Raidījums: No elektrības rēķinu kompensāciju saņēmēju loka izslēdz lielu daļu iedzīvotāju (29)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

"Ekstremālā sadārdzinājuma" kritēriji, par kuriem, lemjot par atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem energocenu krīzē, ir vienojušies valdību veidojošie politiķi, no potenciālo atbalsta saņēmēju loka izslēdz lielu daļu iedzīvotāju, vēsta raidījums "Kas notiek Latvijā?".

Iecere kompensēt centralizētās siltumapgādes sadārdzinājumu tikai tiem iedzīvotājiem, kuri to saņem no piegādātājiem, kuru noteiktā cena pārsniedz 68 eiro par megavatstundu, no atbalsta saņēmēju loka izslēdz, piemēram, rīdziniekus, jo siltumenerģijas tarifs Rīgā ir nedaudz zemāks - 66,76 eiro par megavatstundu.

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks diskusijā norādīja, ka īsti nav saprotams, pēc kādiem kritērijiem politiķi vadījušies, nosakot, piemēram, dabasgāzes cenas "ekstremālā sadārdzinājuma" griestus 34 eiro apmērā par megavatstundu.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) gan uzsver, ka dabasgāzes sadārdzinājuma kompensēšana mājsaimniecībām ļaus palīdzēt aptuveni 52 tūkstošiem mājsaimniecību, kam tagad rēķini par mājas apsildīšanu pieauguši no 150 eiro līdz 400 eiro mēnesī.

Viņš nepiekrīt pārmetumam, ka šādi iedzīvotāji, kas apkurē izmanto dabasgāzi, tiek atbalstīti, kamēr tie, kas izmanto siltumsūkņus, kuru darbināšanai nepieciešama elektroenerģija, paliek bez atbalsta.

Ministrs norādīja, ka šo iedzīvotāju daļu plānots atbalstīt, uz laiku atceļot obligātā iepirkuma komponentes maksājumus.

Siltumenerģijas cena 68 eiro par megavatstundu šobrīd pārsniedz vien atsevišķās vietās, piemēram, Siguldā, Ozolniekos un Olainē.

Tikmēr vairumā pašvaldību tā ir zemāka, tostarp dažās tikai par pārdesmit centiem zemāka nekā piedāvātie maksimālās cenas griesti. Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis diskusijā gan lēsa, ka vismaz daļai iedzīvotāju šajās pašvaldībās būs iespējams palīdzēt ar mājokļu pabalstiem.

Atbilstoši Ekonomikas ministrijas publiskotajiem aprēķiniem siltumenerģijas cenas kompensācija attieksies uz nepilniem 80 tūkstošiem mājsaimniecību. Kompensācijās, ko saņems siltumapgādes uzņēmumi, četru mēnešu laikā plānots izmaksāt aptuveni 5,5 miljonus eiro.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu