Latvija sūtīs uz Ukrainu raķešu sistēmu "Stinger" un sausās pārtikas uzturdevas (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Foto: Edijs Pālens/LETA

Reaģējot uz Krievijas agresīvo rīcību, Latvija uz Ukrainu sūtīs pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger", individuālo ekipējumu un sausās pārtikas uzturdevas, informēja Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā.

Reaģējot uz Krievijas agresīvo rīcību, Latvija, Lietuva un Igaunija ir vienotas apņēmībā atbalstīt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti. Baltijas valstis turpinās atbalstīt Ukrainu ne tikai diplomātiski un politiski, bet arī stiprinot Ukrainas pašaizsardzības spējas.

Ņemot vērā Krievijas pastiprināto militāro spiedienu Ukrainā un pie tās robežām, Baltijas valstis ir nolēmušas reaģēt uz Ukrainas vajadzībām un sniegt papildu palīdzību aizsardzības jomā. Šī palīdzība vēl vairāk stiprinās Ukrainas spējas aizsargāt savu teritoriju un iedzīvotājus iespējamas Krievijas agresijas gadījumā, norāda AM.

Stiprinot Ukrainas bruņoto spēku militārās spējas, Latvija un Lietuva nodrošinās pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger" un tām nepieciešamo aprīkojumu. Latvija arī nosūtīs individuālo ekipējumu un sausās pārtikas uzturdevas. Savukārt Igaunija nodrošinās prettanku raķešu sistēmas "Javelin".

"No visas sirds ceram, ka Ukrainai šo bruņojumu nenāksies likt lietā. Baltijas valstis aicina Krieviju izbeigt savu agresīvo un bezatbildīgo rīcību," izteicies Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Lietuva arī plāno Ukrainas īpašo uzdevumu spēku rīcībā nodot portatīvos termovizorus. Aizsardzības ministrijas sagatavotajā valdības lēmuma projektā paredzēts bez atlīdzības nodot Ukrainas armijai 24 termovizuālās ierīces, kas šobrīd ir Lietuvas bruņoto spēku īpašumā. To atlikusī vērtība pārsniedz 342 000 eiro.

Igaunija, Latvija un Lietuva un to sabiedrotie sadarbojas, lai operatīvi sniegtu atbalstu Ukrainai aizsardzības stiprināšanā.

Baltijas valstis cer, ka Ukrainai nebūs nepieciešams izmantot šo aprīkojumu, un aicina Krieviju pārtraukt agresīvo un bezatbildīgo rīcību.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā pamatotās bažas un nepieciešamību stiprināt Ukrainas aizsardzības spējas, Baltijas valstu aizsardzības ministri jau pērnā gada nogalē sanāksmē Lietuvā uzsvēruši tūlītēju gatavību sniegt nemilitāra un militāra rakstura atbalstu Ukrainai, tostarp piegādājot ieročus.

Pēdējo mēnešu laikā novērota pastiprināta Krievijas spēku savilkšana pie Ukrainas robežām. ASV un ES ir draudējušas Krievijai ar spēcīgām ekonomiskajām sankcijām gadījumā, ja tā uzbruktu Ukrainai.

"Stinger" ir vienas no visvairāk ražotajām, kaujas apstākļos pārbaudītākajām un efektīvākajām individuālajām pretgaisa aizsardzības sistēmām, ko izmanto arī daudzas no Latvijas sabiedrotajām valstīm, piemēram, ASV, Lielbritānija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Somija, Norvēģija un Lietuva.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu