijas izlase. Olimpiādes kontekstā apspriests jautājums ir NHL hokejistu nepiedalīšanās lielajā turnīrā - vai tas Latvijas izlasei nāk par labu, vai tomēr mūsējo izredzes ar šādu pavērsienu ir samazinājušās?

Muštukovs uzskata, ka Latvijas izlasei šāds scenārijs nāk par labu. Neskatoties uz faktu, ka latvieši nevarēs izmantot divus augsta līmeņa centra spēlētājus (kas Latvijas hokejā allaž ir bijis deficīts), fakts, ka pretinieki nevarēs laist laukumā NHL vīrus priekšrocību dos mūsējiem.

"Ja zviedri savāc savus NHL spēlētājus, tad gan ir mati. Divi centri pret veselu komandu? Uzspēlējam šahu - divas dāmas pret visiem kauliņiem. Nu nezinu... Domāju, ka Latvijai rezultātu sasniegt vieglāk būs, mēģinot apspēlēt Eiropā spēlējošos hokejistus," sacīja vārtu vīrs.

Aprunājāmies arī par konkurenci izlasē, nonākot pie secinājuma, ka aizsargiem un vārtsargiem cīņa par vietu/lomu komandā ir visnotaļ sīva, kamēr uzbrucējiem iekšējā konkurence ir krietni mazāka.

Pieskārāmies arī tematam par vārtsargu "aizsēdēšanos" Ziemeļamerikas zemākajās līgās - AHL, ECHL utml. Pieredzes bagātā vārtsarga nostāja ir tāda, ka jaunajiem amata brāļiem ASV ir jāmēģina noturēties, kamēr ir kaut mazākā iespēja tikt NHL.

"Visi jau grib spēlēt NHL. Uz Eiropu ir jāskatās tikai tad, kad jūti, ka nav iespēju vai tev neviens netic. Kamēr viņš tic, ka ir iespēja kaut uz sekundi tikt NHL, ir jāsēž, jo atbraucot uz Eiropu, atpakaļ aizbraukt ir grūtāk," sacīja vārtsargs.

Sarunas otrajā pusē ķērāmies klāt podkāsta galvenajam tematam - Rīgas "Dinamo" nespējai attīstīt sistēmas jaunos vārtsargus. Salīdzinoši nesen bez darba palika bijušais "Dinamo" sistēmas vārtu vīrs Jānis Voris, kurš pagājušajā un aizpagājušajā sezonā burtiski tika "izrauts" no MHL, bet pēc tam, kad jaunā vārtu vīra statistika tika pabojāta, viņš Rīgas klubam vairs nebija vajadzīgs.

"Nav jau izauguši [14 gadu laikā]. Gustavs Dāvis Grigalis ir bijis "Dinamo" sistēmā un ASV koledža tas nav zems līmenis. Varētu teikt, ka viņš ir "Dinamo" audzēknis. Vismaz pusi "Dinamo" izdarīja, jo viņš no "Dinamo" sistēmas tika ASV koledžā. Tas ir nopietni. Bet viņš nav simtprocentīgs "Dinamo" projekts. Tas laikam arī ir viss," sacīja Muštukovs.

Par Rīgas "Dinamo" sistēmas "produktu" uzskatāms arī Kristers Gudļevskis, kurš savulaik pārstāvēja hokeja klubu "Rīga". Muštukovs gan norāda, ka arī viņa karjera attīstījusies citu pozitīvu apstākļu dēļ.

"Kristers ir ticis tur, kur viņš ir ne pateicoties "Dinamo", bet gan izlasei. Artūrs [Irbe] toreiz bija vārtsargu treneris. Ātrā versija bija šāda - ieliekam viņu vārtos un taisām viņu [par zvaigzni]. NHL viņš tika ne "Dinamo" dēļ, bet gan pateicoties tai spēlei [2014. gada olimpisko spēļu turnīrā pret Kanādu]," skaidroja vārtsargs.

"Ja runājam tā pa tiešo no MHL uz "Dinamo", tad, nē, 14 gadu laikā nav neviena," piebilst Muštukovs.

Kā norāda vārtsargs, Rīgas "Dinamo" jauno vārtsargu izmantošanā ir nepareiza filozofija, jo jaunie censoņi tiek izmantoti tikai bezizejas situācijās: "Mēs tevi liekam vārtos, jo tu esi fantastisks? Vai arī mēs tevi liekam vārtos, jo neviena nav. Ir liela atšķirība. Ja neviena nav, tu nospēlē divas, trīs, četras vai piecas spēles un čau."

"14 gadu laikā nav neviena Luisa Hamiltona," velkot paralēles ar Pirmās formulas "McLaren" komandas jauno pilotu akadēmiju norāda Muštukovs.

"90% jauno hokejistu pabeigs hokeju. Es nerunāju par spēlēšanu Latvijas līgā. 14 gadu laikā neviens nav izgājis pilnu skolu, ka ar tevi strādā vārtsargu treneris, tu esi fantastisks un vari spēlēt dincī. Vai viņš beidz spēlēt hokeju, vai arī kaut kur, kaut kā tiek prom," sacīja Muštukovs.

Atbildot uz jautājumu, kā tad izrauties no "Dinamo" sistēmas un turpināt profesionālo karjeru, Muštukovs daudz nefilozofēja: "Veiksme! Dažreiz ir Kristera gadījums. Viņš trīs gadus tur bija. Tambijevs par viņu slavas vārdus teica, ka braucot no Bolderājas uz treniņiem ar autobusu. Ar to viņš tika izlasē. Viss! Noņem viņam to gadu izlasē... Mēs nezinām, kas būtu noticis."

Runājām arī par neseno Ērika Vītola gadījumu, kad viņš vārtos tika ielikts pret spēcīgo Ufas "Salavat Julajev" un otrā perioda sākumā pēc 4. zaudētās ripas viņš tika nomainīts.

Pēc mača Vladimirs Krikunovs savos izteikumos bija ierasti skarbs: "Rezultāts neapmierina, bet vismaz ar vārtsargiem skaidrībā tikām."

Pieredzējušais vārtsargs arī norāda, ka jaunam vārtu vīram spēlēt vidē, kurā viņš būtībā tiek "iemests saplosīšanai", ir ļoti grūti: "Ja jauns spēlētājs ieiet spēlē un "apēd" vairākas ripas, principā viņa atgriešanās ir... Tās nebūs."

"Tās nebūtu arī, ja "neapēstu". Būsim tagad atklāti. Kā jau mēs teicām, pa 14 gadiem neviens nav izaudzināts. Uz ko puikas tur cer? Ko viņiem tur piedāvā? Es nezinu. Tu paraksti līgumu un spēlēsi "Dinamo"? Tie ir meli!"

Sarunas turpinājumā, Muštukovs izteicās skarbi, norādot, ka jauno vārtsargu cerības, nākot uz Rīgas "Dinamo" sistēmu, ir naivas: "Rezultāts ir vajadzīgs uzreiz! Ir grūti uzticēties vārtsargam no junioru hokeja. Viņi pēc MHL īsti nekur netiks, ja kāds viņus kaut kur neiekārtos. Piemēram [Kārlis] Zirnis kādu iekārtos koledžā. Ja man nav taisnība, pasakiet, kurš kaut kur vēl spēlē pēc MHL?"

Bet, ko darīt jaunam vārtsargam? "Jādara, kā Matīss Edmunds Kivlenieks, kurš 14 vai 15 gadu vecumā aizbrauca uz ASV. Kā darīja Ivars [Punenovs] un Elvis [Merzļikins], kuri aizbrauca uz Šveici."

Runājot par jaunajiem vārtsargiem, kuri Rīgas "Dinamo" laika gaitā izmesti "saplosīšanai", Muštukovs bija skarbs: "Skatās jau uz statistiku. Uz ko tad vēl? Labs puika? Smuks puika? Nē! Un mēs varam smieties par Angliju vai Franciju, bet arī tur viņus neņems."

Pats Muštukovs laikā, kad pārstāvēja Rīgas "Dinamo" sistēmu, lielu daļu laika pavadīja Baltkrievijas čempionātā. Viņaprāt, tieši šis, sava veida fārmkluba līmenis ir tas, kas pietrūkst, lai vārtsargi varētu veidot savu profesionālo karjeru.

"Jaunā hokejista līgumā, kad tas tiek parakstīts, iekavās jābūt punktam - tu nekad nespēlēsi Rīgas "Dinamo". Varbūt vārdu "nekad" var aizstāt ar "gandrīz nekad"," skarbs bija Muštukovs.

Nobeigumā nācām klajā ar savām prognozēm par Latvijas hokeja izlases rezultātiem Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu